deccorativo Opublikowano 3 Sierpnia 2017 #11 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Pisałem by nie podnosić zbytnio pH bo Purolite A520E puszcza coraz wyższe poziomy azotanów. Gdzieś w początkowych postach robiłem takie próby i pisałem przy ilu przestaje działać ale to było tak dawno że nie pamiętam. Producent podaje że przy 8,4 już nie działa . Ja chyba przy pH 8,2 miałem już puszczanie NO3 na poziomie 50ppm więc to żadne działanie. Syfienie i karmienie nie ma wpływu na poziom do jakiego zwala ta żywica. Robi to tak szybko że nic nie zdąży jej przeszkodzić. Widać że u ciebie Marku nie działa bo byś nawet na krótko czyli po 24h musiał odnotować spadek azotanów. Co to znaczy ??? Godzinę temu, inmar napisał: Regenerowałem filtr 10 czerwca trzy razy, po kiego? Jak ten Purolite u ciebie siedzi - w kuble w skarpecie? Cytuj
inmar Opublikowano 3 Sierpnia 2017 #12 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Trzy razy regenerowałem bo za pierwszym razem był ciemny brąz za drugim tylko trochę lepiej a po trzecim razem woda jak słaba herbata.Moje Purolite siedzi w rurze fi 70mm,mam zrobione wg Twojego wzoru,napędza to pompka 750l/h.Później leci do korpusu z phospate minus i tak cobie ciurkiem leci.Zbadam ile mam na wylocie NO3 i zaraz napiszę. Data ważności na teście to 1002,ale nie wiem co to oznacza,na proszku pisze 1001.Trzeba będzie zakupić nowy test. Na odcieku też pokazuje około 45. Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez inmar Cytuj
deccorativo Opublikowano 3 Sierpnia 2017 #13 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Tak jak zmiana koloru tej żywicy nie ma nic wspólnego z jej zapchaniem ( przeciwnie Purigen) tak ta brązowa herbatka nie ma nic wspólnego z azotanami NO3. To humus z DOC. To klarowanie wody żywica robi nawet jak nie adsorbuje azotanów, a nawet jak jest zapchana nimi na full. Ja regeneruję żywię w gorącej solance i tylko raz i wiem że to 1 litrowe złoże Purolite ponownie jest gotowe na pobranie z wody ok 20 000 mg NO3 czyli 20 gram, a herbatki pobierze wszystko ile tylko powstanie w akwarium . Jeśli masz wody netto w baniaku ok 600l z NO3 = 45 ppm ( tu pytanie jakiej firmy to test bo JBL nie ma takiej skali) to znaczy że masz w baniaku 600x 45 mg/l = 27000 mg NO3 i po dobie zregenerowany wkład już jest ponownie zapchany - czyli to na co zwrócił ci uwagę Andrzej. Konfigurację pracy masz najlepszą więc musi się woda przeciskać przez złoże bo to widać na wylocie z rury i można to zmierzyć. Możliwe że masz przeterminowany test ale wtedy raczej przestaje pokazywać cokolwiek. Raczej powoli obniż te pH bo jest wystarczające takie 7,4-7,6 - masz wodę w kranie bardzo mało zmineralizowaną o niskim pH ale myślę że bez żadnych soli sama będzie miała pH 7,4 i chwała jej. Cytuj
inmar Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #14 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 OK,będę raz regenerował jednak wykonanie po raz drugi nie wyczyści jej z tego pobieranego brudu z wody ? Test mam JBL a wynik podałem około 45 bo jest lekko ciemniejsza barwa niż 40,ale do 80 to już daleko,faktycznie mogę i mieć nawet 60.Dawno nie robiłem podmianki więc ją wykonam z równoczesną regeneracją Purolite.Myślicie,że będzie dobrym pomysłem zrobić pod rząd 2-3 regeneracje co dwa dni ? Cytuj
deccorativo Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #15 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Ja myślę że najpierw powinieneś spowodować by ta żywica zaczęła działać. Na pewno kilkoma podmianami po 20-30% co kilka dni powinieneś zmniejszyć pH z 8,2 do takiego poziomu 7,4-7,6 . Jednocześnie wywalisz znaczną część tych azotanów NO3 i fosforanów PO4 więc żywica nie zapcha się od razu . Potem dopiero jak np NO3 będzie poniżej 20ppm robisz regenerację żywicy. Może to nie pomóc bo żywica nie działa także przy wysokich poziomach siarczanów a do tego nie mamy testów. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie robisz co tygodniowych podmian wody jak ci Purolite nie działa. Na taki luksus można sobie pozwolić jak stale w baniaku tygodniami masz NO3 ok 10 bo na takim poziomie trzyma Purolite jak działa. Zaleca się stałe utrzymywanie w akwarium NH4 , NO2 - niewykrywalne JBLem a NO3 - 20ppm. Najgorsze są takie huśtawki parametrami wody - nie robisz podmian tygodniami a jak ci narośnie to potem trzeba robić duże, a ty w kranie jak pamiętam masz wodę o niskim pH i bardzo miękką, więc skoki parametrów będą duże.. Cytuj
inmar Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #16 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Trochę się zagapiłem,na początku nie robiłem podmian,później sporadycznie bo nie było potrzeby,ale potem doszło trochę ryb,stare mocno podrosły i nie robiłem na bieżąco testów.Zrobię te podmiany. Cytuj
deccorativo Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #17 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 OK i nie dodawaj tych soli zejdz stopniowo do tego co da ci twoja kranówa. Nawet jak w kranie masz pH 6,8 ( nie pamiętam dokładnie) to w baniaku może być 7,4. Powiem ci dlaczego ciągnąłeś do 8,2 - skrzywienie morszczyzną zadziałało - chyba teraz się nudzisz . Cytuj
inmar Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #18 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Ph samo podskoczyło,ja tylko podniosłem Kh z 2 do 6 stopni i po tym zabiegu straciły mi się okrzemki z piasku choć nie wiem czy to nie przypadek. Cytuj
deccorativo Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #19 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 1 minutę temu, inmar napisał: Ph samo podskoczyło,ja tylko podniosłem Kh z 2 do 6 stopni i po tym zabiegu straciły mi się okrzemki z piasku choć nie wiem czy to nie przypadek. A czym podnosiłeś te KH - sodą spożywczą oczyszczoną ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi