Skocz do zawartości

Tło BTN 2w1 filtracja i dekoracja

przemo-h

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, egon44 napisał:

Oczywiście nikogo się nie czepiając w tym temacie kolegi trzeba chyba niektóre wpisy przenieść do oddzielnego tematu lub po prostu usunąć bo schodzimy w niezłe OT...

Rozmawiamy cały czas o filtracji więc bardzo z tematu nie schodzimy :)

Proszę moderację o trochę cierpliwości bo sam chciałem wydzielić nowy temat ale ciężko to zrobić aby nie stracić sensu wątku. Nie wykraczamy poza temat a dyskusja robi się ciekawa :)

• Dziękuję 2

18 minut temu, JemioloSeba napisał:

Uważam, że trochę przesadzasz. Nikt by nikogo nie banował. Pewnie byłyby jakieś sugestie ale nie lincz totalny jak to sugerujesz. Wiele osób ostatnimi czasy wychodzi z nowościami i nie widuję banów ani ostrzeżeń.

Ja tylko o jedno poproszę autora wątku. Niech nagra film lub zrobi zdjęcia po długości akwarium. Chcę zobaczyć ten kryształ przy gąbkach 10ppi. Pierwsze fotki jakością nie powalają ale pomimo to mam wątpliwości co do tej krystalicznej wody.

chyba nie będzie to możliwe bo obie boczne ścianki są zaklejone tym tłem :)

19 minut temu, JemioloSeba napisał:

Ja tylko o jedno poproszę autora wątku. Niech nagra film lub zrobi zdjęcia po długości akwarium. Chcę zobaczyć ten kryształ przy gąbkach 10ppi. Pierwsze fotki jakością nie powalają ale pomimo to mam wątpliwości co do tej krystalicznej wody.

Nie ma takiej możliwości, żebym zrobił zdjęcia lub nakręcił film od pleców akwarium. Jest za wąsko przy ścianie i nic tam nie wsunę. Jakość tych zdjęć poglądowych jest słaba, to fakt, robione w dzień przy mocnym świetle zewnętrznym. Zresztą, o czym takie filmowanie gąbek ma świadczyć? Że mogą być zagównione? Na 100% są w gównie bo woda z kupami w nie wpływa.....Liczy się to co wypływa z powrotem. 

8 minut temu, michal_j napisał:

Na bocznych ściankach są BTN slim line

29 minut temu, eljot napisał:

Nie piszę o akwarium kolegi bo na fotkach jakichś budowli z klocków nie widać ;).

Mam pytanie do autora wątku odnośnie zapachu, w moim ogólnym z podłożem ze żwirku x lat temu, dało się wyczuć specyficzny zapaszek jak olewałem odmulanie dna (kup we żwirze potrafi się zebrać mnóstwo).

klocki nie zalegają bo wymiata je skutecznie rurka deszczownicy, zapachu mułu też nie ma. 

5 minut temu, michal_j napisał:

Ja mogę to jedynie potwierdzić, Przezda ma slimy po bokach. To akwarium widuję często i uwierzcie mi na słowo, jest czyste, ma kryształową wodę, nie śmierdzi i jest na prawdę stabilnym biologocznie baniakiem. Musiała by się jakaś katastrofa wydażyć, lub trzeba by na prawdę jakąś głupotę zrobić,  żeby coś w tym baniaku się zachwiało. Ryby w nim są zdrowe i dożywają starości. To co jest w tych gąbkach to nie szit! Zapraszam do lektury, którą michal_j podrzucił kilka postów wstecz. 

23 minuty temu, eljot napisał:

Nie zauważyłem przesadnego demonizowania wpływu kup na wodę, wszak ryby również "sikają" a tego to już żadne mechaniki nie zbiorą :D

Mnie osobiście widok leżących klocków bardzo przeszkadza jak komuś nie to jego akwa i widok

Ja zauważyłem i dlatego zwróciłem na to uwagę. I dlatego poprosiłem kolegę o opisanie swoich doświadczeń. Wielokrotnie przy prezentowaniu przez forumowiczów planowanego wystroju akwarium padały sugestie, by zmienić wystrój bo odchody mogą się gromadzić. Teraz dla wielu najważniejszą kwestią jest to, żeby kupki gdzieś tam w akwarium nie zostawały, jako czynnik wpływający na biologię. Dobrostan ryb, wynikający z aranżacji, jest na dalszym miejscu. Powtarzam się, już o tym pisałem:(. Pisałem też, że jedyne co w kupkach negatywne, to ich widok i też mi się nie podoba. Ich obecnością nie trzeba się przejmować. Tak jak sikami, które są głównym źródłem amoniaku.

