Thomas Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Witajcie, Poszukuję nowej obsady do mojego akwa. Typowe 375l 150x50x50. Zdecydowałem się na wybór ryb z oferty Tan Mal a dokładniej z pośrod tych oznaczonych na czerwono (promocja ). Malawi_hodowla_F1.pdf I tu zaczyna się problem ponieważ jestem laikiem i nie znam tych wszystkich nazw a niektóre ryby występują pod różnymi nazwami i generalnie mam już mętlik chciałbym aby ryby do siebie pasowały przedewszystkim zywieniowo poza tym aby było ładnie kolorowo Myślałem o: 1. Cynotilapia afra white top Galileya Reef Hara 2. Pseudotropheus saulosi I coś trzecie... Może Pseudotropheus zebra red red - Metriaclima estherae (Red)? Która teoretycznie jest pomarańczowa ale na każdym zdieciu wygląda inaczej. A nie do końca wiem w jakim odcieniu jest samica saulosi. Tz wiadomo że żólta ale czy nie będzie za bardzo podobna do red red? Nie będzie za żółto? Jeśli tak to może coś bardziej niebieskiego? np. Maingano (Melanochromis Cyaneorhabdos)? Choć nie jestem do niej przekonany. A może coś zupełnie innego? Wszelaka pomoc mile widziana Na pierwsze dwa gatunki też się mocno nie upieram. Ma być ładnie. I oczywiście było by wskazane aby było w załączonej ofercie z góry bardzo dziękuję. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Thomas
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jako trzeci możesz sobie dorzucić Iodotropheus sprengerae
TOMKUD Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 lub pseudotropheus socolofi teraz pod nazwą - chindongo socolofi , piękne pyszczaki
Thomas Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Miałem rdzawe i nie wyglądały imponująco ale może to wina pochodzenia.... Socolofi mi się podoba ale afra będzie jasno niebieska więc chyba troche zbyt podobne
egon44 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Thomas napisał: Myślałem o: 1. Cynotilapia afra white top Galileya Reef Hara 2. Pseudotropheus saulosi I coś trzecie... Może Pseudotropheus zebra red red - Metriaclima estherae (Red)? Która teoretycznie jest pomarańczowa ale na każdym zdieciu wygląda inaczej. Jeśli już to dałbym Metriaclima estherae OB... 1 godzinę temu, Thomas napisał: A nie do końca wiem w jakim odcieniu jest samica saulosi. Tz wiadomo że żólta ale czy nie będzie za bardzo podobna do red red? Nie będzie za żółto? Tak wyglądają moje samice Chindongo saulosi...
Thomas Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Dzięki egon44 pięknie żólte Natomiast z tego co widzę to nie ma w ofercie Metriaclima estherae OB chyba że pod inną nazwą?
Mortis Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Thomas napisał: Dzięki egon44 pięknie żólte Natomiast z tego co widzę to nie ma w ofercie Metriaclima estherae OB chyba że pod inną nazwą? W Tan Mal nazewnictwo Metriaclima występuje pod nazwą Pseudotropheus i tam szukaj.
Thomas Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor #8 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Ok. to na razie mamy tak: Cynotilapia afra hara gallieya reef Saulosi Metriaclima (Pseudotropheus) estherae OB A może ma ktoś pomysł na jakiś zupełnie inny mniej "pospolity" zestaw?
egon44 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 #9 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 36 minut temu, Thomas napisał: A może ma ktoś pomysł na jakiś zupełnie inny mniej "pospolity" zestaw? To może Cynotilapia zebriodes Ndonga Deep Labidochromis joanjohnsonae Metriaclima estherae OB Oraz jako czwarty gatunek Labidochromic caeruleus Nkhomo Reef choć osobiście szedłbym tylko w te trzy pierwsze gatunki...
Bezprym Opublikowano 8 Sierpnia 2018 #10 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Do trzech pierwszych propozycji @egon44 dorzuciłbym Labidochromis sp. perlmutt i byłaby fajna obsada 1
Rekomendowane odpowiedzi