Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 30.06.2019 o 08:58, AndrzejGłuszyca napisał:

Jako użytkownik tej lawy powinieneś wiedzieć ,że są  niejako trzy rodzaje lawy ze względu na poziom SiO2  zawarty w danym rodzaju lawy: czyli zasadowe , pośrednie i kwaśne. Jaką masz?

No to mnie Pan zaciekawił... nie miałem o tym pojęcia. Teraz pytanie jak przebadać dany kamień, jeżeli nie wiem co to za rodzaj. ;) 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kszyszek napisał:

Teraz pytanie jak przebadać dany kamień,

Nie ma co badać..szkoda kasy na takie badanie. Po prostu niech będzie i tyle. Okrzemki na niej wyglądają naprawdę fajnie..dodają klimatu zbiornikowi ( moja ocena). Wspomniałem o różnych poziomach SiO2 zawartych w lawie jako o ciekawostce . Akwa Twoje jest naprawdę piękne!

Tak na marginesie... na naszym forum zwracając się do siebie ( prawo niepisane) używamy formy per "Ty" :) . Nikogo to nie uraża,  ani tym bardziej nie obraża,  ani nie jest  brakiem szacunku do drugiej osoby.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
8 godzin temu, kszyszek napisał:

No to mnie Pan zaciekawił... nie miałem o tym pojęcia. Teraz pytanie jak przebadać dany kamień, jeżeli nie wiem co to za rodzaj. ;) 

Na upartego możesz zanurzyć kawałek lawy/kamień w zamkniętym naczyniu z wodą demineralizowaną i sprawdzić odczyn przy pomocy papierka lakmusowego czy testu na PH. Ale trudno określić po jakim czasie woda uzyska odczyn na poziomie, który można zbadać. W domowych warunkach raczej nie uzyskasz wiarygodnych wyników. I jak napisał Andrzej zbędna zabawa. Odczyn zasadowy można zbadać polewając kamień kwasem.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Przywitałeś się z nami, więc i ja Ciebie przywitam. Może nie chlebem i solą ale witaj Krzysztofie

Ślicznie to wszystko wyszło. Pełen szacun za wykonanie tego wszystkiego. Moduły super, nawet ta lawa pasuje do nich. Powiem więcej nawet bardzo pasuje. Brawo Ty🍺🍺👍