Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,jest to mój pierwszy post tutaj na forum i też dlatego chciałbym się z wami serdecznie przywitać.Akwarystyką zajmuje się już dobrych parę lat lecz były to zwykle mniejsze akwaria.

Przyszedł w końcu  czas na zmianę akwarium :) ,zostałem posiadaczem 300 l akwarium (120x50x50) plus 55 l sump z 4 przegrodami  dwie przegrody mają po 25 cm szerokości jedna 3 cm szerokości oraz 12 cm ta zarezerwowana jest na pompę :) 

w chwili obecnej jestem w trakcie robienia szafki na stelażu metalowym 30 x 30 mm,po zrobieniu szafki dojdzie hydraulika,zastosuje rury pcv 25 mm oraz 32 ( powrót 25mm,spływ rewizja 32 mm).

Chciałbym się Was   poradzić jaki zastosować sprzęt oraz filtrację w sumpie,pewny sprzęt mam już na oku ale w razie czego proszę o poprawienie mnie :) 

Jako pompę chcę zastosować   Jebao/Jecod DCP-5000,grzałki będą 2 x 150 w firmy Resun z termostatem,oświetlenie przewiduję belkę led aquael leddy slim sunny 36 w,dno będzie pokryte piaskiem takim z obi do piaskownicy co najmniej 2 cm ,kamień to łupek czarny,

i właśnie teraz mam dylemat co dalej ................jaki wybrać cyrkulator?ja myślałem o Jebao ow 40  13500l/h z kontrolerem ,jaki wkład mechaniczno biologiczny zastosować w sumpie ,jakich użyć bakterii na start ,czy stosować jakieś magiczne preparaty na codzień i przy podmianach wody......i tu mam dodatkowe pytanie gdyż posiadam filt ro/di  czy na da się na podmianki? dodam iż kranowita pokazuje 67 tds.

proszę o dołączenie się do dyskusji    :) resztę pytań będę dodawał na bieżąco :)

Opublikowano

Witaj!

W kwestii wkładów biologicznych to na Twój litraż starczy 1-1.5 l ceramiki + wkłady mechaniczne (gąbki+dodatkowo wata filtracyjna)...

Pompa w sumpie moim zdaniem wystarczy o przepływie 3000l/h...

Falownik starczy Jebao/Jecod RW-4...

Filtr RO w naszym biotopie jest zbędny,no chyba że masz na tyle kiepskie parametry wody kranowej,a o tym nic nie wspominasz... 

Jakie masz w kranie pH,NO2,NO3,NH3/4 ?

Jeśli okaże się że masz dobre parametry wody kranowej to wystarczy się zaopatrzyć w tzw. ustrojstwo do nalewania wody kranowej z wkładem węglowym...W Twoim przypadku wystarczy że odepniesz z RO membranę a zostawisz tylko wkład mechaniczny + wkład węglowy...

Bakterie jakie możesz użyć na start to BactoActive(one są z pożywką) + Prodibio Biodigest(te są bez pożywki)...

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za odzew :) 

generalnie wolę trochę dopłacić do pompy cyrkulacyjnej i mieć ją cichszą a i zapas mocy zawsze może się przydać :) różnica nie jest tak duża więc chyba zdecyduję się na Jebao ow 25 

Co do pompy w sumpie też różnica jest niewielka pomiędzy 3000 a 5000 a regulacja jest więc lepiej chyba mieć lekki zapas :) 

Co do bakterii to chętnie wypróbuję te BactoActive :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego produktu :Seachem Cichild Lake Salt - sól dla pielęgnic warto stosować?

Z filtrem RO pokombinuje i zrobię tak jak mi radzisz,zawsze to jakieś zabezpieczenie przed niechcianym świństwem :)  choć generalnie kranowitę mam spoko dokładnych parametrów nie mierzyłem ale tds pokazuje mi 67 :)

pozdrawiam

Opublikowano
21 hours ago, mario999 said:

i właśnie teraz mam dylemat co dalej ................jaki wybrać cyrkulator?

