Skocz do zawartości

Jak używać Purolite A520E?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat czytałem już kiedyś. Jeśli 0,5l Purolite jest od ścianki do ścianki to woda musi przepływać bo leci z filtra ;]. Myślę że nie ma różnicy czy złoże ma 2 cm czy 20cm jeśli woda przez nie płynie a nie opływa bokami. Blok Decco ma chyba z pół metra. Generalnie u mnie działa a już na 100% odbrązawia wodę. Mnie bardziej  interesuje skąd wyskoczyło 50 NO3 . Jeszcze raz: Purolite zregenerowałem - 2x było w ciepłej solance ok 1l 10% ponad godzinę. Wypłukałem i zalałem kranówą ok 5 NO3. Po kilku dniach ta kranówa ma 50 NO3. Pytanie regeneracja nieudana czy żywica "zepsuta". Nie spotkałem się z informacją by Purolite oddawało NO3.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Rafał80 napisał:

Wypłukałem i zalałem kranówą ok 5 NO3. Po kilku dniach ta kranówa ma 50 NO3.

Czyli rozumiem , że w jakąś tam ilość purolite zalałeś jakąś ilością wody i ta woda ma NO3 50? Przy NO3 z kranu 5?   Jeżeli tak to ile masz NO3  w akwa ?

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
Opublikowano (edytowane)

Możesz wziąć butelkę plastikową po napoju 1.5l odciąć dno, nakrętce wywiercić mały otwór i nad nakrętka dać kawałek pianki np. od zmywaka kuchennego. Wsyp do środka purolite i wlej wodę, wtedy sprawdź działanie żywicy badając wodę, która przepłynie przez złoże. A po teście, nakrętkę możesz wymienić na nową, złoże zalać wodą i tak przechowywać. Ja tak robiłem kiedyś z kationitem przy paletach. Do tego miałem zrobiane ucho z drutu i całość wieszałem na kran. Woda spływała do wiaderka. Bo samo moczenie purolite w misce, a później badanie wody z miski nic nie da.

Nie ma pewności czy złoże stojąc nieruchomo w misce nie oddaje no3 z powrotem do wody

Edytowane przez jaras
  • Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Czy ja mogę podpiąć się pod temat??

Mam absorber 

2131010117_WhatsAppImage2020-12-11at08_20.31(4).jpeg.29686495b6e3da5130962353d57e3e2a.thumb.jpeg.84fa9f0477d5304cc5c5c5fde4f72382.jpeg

Absorber z żywicą leży od jakiegoś poł roku suchy czy żywica nie straciła swoich właściwości?? czy po regeneracji mogę jej dalej używać ??

Z tego co pamiętam ona musi być cały czas wilgotna ?? czy się mylę ??

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Radzik

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...