Skocz do zawartości

Przesiadka z 450l na 290x70x70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam u siebie tak jak Ty dziurę w bocznej szybie pod powierzchnią, tam kawałek rurki pvc która ustawiam poziom lustra wody a stałą dolewkę zrobiłem wężykiem od osmozy. Wężyk leży sobie na wzmocnieniu poprzecznym i woda tam sobie non stop kapie do baniaka. Plus jest taki że oglądając rybki widzę jak woda kapie przez co wiem że mi dolewka działa cały czas. Dodatkowo mam podłączoną jeszcze jedna nutkę zasilania wody bezpośrednio po narurowca i jak chce zrobić większą podmiane lub dolać wody po wymianie wkładów to dolewam w tym miejscu właśnie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Filtracja prawie skończona pozostało tylko podpiąć odpływ do kanalizacji i odpływ z bocznej szyby, reszta skończona. Na jednej lini dwa korpusy wypełnione matrixem i jeden purolite. Na drugiej lini dwa korpusy biologiczne z denitrate i jeden z purolite. Byłem dziś na składzie kamieni u mnie w okolicy i trochę słabo jest z serpentynitem są same wielkie głazy i tak się zastanawiam czym może to zastąpić 

CE9FA8FF-1D99-437E-A917-6DE5C1CF00C5.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Tu duży zbiornik i bez wysokich kamieni lub wysokich modułów ciężko będzie go fajnie udekorować. Warto zastanowić się tez nad wykonaniem jakiegoś fajnego tła 3D. Tu na forum było opisanych kilka takich projektów. Dobrze już teraz jest przemyśleć tło bo to inwestycja już na zawsze. Kamienie wewnątrz zbiornika będziesz mógł sobie przestawiać (no może oprócz tych największych) już po zalaniu zbiornika. Serpentynit możesz zastąpić zwykłymi kamieniami z pola. Dobrze żeby jakoś kolorystycznie je dobrać.

Masz matę lub styropian pod akwarium?

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano

Tak mam matę. Robiłem tło do poprzedniego akwarium i średnio to się sprawdziło chyba postawie na same kamienie. Wiem ze to duży zbiornik i kamienie tez musza być duże ale te które widziałem nie weszły by do środka coś muszę pomyśleć żeby to wyszło porządnie i na długo bo ciężko to będzie pozmieniać