Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem akwarium 500 l i dostałem do niego filtr zewnętrzny Tetratec ex 1200.Przez jakiś czas muszę go mieć pozniej się na coś innego zmieni.Chciałbym z niego zrobić mechanika i teraz pytanie  co do niego włożyć? Poprzedni właściciel miał w niej gąbki i ceramikę.

A w takim filtrze można zrobić biologa i mechanika w jednym kuble?Czy muszą być 2 oddzielne filtry? W środku był filtr Aquael Circulator 2000 jeszcze jest jakiś falownik.Mysle że na początek z tymi filtrami da radę 

No i jeszcze 1 pytanie jakiś prefiltr kupować do kubła? Jak tak to powiecie jaki? 

Opublikowano (edytowane)

Uważam ,że te dwa filtry zrobią Ci w tym litrażu i ewentualną obsadą do tego litrażu  spokojnie i biologię ( Tetratec) i mechanikę (AC2000). Piszesz ,że   AC2000 masz w środku ale napisz czy jest z gąbką, z modułem ?

29 minut temu, Damian1993 napisał:

No i jeszcze 1 pytanie jakiś prefiltr kupować do kubła? Jak tak to powiecie jaki? 

Warto bez względu na to jaki  zamontujesz. Może to być sama gąbka na zasysie, może to być prefiltr Eheim tyle ,że zamiast oryginalnych gąbek ja daję u siebie watę JBL. Ja mam taki jak na zdjęciu:

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Damian1993 napisał:

AC 2000 na zasysie ma założoną duzą gąbkę

..to też spokojnie da radę. Wszystko masz..nic nie musisz kupować. Tylko startować..zamknąć cykl azotowy i tyle. No chyba ,ze chcesz coś zmieniać..ale generalnie masz wszystko gotowe aby wystartować.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

W tym tetratec w dwóch koszach od dołu jest ceramika i na to  położona gąbka w trzecim koszu jest coś takiego jak na zdjęciu a w tym o góry same gąbki zostawić tak jak teraz ? Czy coś zmieniać? Co to wgl za wkład na tym zdjeciu? Potrzebuje wymienić węże w tym filtrze ale nie mogę ich zdjąć jak to się wyjmuje? Odkręciłem na zaworach ta plastikowa nakrętkę od strony węży do samego końca bo widać że już się gwint kończy a węże nadal nie wychodzą wyciąga się je później czy jak? 

IMG_20180722_111937_HHT.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Damian1993 napisał:

Potrzebuje wymienić węże w tym filtrze ale nie mogę ich zdjąć jak to się wyjmuje?

Tak to już jest ze starymi wężami. Najprościej będzie rozciąć go nożykiem do tapet, tylko uważaj żeby nie uszkodzić końcówki na którą nachodzi, no i przede wszystkim UWAGA NA PALCE!!!

A gdy będziesz zakładał nowy wąż to zanurz samą końcówkę na kilka sekund w gorącej wodzie, łatwiej wejdzie :)

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Ok tak zrobię nie ma innego wyjścia tylko bedzie ciężko bo ta plastikowa nakrętka odkręca się do danego momentu i dalej się nie rusza wiec będzie ciężko go przeciąć do samego końca 

Dzięki za pomoc :) Bartek_De , AndrzejGluszyca.

• Lubię to 1