Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Max 3 gatunki jeszcze raz :wink:

Nie zachwyca Cie Saulosi bo? :lol:

Jesli nie pasuje Ci ich pasiasty urok to i msobo i mainago odpadaja.

Chyba ze nei chcesz pionow to poziomy poprzednikow moze Cie zadowola.

Dla mnei jednym z najpieknijszych mbuniakow sa wlasnie Labidochromic sp Hongi, samice co pradwa nei powalaja, za to samiec ooo, bije na glowe kolorystyka wiekszosc mbuna. Rzecz jasna sa gusta i..

Inaczej IMo sproboj z :miesozerna" obsada np

Labidochromis caeruleus 1+3

i C. Afra 1+3, tu znowu samice nie bija kolorami za tro samce.. Podgatunkow, albo raqczej rodzai Afr masz sporo, zatem pole wyboru znacznie wieksze.

Innym proponowanym przeze mnie zestawem jest wlasnie L.Hongi+ ps.Demasoni, sam w takim banaku mam ta obsade i jest na prawde kololowo :wink:

Osobiscie marzy mi sie i Afra i ten popularny i ostatnio niedoceniany caeruleus, lecz przy mojej roslinozernej mbunie te rybcie poki co odpadaja.

Inna obsada, ktora moim zdaniem ma szanse powodzenia to Msobo+ Hongi, ale tu niektorzy moga mec pewne obiekcje.

Tak, jak pisal Yaro laczenie mbuniakow i nonmbuniakow, zostgaw sobie na nastepne lata, konflikty charakteru i temu podobne, moga zniechecic poczatkujacego malawiste.

Na upartego, albo raczej na doswiadczonego(troszke checi i wiedzy) mozesz probowac laczyc kolorowe, bo zolte caeruleus z ktoryms, z wybranych przez Ciebie Auloncar, osobiscie podobaja mi sie Fire, tyler ze ebdzie zolto-czerwono.

Zastanow sie jeszcze co i jak i co cchesz uzyskac, piszesz, ze ma byc kolorowo, bo dzieci.

Jasne, powod jaknajbardziej prawidlowy. Tylko moze bytc kolorowo, dobrze dla ryb a moze byc kolorowo i bezpletwowo. Bo ladne kolorowe ryby, czesto poza pieknym ubarwieniem nosza ze soba wysoka agresje.

Wybrane przez Ciebie Acei odpada, ryba lubi plywac i rosnie nie mala, zatem Nasze 120cm, odpada.

Przespij sie jeszcze z decyzjami, poogladaj Galerie Klubowa, dopisz gatunki, ktore wg Ciebie sa ladne, wtedy bedzie mozna sie zaglebic szczegolowo w kazdy gatunek.

Dobrac je pod wzgledem zywieniowym, charakteru, wielkosci i "latwosci" hodowli, czy tez chowu.

Pamietaj, ze ryby osiagaja pewna fojrzalosc(chodzi mi glownie o ubarwienie) po okolo 2 latach, wiec ze swoim wyborem bedziesz "wieziony" minimalnei przez ten okres czasu.

Powodzenia, i milej lektury.

Opublikowano

Sabotage, ale wykład zapodałeś :wink:

Z proponowanych obsad podoba mi się Hongi i Demasoni. Podoba mi się w sensie, że może naprawdę fajnie się prezentować, a Ty Kepsi będziesz żył w przekonaniu, że Twoja obsada nie jest taka sama, jak u połowy reszty "malawistów". Podoba mi się też, bo powinieneś sobie z nią poradzić. I od razu uprzedzam - w takim zestawieniu być powinna i niczego do niej bym nie dodawał.

Od siebie zaproponuję obsadę, która mi osobiście się podoba i sam chętnie taką bym u siebie wmontował :D chodzi mi o Red Blue i Demasoni. Sytuacja z dodatkowym gatunkiem taka, jak wyżej - nie da rady.

Podoba mi się też M.Aurora. Gdyby połączyć ją z Maingano :roll: też byłoby ciekawie :wink:

Opublikowano

Dziękuję za wasze propozycje. NA pewno z nich skorzystam.

Chyba że jeszcze macie jakieś sugestie, chętnie skorzystam z Waszych rad. To forum jest rewelacyjne.

A może takie zestawienie :)

Aulonocara Fire Fish

Metriaclima msobo

L. Hongi

Opublikowano
Aulonocara Fire Fish

Metriaclima msobo

L. Hongi

Nie, takie zestawienie nie :wink:

NA dobry start, spokojnie klikamy

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/podstawy/obsada_akwarium_z_pyszczakami.html

Czytamy i pogłębiamy wiedzę. Na serwisie by, albo jest tez super artykul MateuszaT nt łączenia mbuna z nonmbuna.

Auloncara=nonmbuna

Hongi=mbuna

Tak mniej więcej, przypomnę, ze pyszczaki z grupy mbuna, to ryby w wiekszosci mocno terytorialne, agresywne i roslinozerne. Nonmbuna, w tym Auloncary, to rybska miesozerne, wiec relacje zywieniowe sa stricte rozne.

Oczywiście istnieją gatunki, ktore można połączyć np Yellow i Aulona, ale npo juz z Hongi to nei przejdzie. W takim zestawieniu, zawsze ktoras z ryb bedzie pokrzywdzona żywieniowo. Nie pisze tu, ze Hongi nie będzie jesc miesa, bo bedzie. Tyle, ze to sie dla niej zle i szybko skończy.

Mozna by tez wspomnieć co nieco o charakterze, wybranych przez Ciebie ryb, A.Fish, spokojna niewielka pielęgnica, mięsożerna z rodzaju nonmbuna, nie przejawiajaca silnego terytorializmu ani nawet gresji zewnatrzgatunkowej, dokładnym przeciwieństwem jest juz np L.Hongi, ktora mimo swoich niewielkich rozmiarów, przejawia wszystkie cechy natural born killer'a.

Trzeba zatem zdecydować sie, na okładanie obsady mbuniastej, bądź non-mbumniastej, ewentualnie Yellow+Aulona. Bierz pod wage, ze nie bez przyczyny podajemy wszyscy jednych tchem obsadt DWU anie TRZY,CZTERKo gatunkowe. W tym litrazu można trzymać 3 gatunki, ale to raczej rodzaje typu, Rdzawy,Saulosi, które to, Tobie nie przypadly do gustu.

Nie ma co sie upierac przy źle dobranej obsadzie, bo bedziesz mial problemy z rybami.[/url]

Opublikowano

ostatnio dałem moim roślinożercom czerwonego robaka (tubiflex) dla urozmaicenia... niewiele - pól kosteczki mrożonki na 30 ryb... niestety jedna chilumba nażarła się za dużo jak na swoje możliwości i była niedoodratowania...

tak może kończyć się łączenie różnych upodobań bez doświadczenia... szkoda ryb

musiałem dwulatkowi tłumaczyć że ta rybka trochę inaczej niż pozostałe "poszła spać", a akwarium jest też z myślą o nim... :roll:

Opublikowano

A ja dziękuję autorowi za ten post, bardzo szczególnie :)

Właśnie dziesięć minut temu pokazałem jeszcze jeden zakątek swojego mieszkania w który w sam raz można wpasować właśnie akwarium 240 l :)

Nie wiem jakim cudem ale zgodziła się na to bez większych ceregieli.

Więc po urządzeniu akwarium zaplanowałem polecaną przez siebie obsadę:

Ps. Saulosi

I. Sprengerae

M. Maingano :)