1 godzinę temu, bakus_44 napisał:

Śmiem twierdzić, że kolega w ogóle NO3 w swoim akwarium nie badał, a wodę podmienia dla zasady jak większość "gąbkarzy" lat 90tych.... :PBo i po co badać skoro ryby żyją i mają się dobrze. Takie testy to przekleństwo dla wyznawców "klasycznej" akwarystyki- zbadasz i nagle dowiadujesz się, że wcale nie jest tak idealnie jak sądziłeś- wtedy przychodzi pora na zmiany. Jeśli się mylę, przechodzę na "gównofiltr"- oczywiście z dodatkami, bo podmianiać wody co tydzień mi się nie chce:)

Bardzo trafnie to ująłeś, nic dodać nic ująć. Nie robiłem testów. Ale widzę, że się nie obejdzie bez. Ocena "na oko", patrząc na zachowanie ryb, jak jedzą, pływają, rozmnażają się to widać za mało.....przy okazji sam się też czegoś dowiem o parametrach, może będzie można jeszcze coś poprawić... 

Takie filtry można rozbudować jeżeli ktoś ma wątpliwości co do " czystości" wody http://www.kim-jakobsen.dk/Freshwater/Articles/Mbunaindretning/mbunaindretning201206english.htm

Co do kupek czy są wciągane z dna czy usuwane przy płukaniu gąbki przez jakiś czas w tym akwarium są inie znikają w magiczny sposób. Zamiast kurczowo trzymać się jednej opcji warto połączyć kilka. Np. dla mnie purolite czy purigen zastępują węgiel i usuwają zabarwienie wody, dodatkowo dają możliwość robienia rzadszych podmian, w ten weekend mnie rozłożyło więc spokojnie zrobię podmianę dziś,  jutro a nawet za tydzień i wiem, ze wszystko będzie ok.

2 godziny temu, bakus_44 napisał:

Śmiem twierdzić, że kolega w ogóle NO3 w swoim akwarium nie badał, a wodę podmienia dla zasady jak większość "gąbkarzy" lat 90tych.... :PBo i po co badać skoro ryby żyją i mają się dobrze. Takie testy to przekleństwo dla wyznawców "klasycznej" akwarystyki- zbadasz i nagle dowiadujesz się, że wcale nie jest tak idealnie jak sądziłeś- wtedy przychodzi pora na zmiany. Jeśli się mylę, przechodzę na "gównofiltr"- oczywiście z dodatkami, bo podmianiać wody co tydzień mi się nie chce:)

Ten "gównofiltr" ma w tych gąbkach nie szit, a bezwonny osad, w którym gromadzi się akurat najwięcej bakterii nitryfikacyjnych.

firma BTN sugeruje takie rozwiązanie na swojej stronie jako bardzo dobrą filtrację, zarówno rozwiązanie zastosowane przez Kolegę @Przezda czy to drugie taki kaseciak za tłem slimline (http://backtonature.se/tips-tricks/slimline-filter/)

oferują jedne z najdroższych produktów na rynku (ja nie znam droższego producenta), czy gdyby ten rodzaj filtracji powodował smród z akwarium, brudną wodę czy jej złe parametry firma byłaby polecana ?

Po sieci krążyłyby wręcz legendy jakie to są słabe produkty a już nie daj boże w naszym kraju - ktoś wydał 1000 PLN na tło znaczy się przepłacił (bo przecież sam mógł wystrugać lepsze), zrobił jak kazali a tu woda śmierdzi i jeszcze ma złe parametry.

Edytowane przez michal_j

6 minut temu, michal_j napisał:

firma BTN sugeruje takie rozwiązanie na swojej stronie jako bardzo dobrą filtrację, zarówno rozwiązanie zastosowane przez Kolegę @Przezda czy to drugie taki kaseciak za tłem slimline (http://backtonature.se/tips-tricks/slimline-filter/)

oferują jedne z najdroższych produktów na rynku (ja nie znam droższego producenta), czy gdyby ten rodzaj filtracji powodował smród z akwarium, brudną wodę czy jej złe parametry firma byłaby polecana ? Po sieci krążyłyby wręcz legendy jakie to są słabe produkty a już nie daj boże w naszym kraju - ktoś wydał 1000PLN na tło znaczy się przepłacił (bo przecież sam mógł wystrugać lepsze), zrobił jak kazali a tu woda śmierdzi i jeszcze ma złe parametry.

jakie 1000PLN? Ponad 2000PLN ;).  A poważnie, to każde tło można tak zagospodarować i zrobić filtrację "wewnątrzobiegową" - takie określenie takiego rozwiązania mi przyszło do głowy. Nie trzeba tyle wydawać na BTN, są teraz ładne tła z Czech. Arstone.eu. 

Pozdrawiam