Skocz do zawartości

Akwarium 240l - start

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, egon44 napisał:

Zauważyłem wzrost NO3 jak i wzrost NO2...Jeśli NO3 wzrosło,to prawidłowo NO2 powinno się obniżyć,a tak nie jest...

Wszystko się zgadza Andrzeju, nie neguję tego co napisałeś, ale zauważ, że no2 nie wzrosło tak samo z siebie. To, że nh4 jest na poziomie 0,05 nie oznacza, że go tam wcale nie ma. Jestem przekonany, że przy kolejnej aktualizacji tabeli (za trzy dni) wyniki będą już prawidłowe czyli spadek no2 i wzrost no3.

Godzinę temu, egon44 napisał:

No chyba że kolega robi błędy w pomiarach NO2...

Tu nie trudno o pomyłkę, zwłaszcza przy wynikach 0,6 i 0,8 właśnie. W tym miejscu kolory są prawie jednakowe i trzeba się wspomagać damskim okiem :lol:

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.09.2018 o 17:17, Bartek_De napisał:

Wszystko się zgadza Andrzeju, nie neguję tego co napisałeś, ale zauważ, że no2 nie wzrosło tak samo z siebie. To, że nh4 jest na poziomie 0,05 nie oznacza, że go tam wcale nie ma. Jestem przekonany, że przy kolejnej aktualizacji tabeli (za trzy dni) wyniki będą już prawidłowe czyli spadek no2 i wzrost no3.

Tu nie trudno o pomyłkę, zwłaszcza przy wynikach 0,6 i 0,8 właśnie. W tym miejscu kolory są prawie jednakowe i trzeba się wspomagać damskim okiem :lol:

W dniu 03.09. zrobiłem podmiankę wody jakieś 15 % oraz dodałem kapsułkę Prodibio Biodigest. W akwarium jest 5 ślimaczków Military Helmet czy to ma jakiś wpływ na wyniki ? natomiast temperatura wynosi 26,6

Poprosiłem żonę o odczytanie wyników :D 

2018-09-06 at 09-37-46.png

Edytowane przez Bastian
Opublikowano
6 godzin temu, egon44 napisał:

Wszystko jest na dobrej drodze :) 

Jeśli NO2 spadnie do praktycznie niewykrywalnego poziomu,a NO3 wzrośnie to bym myślał o zarybianiu zbiornika ;) 

Oj to dobrze, ponieważ nie możemy się już doczekać rybek :)

Opublikowano (edytowane)

Teraz nic już nie rób...Następne pomiary (NO2,NO3) za 5-6 dni :) 

Po tym czasie już powinno być wszystko w porządku,także zapraszam do działu ''Obsada akwarium z pyszczakami'' ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano
W dniu 10.09.2018 o 15:56, egon44 napisał:

Teraz nic już nie rób...Następne pomiary (NO2,NO3) za 5-6 dni :) 

Po tym czasie już powinno być wszystko w porządku,także zapraszam do działu ''Obsada akwarium z pyszczakami'' ;) 

Pozwoliłem sobie zrobić w dniu dzisiejszym testy, ponieważ teraz mnie nie będzie a wracam w piątek wieczorem :) 

5732177_2018-09-12at20-57-44.thumb.png.50c9ad2d1afa7af6f07dd27c287b682b.png

Czy jak w sobotę rano wynik no2 wynosiłby 0,01 to można by wpuścić rybki ? pytam ponieważ wstępnie mam umówiony ich odbiór w tym dniu :) 

a obsada już wybrana:

Chindongo saulosi  

Idotropheus sprengerae 

Pseudotropheus-sp. elongatus spot 

Opublikowano
9 godzin temu, Bastian napisał:

Pozwoliłem sobie zrobić w dniu dzisiejszym testy, ponieważ teraz mnie nie będzie a wracam w piątek wieczorem :) 

Czy jak w sobotę rano wynik no2 wynosiłby 0,01 to można by wpuścić rybki ? pytam ponieważ wstępnie mam umówiony ich odbiór w tym dniu :) 

Moim zdaniem już możesz planować zarybianie zbiornika...Do soboty poziom NO2 powinien być jeszcze niższy wiec jest super :) 

Działaj z obsadą ;) 

Przed wpuszczeniem ryb do zbiornika zrób małą 10% podmiankę wody...

Pamiętaj też o aklimatyzacji ryb...czyli zakupione ryby razem z workami włóż do akwarium,w celu wyrównania temperatury wody w woreczkach...Potem co jakiś czas dolewaj do woreczków troszkę wody z akwarium,aby przyzwyczaić ryby do parametrów w zbiorniku...Po 30-40min ryby wyłów siatką i wpuść do zbiornika...Pierwszy dzień wyłącz światło i ich nie karm...Na drugi dzień podaj im mała porcję pokarmu płatkowanego i obserwuj czy go pobierają...Staraj się nie przekarmiać ryb...

Powodzenia :) 

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.09.2018 o 06:39, egon44 napisał:

Moim zdaniem już możesz planować zarybianie zbiornika...Do soboty poziom NO2 powinien być jeszcze niższy wiec jest super :) 

Działaj z obsadą ;) 

Przed wpuszczeniem ryb do zbiornika zrób małą 10% podmiankę wody...

Pamiętaj też o aklimatyzacji ryb...czyli zakupione ryby razem z workami włóż do akwarium,w celu wyrównania temperatury wody w woreczkach...Potem co jakiś czas dolewaj do woreczków troszkę wody z akwarium,aby przyzwyczaić ryby do parametrów w zbiorniku...Po 30-40min ryby wyłów siatką i wpuść do zbiornika...Pierwszy dzień wyłącz światło i ich nie karm...Na drugi dzień podaj im mała porcję pokarmu płatkowanego i obserwuj czy go pobierają...Staraj się nie przekarmiać ryb...

Powodzenia :) 

Wyniki testów w sobotę rano wynosiły:

No2 - 0,01

No3 - 5

Także pojechałem po rybki do Pana Dariusza Gaża i po zobaczeniu wszystkiego na żywo (co polecam) nastąpiły zmiany co do obsady :) na 

Cynotilapia Zebroides Likoma x 10

Cynothilapia Lions x 10

Chindongo Saulosi x 11

Rybki po zastosowaniu Twoje porady :) zostały wpuszczone do zbiornika i od razu były bardzo żywiołowe i energiczne. W dniu dzisiejszym podałem im odrobinę pokarmu który skonsumowały :) Na chwilę obecną wszystko wydaję się w porządku, niczego się nie boją , pływają po całym zbiorniku i podpływają do przedniej szyby.

Przy okazji chciałbym Wszystkim bardzo podziękować za pomoc przy starcie zbiornika, sam bym tego w życiu nie ogarnął.

Zdjęcie na szybko robione kalkulatorem :)

rybka.thumb.jpg.83883f2ba1a783a362e29577ab7e396d.jpg

Edytowane przez Bastian
  • Lubię to 3