Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje pytanie dotyczy nocnego oświetlenia a szczegółowo jego wpływ na pyszczaki.

Gdy panowały względne ciemności to wszystkie pyszczaki chowały się spać, z chwila gdy zainstalowałem oświetlenie nocne, zapomniały o spaniu i całą dobę są w ruchu.

Moje pytanie dotyczy tego czy brak snu nie wpływa negatywnie na zdrowie ryb, czy po jakimś czasie przyzwyczają się do tego światła i będą "układać się do spania" przy tym oświetleniu.

Opublikowano

Ja nocne oświetlenie mam jako przejściowe. Swieci się 1,5h po zgaszeniu świetlówek po czym gaśnie. Z tym że moje wiedzą że jak zaświeca się nocne (przejściowe) to po krótkiej chwili udają się już powoli do kryjówek.

Opublikowano

zastanawiam się nad tym czy i u mnie powinno się więc świecić jako przejściowe , czy jako całonocne.

W sumie nad jeziorem prawie nigdy nie ma egipskich ciemności, tyle ze na głębokości 10 - 30 m już raczej tak.

Opublikowano

Szczzerze nie wiem jak powinno być ale także obserwowałem że gdy zapomniałem wyłączyć oświetlenia ryby pływały całą noc, a teraz przyzwyczaiły się i widzą że jak diody im się zaświecają tzn. że chyba noc i trzeba lulu :)

Opublikowano
Szczzerze nie wiem jak powinno być ale także obserwowałem że gdy zapomniałem wyłączyć oświetlenia ryby pływały całą noc

Skad wiesz?? :lol:

Co do oświetlenia , ja swiece NARVA Nature i NARVA Blue, wieczorem i rano Najpierw zapala sie blue, potem nature na wieczor odwrotnie najpierw gasnie nature potem blue.

IMO ta swietlowka(blue) swieci ciut za mocno jak na nocne, z LED'ami spokojnie mozesz dzialac i swiecic cala noc, nic ryba nie bedzie.

Opublikowano

Ja świece tak jak sabotage (nawet świetlówki takie same). Blue świeci jeszcze jakieś 0.5h po zgaszeniu nature, rybki jakieś 10min. Przed zgaszeniem blue idą grzecznie spać. Całej nocy świecić jeszcze nie próbowałem.

Pozatym:

IMO ta swietlowka(blue) swieci ciut za mocno jak na nocne

Ale duża ilość diod też chyba potrafi nieźle świecić?

Opublikowano

A jest kto świeci ledami całą noc ?

Posłuchał bym opinii również tych co świecą całą noc.