Skocz do zawartości

Jak używać Purolite A520E?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Alkohol jest dobry ale doustnie. W akwarium nie zbyt jak nie jesteś chemikiem, a purolite zwyczajnie się napełniło, zregeneruj czystą solą i śmigają dalej

Opublikowano
2 godziny temu, Rafał80 napisał:

Myslałem że NO3 w kranówie będzie zero jeśli Purolite siedzi w niej kilka dni.

Generalnie woda musi przepływać przez żywicę, samo to że leży ona w wodzie nic nie zmienia.

Tak samo w czasie regeneracji żywicy - solanka musi przez nią przepływać albo trzeba ją często mieszać - samo zamoczenie żywicy w solance niewiele pomoże.

Ja swoje żywice regenerowałem na różne sposoby - zarówno w kubełku wymuszając przepływ solanki pompką (ale wtedy musiałem regenerować złoże solanką o niższej temperaturze ok 40oC zeby nie uszkodzić pompy) albo po prostu w wielkim garnku (tu już temperatura solanki mogła być właściwa 90oC) i mieszałem taką zupę co kilka minut - kiedyś nawet podłączyłem mikser do jakiegoś regulatora czasowego i samo się mieszało 🙂  

• Lubię to 3
Opublikowano
3 godziny temu, Rafał80 napisał:

ok. ale skąd taki poziom NO3 w wodzie gdzie moczy się Purolite?

Może nadal oddaje no3 mimo iż nie jest już w soli?

Mam takie coś jak Purigen ale z innej firmy. Napisane jest żeby regenerować solą, jakaś tam porcja. Ale ja muszę taką porcję soli  razy 3-4 pomnożyć bo ciągle barwi wodę niczym kawa. 

A może tutaj mimo iż woda jest teoretycznie jasna to nadal no3 jest wydalane. Taka teoria. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Rafał80 napisał:

Myslałem że NO3 w kranówie będzie zero jeśli Purolite siedzi w niej kilka dni.

Co to znaczy " siedzi"? 

7 godzin temu, Rafał80 napisał:

No właśnie Purolite odstawiłem zregenerowane, nawet 2x moczyłem w solance.

Co to znaczy  " moczyłem" ?

3 godziny temu, Rafał80 napisał:

ok. ale skąd taki poziom NO3 w wodzie gdzie moczy się Purolite?

Po co Ci ta wiedza?  Ale odpowiem.. a gdzie miało się podziać  skoro został wypłukane z żywicy?

Nie jestem pewny czy wiesz na czym polega używanie tej żywicy jonowymiennej i jej regeneracja.  Przeczytaj uważnie poniższy temat. Jest tam wiele opisów i używania i regeneracji:

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
30 minut temu, Pikczer napisał:

Napisane jest żeby regenerować solą

Tak na marginesie. Z tego co się orientuję to do regeneracji Purigenu używa się wybielacza, dlatego Purolite jest pod tym względem wygodniejszy, bo wystarczy przepłukać solanką. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Bartek_De napisał:

Tak na marginesie. Z tego co się orientuję to do regeneracji Purigenu używa się wybielacza, dlatego Purolite jest pod tym względem wygodniejszy, bo wystarczy przepłukać solanką. 

Tak Purigen wybielaczem, tak też robię. Ale mam z firmy Orca Lab Organ-ex,  coś co działa niby tak samo, ale regeneracja jest solą, podobnie jak Purolite. Ale do czegoś innego służą. 

Purolite łapie no3 a Purigen właściwie to nie wiem co robi.  Chyba tylko wizualnie  upieksza wodę 

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.10.2022 o 19:33, Rafał80 napisał:

Mały odkop. U mnie działa wsadzony do chińskiego prefiltra: 1 gąbka i purolite, z uwagi na niewielkie wymiary prefiltra wkład ściśle wypełnia przestrzeń.

Myślę , że tutaj jest problem. W temacie , który Tobie podrzuciłem jest zaznaczone , że powinien być w osobnym bloku lub w skarpecie w kuble.  Tyle , że w skarpecie powinno być luźno ułożona warstwa mniej więcej 1-2 cm.   Z tego co napisałeś a ja zacytowałem to masz wypełnione ściśle po brzegi.  Problem w tym , że woda przez  niego  nie przepływa  tak jak przez warstwę 1-2 cm.  Takie ułożenie sugerowaliśmy w dołączonym temacie. Spróbuj ułożyć tak jak napisałem. 

Możesz też mieć zbyt mało.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca