Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Wisz napisał:

A widzisz... to nie wiedziałem, że dwie osoby już uparcie próbowały... Trudno, pozostają inne metody emoji4.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

próbowaliśmy i jest tak jak pisze deccorativo, 1-3 dni leci 0ppm z bloku a później już 20-30 ppm i tak utrzymuje się przez długi czas (u nas tak właśnie działa, utrzymuje NO3 na poziomie 20-30ppm i nie pozwala na wzrost przez 4-5 tygodni)

Opublikowano
próbowaliśmy i jest tak jak pisze deccorativo, 1-3 dni leci 0ppm z bloku a później już 20-30 ppm i tak utrzymuje się przez długi czas (u nas tak właśnie działa, utrzymuje NO3 na poziomie 20-30ppm i nie pozwala na wzrost przez 4-5 tygodni)

No to d... zbita... właśnie wysłałem Henrykowi linka do żywicy dedykowanej do usuwania azotanów w wodzie, gdzie SO4>NO3. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Podaję listę miast w których wysoki poziom siarczanów  ok 90-100 mg/l może wykluczyć działanie Purolite A520E oraz PA202 dane są z 2010 roku więc mogło się też zmienić na lepsze lub gorsze;)

Wrocław

Poznań

Gdańsk - częściowo

Warszawa - 90ppm

Bydgoszcz - ujęcie "Las Gdański"  -100ppm

Edytowane przez deccorativo
  • Dziękuję 1
Opublikowano

W poście #1 wpisałem bardzo ważną uwagę oraz uzupełniłem o listę miast w których żywice jono-wymienne Purolite A520E oraz PA202  na usuwanie azotanów NO3 nie działają z powodu wysokiego poziomu siarczanów ok 90ppm

dopisałem  następne miast - Bydgoszcz ujęcie "Las Gdański " siarczany - 100ppm a   drugie ujęcię "Czyżkówko"  ma wodę doskonałą.- 40ppm

• 7 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Czy coś się zmieniło w temacie w ciągu ostatnich lat? 

Poznań - Siarczany - 130 mg/l

Dobrze rozumiem, że chcąc stosować Purolite najprostszym (tzn. nie powodującym konieczności budowania zawiłych urządzeń) rozwiązaniem będzie start na wodzie RO?

Edytowane przez Dantex
Opublikowano

Żywice powinny działać, ale z trochę mniejszą pojemnością (-20-30%) przy takim poziomie siarczanów. Urządzeń też nie potrzeba - wystarczy pończocha i do filtra. RO odpuść.