Skocz do zawartości

Jak używać Purolite A520E?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz nie potrafię tego znaleźć, ale czytałem kiedyś specyfikację Purolite i tam producent zalecał regenerację czystym chlorkiem sodu. Sól do zmywarek i do zmiękczaczy to 99,9% chlorku sodu. Sól kuchenna zwykle jest jodowana, ale to przecież też prawie czysty chlorek sodu. Więc nieprecyzyjnie się wyraziłem, nie powinienem napisać, że się nie nadaje, a producent zaleca...

  • Lubię to 2
Opublikowano

@Tomasz78  Ja nie płukałem do momentu aż "całkowicie " woda będzie czysta.  Robiłem to trzy razy .  Za trzecim razem nie była super czysta bo miała lekki odcień brązu.  Też nie formatowałem.  Po prostu szedłem na łatwiznę. Ale efekt był bo widać to było po parametrach bez względu jakiej soli używałem.  Pewnie przy formatowaniu i stosowaniu soli podanej w karcie produktu , efekt byłby lepszy ale jak napisałem , szedłem na łatwiznę. Efekt był rybom nie szkodziło.

 

17 minut temu, Bartek_De napisał(a):

Sól kuchenna zwykle jest jodowana,

Raczej niejodowana. Jodowaną zaleca się np. do kwaszenia czy konserwowania ogórków. Ta najzwyklejsza, popularna w kuchni jest niejodowana. Dla mnie to i tak bez znaczenia .

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Raczej niejodowana. Jodowaną zaleca się np. do kwaszenia czy konserwowania ogórków. Ta najzwyklejsza, popularna w kuchni jest niejodowana. Dla mnie to i tak bez znaczenia .

Andrzeju, jest odwrotnie niż napisałeś, niejodowana służy do kiszenia kapusty itp.

Cytat z wikipedii

W Polsce od 1996 r. sól przeznaczona do bezpośredniego spożycia przez ludzi (nie dotyczy soli stosowanej w przemyśle spożywczym) jest wzbogacana ze względów epidemiologicznych jodkiem potasu lub jodanem potasu tak aby 100 g soli kuchennej zawierało 2,3 mg jodu co odpowiada 30 mg jodku potasu lub 39 mg jodanu potasu[1] w 1 kg soli stołowej[2]. Może zawierać dodatek środka przeciwzbrylającego, np. żelazocyjanek potasu (E536) w ilości do 1 mg / 100 g[1].

Kolejny cytat dotyczy soli niejodowanej.

Sól spożywcza warzona – niejodowana jest też doskonałym naturalnym konserwantem żywności, idealnie nadaje się do zasalania mięsa, ryb oraz do wyrobu serów i wekowania potraw. Jej właściwości najlepiej sprawdzają się w przypadku robienia kiszonek jak np. z kapusty, ogórków oraz marynat

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja używam soli kamienne, Kłodawska. Kupiłem worek 25kg. Mam do regeneracji czegoś podobnego do purolite. Latem i jesienią do ogórków plus sezon letni na ślimaki na działce. Taka eko walka 😜 Fajnie się konserwują 😜  Starczy na 2-3 lata może. Ślimaki dużo zużywają 😜

Jak mi zabrakło soli drogowej to też sypałem pod domem tą solą. Ileż to zastosowań:) 

 

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano

Witam,

Ostatnio zrobiłem regenerację A520E zgodnie z tym co pisaliście (moczenie w 10% roztworze soli do zmywarki). Sprawdziłem testami JBL wodę z akwarium i na wyjściu z korpusu narurowego z żywicą i pokazało mi , że poziom NO3 jest taki sam w obu próbkach.  Czy to oznacza, że moja żywica się zużyła , a może, że regeneracja się nie udała? Potem wymieniłem żywicę na nową i wtedy już na wyjściu z korpusu próbka miała wartość NO3 zerową (poza skalą). Czy jest sens próbować regenerować jeszcze raz tą pierwszą niedziałającą żywicę?

  • 7 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.