Skocz do zawartości

Jak używać Purolite A520E?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Falcowski napisał(a):

1. Ile macie purigenu w systemie?

Jest różnica pomiędzy Purigenem (klaruje wodę) a Purolite (zbija NO3) - z treści wnioskuję, że piszesz o tym drugim 🙂 

16 godzin temu, Falcowski napisał(a):

To normalne?

Jeżeli masz na myśli Purolite to niestety tak 🙂
Ja mam u siebie w podobnym litrażu 3 lity PA202 i średnio co 3 miesiące regeneracja. 
Co tydzień przy serwisie podmieniam ok 120l wody (czyli ok 1/3) a raz na jakiś czas (jak żony nie ma w domu 🙂nawet więcej.

Edytowane przez rafalniski
  • Lubię to 1
Opublikowano

1 litr Purolite 520e powinien związać za pierwszym razem ok. 55 g azotanów - czyli 110 ppm z 500 litrów wody - jeśli żywica wiązała by tylko azotany. Niestety, tylko za pierwszym razem - potem po regeneracji połowa tej ilości. Dodatkowo żywica wiąże inne jony i związki organiczne co ogranicza jej pojemność w stosunku do azotanów. Część z DOC trwale łączy się trwale - nie podlega regeneracji. Problem trochę można ograniczyć przez regenerację w solance z ługiem sodowym - najlepiej w kolumnie/przepływie.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Czyli muszę dużo więcej dokupić.

Natomiast mogę się podzielić spostrzeżeniem, że w sumpie nie trzeba dawać dodatkowego urządzenia z wymuszonym przepływem. Normalnie wrzuciłem pod gąbki luźno i też wciągało jak należy.

Opublikowano
W dniu 26.10.2024 o 17:00, triamond napisał(a):

1 litr Purolite 520e powinien związać za pierwszym razem ok. 55 g azotanów - czyli 110 ppm z 500 litrów wody - jeśli żywica wiązała by tylko azotany. Niestety, tylko za pierwszym razem - potem po regeneracji połowa tej ilości. Dodatkowo żywica wiąże inne jony i związki organiczne co ogranicza jej pojemność w stosunku do azotanów. Część z DOC trwale łączy się trwale - nie podlega regeneracji. Problem trochę można ograniczyć przez regenerację w solance z ługiem sodowym - najlepiej w kolumnie/przepływie.

Niestety coraz krótsze okresy kiedy trzeba regenerować żywice skłaniają do poszukiwania nowych rozwiązań 😉 
Czy ktoś używa może u siebie żywicę do usuwania zanieczyszczeń organicznych Purolite A502PS jako ochronę żywic zbijających NO3 (A520 lub PA202) i może podzielić się swoimi doświadczeniami? 

Opublikowano
43 minuty temu, Bastian napisał(a):

Również używam A502PS od około 2 tygodni. Mam wizualne odczucia że chyba krystalizuje wodę ;)

A502PS tak samo jak Purigen klaruje wodę, więc efekt wizualny to pierwsze co widać, jeżeli nie używasz innych żywic 🙂

Ja stosuje PA202 i wodę mam kryształ. A502PS rozważam tylko jako osłonę/wsparcie dla PA tak aby wydłużyć okresy jej regeneracji. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2024 o 12:27, rafalniski napisał(a):

Jest różnica pomiędzy Purigenem (klaruje wodę) a Purolite (zbija NO3) - z treści wnioskuję, że piszesz o tym drugim 🙂 

Jeżeli masz na myśli Purolite to niestety tak 🙂
Ja mam u siebie w podobnym litrażu 3 lity PA202 i średnio co 3 miesiące regeneracja. 
Co tydzień przy serwisie podmieniam ok 120l wody (czyli ok 1/3) a raz na jakiś czas (jak żony nie ma w domu 🙂nawet więcej.

Ja mam A520.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
3 godziny temu, triamond napisał(a):

A502PS podobnie będzie się zapychała na stałe związkami organicznymi, ale  jest droższa niż PA202.

A502PS ma właśnie pochłaniać związki i zanieczyszczenia organiczne po to żeby PA202 mogła spokojnie pracować i pochłaniać NO3 🙂 

Przy okazji pytanie czy ktoś kto używał może testu na DOC - Rataj ANTIALGAE CHSK? https://www.invital.pl/rataj-antialgae-chsk-test 
Jeżeli tak, to czy jego wyniki rzeczywiście pokażą poprawę po zastosowaniu Purigenu lub A502PS?