Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio wyczytałem na fb o przypadku braku prądu w czego konsekwencji wyginęła cześć obsady w zbiorniku :( Pomyślałem sobie o podłączeniu jakiegoś UPS w celu uniknięcia podobnych problemów. Znalazłem taki oto: UPS

Chciałbym do niego podłączyć filtr biologiczny 16W oraz falownik 4,2W w tym czasie nie działał by filtr mechaniczny, grzałka oraz oświetlenie. 

Co o tym myślicie ? może macie jakieś inne pomysły ? a może przesadzam :) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Zanim kupisz, przeczytaj to:

Ten UPS który podałeś, chyba nie ma czystego sinusa. Poza tym te z tych tańszych mają bardzo słabe akumulatory, po roku to praktycznie nie działa.

Opublikowano (edytowane)

W dniu 26.09.2018 o 09:12, troad napisał:

Zanim kupisz, przeczytaj to:

Ten UPS który podałeś, chyba nie ma czystego sinusa. Poza tym te z tych tańszych mają bardzo słabe akumulatory, po roku to praktycznie nie działa.

Zasilacz dzisiaj doszedł. Kosztował mnie 100 zł więc nie będzie dużej straty jakby coś. Faktycznie nie posiada czystego sinusa ale ma symulowana fale sinusoidalną - cokolwiek to znaczy :) Jego moc pozorna wynosi 850 VA natomiast moc czynna to 480 W. Zamierzam podłączyć pod niego falownik Aquel Reef 4000 oraz filtr mechaniczny Fluval FX4 który bardzo ładnie reaguje w przypadku braku prądu ponieważ po wznowieniu zasilania uruchamia się na chwilę po czym wyłącza na 2 minuty celem odpowietrzenia i ponownie uruchamia. Jak protestuje to napiszę co i jak ;) 

Edytowane przez Bastian
Opublikowano

Po testach:

W przypadku braku zasialania Fluval FX4 nie włącza się a Aquael Reef 4000 próbuje się załączyć ale nie daje rady. W przypadku gdy jest podłączony sam Aquael startuje normalnie. Prawdopodobnie zasilacz UPS musi posiadać czystą fale sinusoidalną. Obecny zasilacz UPS zostaje i podłączam pod niego Aquela, który jest skierowany na taflę wody i będzie powodował napowietrzanie. 

Opublikowano
47 minut temu, Bastian napisał:

się a Aquael Reef 4000 próbuje się załączyć ale nie daje rady. 

U mnie niektóre pompki przy braku zasilania (jako że były "rozpędzone") pracowały na starym upesie bez sinusa, ale wystartować na nim już nie chciały.
Ponoć nawet jak się uda im się wystartować, to mogą pracować nieprawidłowo, bardziej grzać i nawet uszkodzić.

Opublikowano

Kupiłem Kemot Prosinus 300. Do tego akumulator żelowy bodajże 40Ah. Nie wyszło tanio ale faktycznie ma czysty sinus - stara pompa grundfos od pieca CO pracuje bez problemu i hałasu. Na byle jakiej przetwornicy strasznie hałasowała...