Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Piotr775 napisał:

Chyba nadmiar biologi nie zaszkodzi. Nie wiem czemu ale obawiam się wstawic gąbkę do srodkowej część. Chodzi mi o to czy bedzie tam cyrkulacja wody. 

Właśnie o to chodzi aby dodać tam(w środkowej części za tłem)  gąbki (najlepiej pocięte w drobne kwadraty,które będą działały jako medium mechaniczno-biologiczne...

Mając zasys z lewej strony(1) woda będzie przepływać/przeciskać się środkiem między szybą a tłem przez warstwy pociętych gąbek(2) do komory z pompą (3)...

Działa to na tej samej zasadzie co filtracja za tłem kolegi Przezda...

IMG_20180925_142815.jpg.d66cd54de41d311e64317925ee6a86e7.thumb.jpg.b7e27b14947a66e78d2ac8ab0905c220.jpg

Opublikowano

Wszystko rozumiem,temat przeczytalem nie raz. Wiec powoli zaczyna mi się rodzić w glowie filtracja. Podsumowując: wlot wody za tło do komory wyłożonej gąbką po jednej stronie,w srodku gąbka,a po drugiej stronie pompa z grzałką.wylot ustawie po stronie pompy w górnej części tła. A falownik pójdzie w razie czego na stronę wlotu wody tło. Teraz pytanko: zwarzywszy na to ze wloty będą takie https://www.obi.pl/zawiasy-meblowe/hettich-wywietrznik-do-szafy-45mm/p/5099825 .ile ich zrobic ? Osobiście myślałem nad 4,czyli dwa na dole i dwa po srodku. Dodam jeszcze ze komora w której bedzie zasys ma dł 60 cm,wysokość 58 cm a szerokość 5-20 cm. Jednym słowem dwa boczne segmenty tła to dwie wielkie komory. 

Opublikowano
27 minut temu, Piotr775 napisał:

Wszystko rozumiem,temat przeczytalem nie raz. Wiec powoli zaczyna mi się rodzić w glowie filtracja. Podsumowując: wlot wody za tło do komory wyłożonej gąbką po jednej stronie,w srodku gąbka,a po drugiej stronie pompa z grzałką.wylot ustawie po stronie pompy w górnej części tła. A falownik pójdzie w razie czego na stronę wlotu wody tło. Teraz pytanko: zwarzywszy na to ze wloty będą takie https://www.obi.pl/zawiasy-meblowe/hettich-wywietrznik-do-szafy-45mm/p/5099825 .ile ich zrobic ? Osobiście myślałem nad 4,czyli dwa na dole i dwa po srodku. Dodam jeszcze ze komora w której bedzie zasys ma dł 60 cm,wysokość 58 cm a szerokość 5-20 cm. Jednym słowem dwa boczne segmenty tła to dwie wielkie komory. 

Ja bym dał max dwa zasysy,aby komora miała ssanie...Dając 4 szt możesz tego nie uzyskać...

Ewentualnie możesz dać trzy wloty,ale na ten trzeci dasz zaślepkę,którą w razie czego możesz zdjąć...

Wloty/czyli zasys dałbym osobiście bliżej dna...

• Lubię to 1
Opublikowano
15 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

@Piotr775 Piotrze....zmień tytuł tematu. Piszesz w tytule o tle a w treści o filtracji co wprowadza w błąd.

Z checią bym to zrobił lecz nie bardzo wiem jak.