Bastian Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam Chciałbym zrobić oświetlenie nocne przy wykorzystaniu profilu aluminiowego oraz takiego zestawu LED aquawild-moon-led-niebieski-1m-oswietlenie-noc (akwarium to 240l, 120x40x50) Ktoś może używał tego zestawu i coś może o nim powiedzieć i czy kolor niebieski sprawdzi się jako oświetlenie nocne ? Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez Bastian
egon44 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Witaj! Wiesz moim zdaniem kolor niebieski jako oświetlenie typowo nocne nie jest potrzebne,bo rybki też potrzebują odpocząć w nocy tak samo jak My... No chyba że chodzi Tobie o oświetlenie wieczorne przed całkowitym zgaszeniem oświetlenia? Co do oświetlenia z linku to moim zdaniem nie ma sensu się w nie pchać,bo może szybko trafić je szlag... Jeśli już to proponuję moduły led barwy niebieskiej https://www.ledstudio.com.pl/product-pol-1296-Modul-LED-GOQ-Samsung-3x5050-0-72W-DC12V-IP68-Niebieski.html Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby zainwestować w taki zestaw z sterownikiem świtu i zmierzchu,gdzie przy jego pomocy będziesz miał możliwość ustawienia barwy poszczególnych kolorów,ich moc świecenia,czasu świecenia itd...
Bastian Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 4 minuty temu, egon44 napisał: Witaj! Wiesz moim zdaniem kolor niebieski jako oświetlenie typowo nocne nie jest potrzebne,bo rybki też potrzebują odpocząć w nocy tak samo jak My... No chyba że chodzi Tobie o oświetlenie wieczorne przed całkowitym zgaszeniem oświetlenia? Co do oświetlenia z linku to moim zdaniem nie ma sensu się w nie pchać,bo może szybko trafić je szlag... Jeśli już to proponuję moduły led barwy niebieskiej https://www.ledstudio.com.pl/product-pol-1296-Modul-LED-GOQ-Samsung-3x5050-0-72W-DC12V-IP68-Niebieski.html Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby zainwestować w taki zestaw z sterownikiem świtu i zmierzchu,gdzie przy jego pomocy będziesz miał możliwość ustawienia barwy poszczególnych kolorów,ich moc świecenia,czasu świecenia itd... Masz rację nie sprecyzowałem. Chodzi mi o oświetlenie wieczorne. Te moduły led które zaproponowałeś będą idealne, dziękuje Czy 3 takie moduły wystarczą i jaki zasilacz byś proponował z tego sklepu ? Czy coś jeszcze bym potrzebował oprócz zasilacza i modułów led ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Sebastian...miałem tzw. nocne niebieskie ( nocne w sensie od 22.00 do 23 .00) ,które jest dla nas a nie dla ryb tak naprawdę. Nie chcę Ciebie do tego koloru zrażać ale w moim odczuciu to wyszedł kicz jakich mało. Oczywiście to subiektywna opinia. Kiedyś całkiem przypadkowo ( nie mogłem w sklepie dostać niebieskiej barwy) kupiłem to co @egon44 Ci proponuje https://www.ledstudio.com.pl/product-pol-1296-Modul-LED-GOQ-Samsung-3x5050-0-72W-DC12V-IP68-Niebieski.html z tym ,że zamiast niebieskiej kupiłem o barwie światła: biała - zimna. Dwa skrajne oczka zakleiłem czarna taśmą i światło świeci tylko ze środkowej.Efekt niesamowity. Tak mam zrobione "nocne" i poranne pomiędzy 5.30 a 7.00. Jak będziesz kupować to możesz spróbować z tym co napisałem....wtedy porównasz efekty. Ja wole bez niebieskiego. 1
LECHPL Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Wydaje mi się że oświetlenie późno wieczorne powinno być w barwach zachodzącego słońca raczej czerwienie, nocne też raczej jakiś rodzaj białego zimnego przytłumionego na maksa. Ja na power ledach 11000k i full spectrum mam ustawione że 11000k gasną od 23 do 23.30 a fs od 23 do 24 , ostatnie pół godziny to zachód słońca z różnymi odcieniami takiej brudnej czerwieni aż do całkowitej ciemności.
egon44 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) 13 godzin temu, Bastian napisał: Te moduły led które zaproponowałeś będą idealne, dziękuje No problem 13 godzin temu, Bastian napisał: Czy 3 takie moduły wystarczą Wiesz osobiście dałbym 1szt,lub ewentualnie max 2szt... 13 godzin temu, Bastian napisał: jaki zasilacz byś proponował z tego sklepu ? Na dwa moduły starczy ten zasilacz np. https://www.ledstudio.com.pl/product-pol-108-Zasilacz-LED-gniazdkowy-18W-1-5A-DC12V.html Może masz w domu jakiś nieużywany zasilacz np. z tunera? 13 godzin temu, Bastian napisał: Czy coś jeszcze bym potrzebował oprócz zasilacza i modułów led ? No jeszcze byś potrzebował dodatkowy kabel który podłączysz do kabla z modułu https://www.ledstudio.com.pl/product-pol-647-Przewod-dwuzylowy-TLYp-niskonapieciowy-max-50V-2x0-75-Clear-1mb.html No i zakup sobie koszulki termokurczliwe aby zabezpieczyć przed wilgocią połączony kabel dodatkowy z kablem modułu niebieskiego... Dodatkowo będzie też potrzebny klej na ciepło,aby zabezpieczyć nieużywany kabel z drugiego końca modułu... Ps.Tak w ogóle to jakie masz oświetlenie w zbiorniku? Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez egon44
Bastian Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor #7 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Dziękuje Wszystkim za podpowiedzi, zdecydowałem się na białe/zimne ledy. Zakupy zrobię w w/w sklepie. W zbiorniku posiadam listwę led 20 W
Bastian Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Części zakupione Zasilacz LED gniazdkowy 18W 1.5A DC12V Z-VR15W15A-GN 1 szt. 10,90 zł Ściemniacz manualny przelotowy LED 4A DC12V S-LL653W 1 szt. 14,50 zł Gniazdo DC 2.1/5.5 z przewodem 45cm GN-DC12-21/55/45 1 szt. 1,90 zł Wtyk DC 2.1/5.5 z przewodem 45cm WT-DC12-21/55/45 1 szt. 1,90 zł Przewód dwużyłowy TLYp niskonapięciowy max 50V 2x0.75 Clear - 1mb TLYp-2X075 4 szt. 2,36 zł Moduł LED GOQ Samsung 3x5630 1.08W DC12V IP68 Zimna 7500K GOQ-3X5630_1W-7500 4 szt. 13,40 zł Do tego: Profil aluminiowy - Castorama moduły LED idealnie pasują do profilu Kątownik plastikowy - Castorama w celu zamontowania na końcach profilu co by trzymały profil i nie rysowały obudowy akwarium Zobaczymy co z tego wyjdzie
Bastian Opublikowano 10 Września 2018 Autor #9 Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) W końcu udało się poskładać wiem że szału nie ma ale jest lepiej niż na oryginalnym oświetleniu z zestawu led 20W. Na oryginalnym oświetleniu z zestawu Oświetlenie wieczorne Edytowane 10 Września 2018 przez Bastian
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Września 2018 #10 Opublikowano 10 Września 2018 Sebastian..te ostatnie zdęcia pokazuję oświetlenie wieczorne ( nocne)?
Rekomendowane odpowiedzi