Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

długo zastanawiałem się czy napisać, ponieważ jestem amatorem, jednakże spróbowałem. W styczniu tego roku postanowiłem założyć swoje Malawi mając na uwadze Wasze doświadczenia i wskazówki z forum.

Zdecydowałem się na kompletny zbiornik Juwel Rio 180, ponieważ biały kolor podobał się mojej żonie... oświetlenie Helia Lux + regulator światła Juwel, filtr mechaniczny i grzałka były w komplecie. Kubełek Eheim 2203 + prefiltr Eheim. Miesiąc temu dokupiłem jeszcze jednego mechanika Fluwal U4, ponieważ nie byłem zadowolony z ruchu wody.

Na początku wstawiłem wapień filipiński, który wczoraj postanowiłem wyrzucić. Zdecydowałem się na łupki i biały piasek kwarcowy. Obsada to 6x Socolofi i 6x Salousi. Trzy miesiące temu urodziło się 8x Salousi.

Parametry wody, naświetlenie, żywienie są zgodne z Waszymi zaleceniami. Na początku 2019 roku planuję założyć nowy zbiornik 250 cm długości. To tyle, pozdrawiam!a0659e4c90180f1c463f511925c82142.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Witam kolejnego adepta na naszym forum!

Aby nie zaśmiecać tego działu,napiszę w skrócie odnośnie filtracji,że Fluval U4 nie będzie wystarczający aby ogarnąć filtrację mechaniczną w tej długości zbiornika,ale to zapewne sam z czasem zauważysz...

Opublikowano
Witam kolejnego adepta na naszym forum!
Aby nie zaśmiecać tego działu,napiszę w skrócie odnośnie filtracji,że Fluval U4 nie będzie wystarczający aby ogarnąć filtrację mechaniczną w tej długości zbiornika,ale to zapewne sam z czasem zauważysz...

W zestawie mam już Juwel Bioflow 3.0. Byl zbyt słaby dlatego dokupiłem Fluwal.

Opublikowano

W zestawie mam już Juwel Bioflow 3.0. Byl zbyt słaby dlatego dokupiłem Fluwal.

Wiesz do czego najlepiej nadaje się ten Bioflow? Do wycięcia Również jestem posiadaczem zestawu Juwel tyle, że Rio 240 i pierwsze co zrobiłem po zakupie, to wyciąłem tą skrzynkę. Może samą biologię by ogarnął, ale zabiera zbyt dużo miejsca w zbiorniku

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Wiesz do czego najlepiej nadaje się ten Bioflow? Do wycięcia Również jestem posiadaczem zestawu Juwel tyle, że Rio 240 i pierwsze co zrobiłem po zakupie, to wyciąłem tą skrzynkę. Może samą biologię by ogarnął, ale zabiera zbyt dużo miejsca w zbiorniku

A jak go wyciąć \ wyjąć?

A jak go wyciąć \ wyjąć?

Jaki masz zamiast Bioflow?

Opublikowano
A jak go wyciąć \ wyjąć?

Jest przyklejony w kilku miejscach silikonem. Ja wyciąłem nożykiem do tapet, można też użyć cienkiego, stalowego drutu na przykład struny gitarowej 

Jaki masz zamiast Bioflow?

Eheim 2273