Na razie? Żaden. :) Nie wiesz jeszcze nawet jaką będziesz miał pompę w sumpie, nie masz ułożonych kamieni, nie znasz cyrkulacji wody w zbiorniku, po co ci falownik na start? :huh: Większość z nas startuje nowe szkła z młodymi rybkami, im cyrkulator jest jeszcze bardziej zbędny a w razie potrzeby zawsze zdążysz go dołożyć.

300W grzałek to moim zdaniem przesada, chyba że masz bardzo zimne mieszkanie albo zostawiasz je bez nadzoru zimą. Zacznij od jednej grzałki i zobacz co się dzieje. Jesli będzie chodzić non-stop to dołożysz drugą.  

Do wody nie syp żadnych soli, sody ani innych wynalazków, to się używa w razie potrzeby. Startuj baniak, kontroluj parametry i jeśli zrobisz wszystko dobrze to najpewniej obędziesz się bez nich. 

Powodzenia!

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok czyli już wiem że żadnych wynalazków nie będę dodawał do wody :) jedynie bakterie na start i woda z ustrojstwa  :) co do pompy to zamówiłem Jebao /Jecod DCP 5000 i potem zobaczę czy coś dodawać ale myślę że dobra cyrkulacja jest wskazana :) 

o postępach będę informował na bieżąco :) 

jeśli chodzi o wkład do sumpa to czy taki skład będzie optymalny? :    

1 komora : biobale ok 90 szt

2 komora : gąbka filtracyjna 

3 komora : sera siporax 25 mm 2 l +azoo activ filter  ok 50 szt

4 komora : gąbka oraz pompa

pozdrawiam

Opublikowano

Nie znam się na sumpach, więc się wypowiem. :biggrin:

To że masz tam cztery komory nie oznacza, że musisz do wszystkich czterech czegoś napchać. Zastanów się czego potrzebujesz na początek:

- Gąbka do wyłapywania syfu. 30 albo 45 ppi. 

- Złoże dla bakterii. Bioballe są ponoć słabe, jeśli ich jeszcze nie kupiłeś to użyj lepiej ceramiki, lawy wulkanicznej albo grysu koralowego. Litr-dwa na twój baniak wystarczą, bakterie żyją też w piasku i na kamieniach - wkład w filtrze to wygodne źródło do przeszczepu przy starcie i backup gdybyś zmieniał wystrój. 

Masz filtrację mechaniczną i biologiczną. Na początek nie potrzebujesz niczego innego.

Sera Siporax wygląda mi jak zwykła ceramika. W dodatku droga i zbędna :icon_mrgreen: jeśli masz już jedno złoże jak powyżej albo nawet te nieszczęsne bioballe. Czym jest azoo to nawet  nie zgaduję. :blink:

Chwali ci się, że robisz wstepny risercz :) ale skup się przede wszystkim na zrozumieniu obiegu materii w baniaku. Z czasem ogarniesz temat i zaczniesz stosować szpej, który jest potrzebny a nie ten, który wciskają sprzedawcy. ;)

• Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki za uświadomienie że nie warto przepłacać jeśli chodzi o ceramikę :) Nie wkładów jeszcze nie mam ale kupuje na dniach,czyli zostanę przy gąbce oraz tańszej ceramice  

mam nadzieje że nie idzie przesadzić z ilością złoża ? ewentualnie będzie to tylko na moją korzyść? a bardziej na korzyść moich podopiecznych :) 

hilux co miałeś na myśli mówiąc że na początku niczego innego nie potrzebuje prócz filtracji mechanicznej i biologicznej, to potem coś będę potrzebował?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli  wystartujesz baniak od gromady maluchów albo kilku dorosłych to przez kilka tygodni będziesz miał spokój z filtracją bo zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii będą się powoli kumulować w obiegu. Im więcej i/lub większych ryb wpuścisz, tym czasu masz mniej, bo produkują więcej syfu. To jest twój czas na cieszenie się początkami Malawi i przyspieszoną edukację. Coś jak LEGO Duplo, ciesz się tym. :)

W miarę dojrzewania zbiornika nieuchronnie dochodzisz do punktu, w którym musisz zdecydować jak pozbyć się azotanów (NO3) i tu nie ma zmiłuj. Metod jest kilka, najczęsciej używane w naszym biotopie to podmiany wody, żywice jonowymienne, hydroponika albo rośliny w baniaku. W sumpie masz tez opcję filtra makroglonowego ale o nim tylko słyszałem, nie znam szczegółów. 

