inmar Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #21 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Czyli po podmianach wody nie sypać już sody ? Będę miał znów Kh-2 bo tyle moja woda ma w karanie. Cytuj
deccorativo Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #22 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Ważne ile ma pH twoja kranówa a ile z tej kranówy ustala się samoistnie pH w baniaku. Jak ci osiąga pH 7,4 to nic nie musisz sypać. Sypiąc sodę czyli wodorowęglan sodu NaHCO3 jednocześnie podnosisz KH ale i także pH. Jak chcesz bym ci sklecił miksturę na robienie z twojej kranówy wody zbliżonej do tej z Malawi to pisz na PW bo to nie ten temat. Jak pisałem - najpierw uruchom ten Purolite A520E by ci zwalał azotany . 1 Cytuj
inmar Opublikowano 10 Sierpnia 2017 #23 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Podmiany wykonane,trzy razy po około 40% plus regeneracja Purolite i mam NO3-1 . Ph mam 7,6 a Kh- 3 Cytuj
led4grow Opublikowano 11 Sierpnia 2017 #24 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Po pół roku zbliża się termin pierwszej regeneracji 1kg złoża. Przewaliłem cały wątek ponad pół roku temu i nie zapisałem sobie procesu regeneracji. Robicie to jak na pierwszej stronie; czyli 20 tabletek na 1l wody ok 40-50st i blok do gara, pompka w ruch, syf do zlewu? Czy może otwieracie blok i wszystko do gara, mieszanie, płukanie? Jeśli otwieramy blok to płuczemy w takiej samej solance i tej samej temp. czy może wyższej? Cytuj
inmar Opublikowano 11 Sierpnia 2017 #25 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Ja na 2,5 litra sypię 40 tabletek,gotuję w garnku i szybko się rozpuszcza.Potem studzę wodę by nie była bardzo gorąca,wlewam ją do wazonu,wkładam filtr z pompą i wężykiem i tak się miesza w obiegu zamkniętym 30-40 minut lub więcej.Po tym zabiegu wylewam wodę ,wlewam kranówkę,wężyk do zlewu i tylko dolewam do wazonu,tak kilka razy i gotowe. 1 Cytuj
deccorativo Opublikowano 11 Sierpnia 2017 #26 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 13 minut temu, led4grow napisał: Po pół roku zbliża się termin pierwszej regeneracji 1kg złoża. Przewaliłem cały wątek ponad pół roku temu i nie zapisałem sobie procesu regeneracji. Robicie to jak na pierwszej stronie; Przez 3 lata stosowania Purolite A520E wypracowałem sobie optymalny sposób regeneracji. Blok musi być otwierany a złoże do gara bo z czasem złoże w rurze zbija się w twardą grudę i łącznie z syfem nawet po regeneracji w bloku nie ma przepływu. Nalewam do gara ciepłej wody w ilości 2 OZ gdzie OZ to złoże w litrach więc dla złoża 1l to jest 2 l wody i włączam grzanie oraz wrzucam całe tabletki soli w ilości dającej stężenie solanki circaebaut ok 10% czyli na 2 l wody 200gram a to jest 20 tabletek bo każda waży 10-12 gram . Jak się woda zagotuje to już tabletki same się rozpuszczą. Gar z solanką odstawiam z kuchenki i od razu z rury wywalam tam złoże. Producent zapewnia pracę żywicy nawet do 100C to po co studzić. Czym wyższa temperatura solanki tym więcej humusu z DOC wyjdzie a czas regeneracji można skrócić do max 20-30min . Cokolwiek mieszam i rozgniatam grudy by równo sól brała wszystkie drobinki a syf się od nich oddzielił. Przy okazji zabijamy w żywicy cały patogen, bakterie , żyjątka dobre i złe wszelakie nagromadzone w tym złożu ( przypominam że producent nie dopuszcza pracy żywicy skażonej biologicznie - ale my to łamiemy więc chociaż wrzątkiem niszczę o co zabiega producent. W Purigenie robi to podchloryn sodu w ACE ) a potem płuczę 3-4 razy w garnku wylewając czarną wodę i masę syfu i na koniec wlewam ponownie do rury. Zamykam i po 30 minutach zabawy blok jak nowy z powrotem w kaseciaku. 2 Cytuj
inmar Opublikowano 11 Sierpnia 2017 #27 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Ja raz tylko rozbierałem i mam zamiar tak robić co 2-3 regeneracje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi