Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Widzę że masz niższe gruzowisko niż ja mam w swoim zbiorniku i stąd falownik wydaje się być za mocny,nawet na pierwszym biegu...Falownik z czasem zajdzie glonem i jego wydajność też minimalnie spadnie...

Ale nie masz powodów do obaw,bo ryby się przyzwyczają i znajdą swój kąt...

No chyba że będziesz na początku włączał falownik dziennie na 2-3 godziny,tylko w celu zmiatania syfku z dna do zasysu filtra...

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Witam. Używam dwóch kubłów ikola 600- biolog i mechaniczno żywiczny plus jebao rw 15. Wyloty filtrów są z prawej strony a falownik z lewej usytuowany po środku - skierowany ku górze. Zauważyłem, jak jest dno akwarium bez kamieni lub z małą - niską frakcją to zawiewa piach i nie zbiera do końca syfu.  Włożyłem 2 kamienie i faktycznie już nie zawiewa - podmywa piachu. Najlepiej ustaw i zostaw na parę godzin. Zobaczysz co będzie się działo. Pozdrawiam.

Opublikowano
1 godzinę temu, egon44 napisał:

No chyba że będziesz na początku włączał falownik dziennie na 2-3 godziny,tylko w celu zmiatania syfku z dna do zasysu filtra...

Pomysł na sprzątanie ok ale raczej przy czasowym włączaniu ryby się bedą długo stresowały :) . Pamietam że moje mbuniaki po wsadzeniu cyrkulatora też nie bardzo go na początku lubiły ale szybko doceniły i traktowały jak bieżnię pływając tuż przed wylotem :) (zamontowany na dole i dmuchający wzdłuż podłoża) .

• Lubię to 1
Opublikowano

Bez zmian w ustawieniu elementów, falownik włączony od ~3h, efekt -> rybole coraz śmielej pływają po zbiorniku, unikają jeszcze rejonu najsilniejszego przepływu wody, ale chyba pierwszy szok za nimi.
Jak widać jestem zbyt przewrażliwiony, a dodatkowo kolejny raz potwierdziło się że cierpliwość największą cnotą akwarysty :)

Co w sumie nie zmienia faktu że rozpracuje sterowanie tego falownika, ciekawość elektronika bierze górę :)  

Opublikowano
Godzinę temu, karolus napisał:

Co w sumie nie zmienia faktu że rozpracuje sterowanie tego falownika, ciekawość elektronika bierze górę :)  

Kombinuj na pewno się przyda np. na czas karmienia lub w nocy aby ryby miały większy spokój podczas "snu".

Opublikowano
20 godzin temu, karolus napisał:

Tryb karmienia to sterownik ma sam w sobie, ale rozpracowanie sterowania pozwoli mi (może) wykorzystać inne funkcje (np falowanie)

Info z internetu...

Pompa posiada tryby pracy:

M1: tryb strumieniowy - ciągły, w tym trybie pompa wytwarza stały strumień, prąd wodny.

M2: tryb falowania, cyrkulator pracuje w sposób przerywany co skutkuje pojawianiem się pięknych fal na powierzchni wody oraz bujaniem wnętrza akwarium.

M3: tryb falowania, pompa płynnie zmienia swoją wydajność od 30% do 100% na wzór przebiegu sinusoidy. Wytwarzają się naturalnie wyglądające fale.

M4: tryb losowy sterownik pompy przesyła jej różne, losowe polecenia zmiany sposobu pracy.

ELSE: tryb losowy, sterownik pompy przesyła jej różne, losowe polecenia zmiany sposobu pracy.

Wydajności pompy w każdym trybie można regulować.

Dodatkowo kontroler wyposażono w czujniki zmierzchu. Dzięki temu w nocy zmniejszana jest wydajność pomp do minimum co symuluje naturalne działanie sił pływowych. Przydatna jest również funkcja FEED wstrzymująca pracę pompy na o. 10min np. na czas karmienia ryb i korali oraz LOCK blokująca przyciski, zapobiegająca przypadkowemu przełączeniu zadanych parametrów.

Opublikowano

Oczywiście że ma, ale te tryby działają tak że siła strumienia zmienia się od wartości ustawionej do max (czyli w zakresie od 30 do 100%). Skoro 30% robi u mnie taki dym to chyba nie będę próbował ustawić więcej. Natomiast jeśli uda mi się osiągnąć regulację w zakresie np 15-50% to inna sprawa.

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możesz też zrobić tak jak to kiedyś robiło paru kolegów,aby stłumić nieco przepływ w falowniku,mianowicie połowę falownika owijali gąbką,lub ściereczką z mikrofibry...

Albo odpal na próbę tryb M2 ;)