Jeśli np. nasadzisz w baniaku roślin i wypracujesz sobie balans między nimi a obsadą to do sumpa nic nie będziesz musiał dokładać bo nie będzie po co. To co wrzucisz rybkom do jedzenia one przerobią, wydalą a potem wyłapią to rośliny ale w Malawi o to trudno bo pysie brudzą nadprzeciętnie a klomby lubią skubać. Jeśli roślin nie planujesz to możesz np. zmotać adsorber NO3 na purolite, który wsadzisz do pustej komory sumpa żeby sobie wodę mielił i głównie o to mi chodziło.

Najważniejsze jest, żebyś się z niczym nie spieszył bo to najpewniejszy krok do porażki. 

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 2
Opublikowano
10 godzin temu, mario999 napisał:

generalnie wolę trochę dopłacić do pompy cyrkulacyjnej i mieć ją cichszą a i zapas mocy zawsze może się przydać :) różnica nie jest tak duża więc chyba zdecyduję się na Jebao ow 25 

Z falownikiem na razie się wstrzymaj tak jak napisał kolega @hilux...Jak będą rybki to potem będziesz kombinował,czy go dołożyć...

Co do pompy w sumpie też różnica jest niewielka pomiędzy 3000 a 5000 a regulacja jest więc lepiej chyba mieć lekki zapas :) 

No to bierz mocniejszą pompę :) 

Twój wybór ;) 

Co do bakterii to chętnie wypróbuję te BactoActive :)

Zakup sobie Bacto Active + Prodibio Biodigest...

Prodibio weż więcej (5szt),tak już na przyszłość...

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego produktu :Seachem Cichild Lake Salt - sól dla pielęgnic warto stosować?

Wpierw musisz podać nam jakie parametry ma Twoja woda kranowa,oczywiście mierzone dobrymi testami kropelkowymi np. JBL...

Tu mam na myśli pH,NO2,NO3,NH3/4...

Gdy podasz nam wyniki to można coś doradzić w kwestii stosowania soli/buforów itp...

Z filtrem RO pokombinuje i zrobię tak jak mi radzisz,zawsze to jakieś zabezpieczenie przed niechcianym świństwem :)  choć generalnie kranowitę mam spoko dokładnych parametrów nie mierzyłem ale tds pokazuje mi 67 :)

Nie ma co kombinować ;) 

Odpinasz membranę a resztę wkładów(mechaniczny + węgiel) zostawiasz :D 

8 godzin temu, mario999 napisał:

jeśli chodzi o wkład do sumpa to czy taki skład będzie optymalny? :    

1 komora : biobale ok 90 szt

2 komora : gąbka filtracyjna 

3 komora : sera siporax 25 mm 2 l +azoo activ filter  ok 50 szt

4 komora : gąbka oraz pompa

pozdrawiam

Moim zdaniem dużo,za dużo złoża planujesz dodać do sumpa...

Osobiście dałbym do sumpa-

1. Na dno gąbki ppi 30 ,a na górę watę filtracyjną aby zanieczyszczona woda wpierw została oczyszczona przez watę filtracyjną,a potem oczyszczona trafiała do innych komór...

2.Ceramika (1.5l) umieszczona w siateczce filtracyjnej... 

3 Gąbki ppi 30,a na nich wata filtracyjna,aby oczyszczona woda trafiała do komory z pompą...

4.Pompa...

Coś mniej więcej jak na tym rysunku...

sump1.jpg.18b6913528a95bbc21027facc812008a.jpg

Opublikowano

Ok pany dzięki za podpowiedzi,zrobię tak jak radzicie :) póki co zbiornik zalewam w przyszłym tygodniu jak wszystko mi podochodzi  : )  i potem miesiąc czekania :) w międzyczasie zmierzę parametry kranówki i będziemy myśleć czy są potrzebne jeszcze jakieś dodatkowe absorbery w sumpie.

co do skał to czy łupek czarny będzie odpowiedni? zależy mi by był czarny kamień z czasem pewnie porośnie glonami ,ale i tak to fajny efekt tym bardziej ze tło tez mam czarne i tworzyć się będzie taka głębia :)

pozdrawiam