Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, bakus_44 napisał:

Jakie to predatory kolega poleca do 600l szerokości 50cm? co najwyżej fryeri + venustus 2 gatunkowo ?

Wystarczy spojrzeć na zbiornik kolegi @BombeL

14 godzin temu, bakus_44 napisał:

Wbrew pozorom nawet dla mbuny 200x50x60 to nie raj na ziemi i nieskończona przestrzeń

Z całym szacunkiem, ale nie można myśleć w ten sposób, każdy zbiornik jest dla ryb "więzieniem" w końcu wszyscy ograniczamy im przestreń

Opublikowano
13 godzin temu, Bartek_De napisał:

Wystarczy spojrzeć na zbiornik kolegi

To, że ktoś ma nie znaczy, żeby polecać innym. Sam miałem kiedyś compressicepsa w 450l i da się, ale nie o to w tym wszystkim chodzi. Każdy prędzej czy później do takiego wniosku dochodzi. Pokaż mi zbiornik 200cm z drapolami 20 czy 30+, nie all-male, funkcjonujący dobrze dłuższy czas.

Oczywiście najmniejsze z drapieżników się tu nadadzą, ale ich wybór jest bardzo mocno ograniczony. Większe, czyli większość, tylko w oczekiwaniu na większy zbiornik, chyba, że ktoś chce się ich z bólem serca dla ich dobra pozbywać po max 2 latach, lub jest sadystą ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.07.2018 o 22:10, michaladam napisał:

Witam, niedługo przesiadka z 300l na 600l(200x60x50), właściwie to nie przesiadka tylko dostawka :P bo oba akwaria zostają i w obu będzie malawi. 

Na tę chwilę z 300l do 600l pójdzie

- Metriaclima Estherae Red Blue 2+4
- Chindongo Saulosi 1+3(1+2 mam jeszcze dodać, już czekają w mniejszym akwa)
- Metriaclima Elongatus Gold Bar Chimuzulu 2+2
- Cynotilapia Afra Hara 1+1

Czyli wszystko co mam w 300l plus dodatkowe sauloski. 

Wydaje mi się, że 19 mbuniaków na 600l to trochę mało, i teraz moje pytanie :D czy dodać więcej osobników z tych co mam, czy dorzucić jeden gatunek? 

Witaj!

Osobiście dodałbym więcej osobników z gatunków które posiadasz...Przynajmniej dodałbym więcej samic do gatunków które posiadsz

Z saulosi szedłbym w układ wielosamcowy z większą ilością samic np. 4/5 samców + 15 samic...

Ps.No chyba że w 300l zrobisz obsadę jednogatunkową z saulosi :D(naprawdę warto spróbować...Ja polecam ;) ) ,a do większego zbiornika dodasz nowy gatunek +dodanie samic do tych gatunków które już posiadasz...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
14 minut temu, egon44 napisał:

Osobiście dodałbym więcej osobników z gatunków które posiadasz...Przynajmniej dodałbym więcej samic do gatunków które posiadsz

Z saulosi szedłbym w układ wielosamcowy z większą ilością samic np. 4/5 samców + 15 samic...

Ps.No chyba że w 300l zrobisz obsadę jednogatunkową z saulosi :D(naprawdę warto spróbować...Ja polecam ;) ) ,a do większego zbiornika dodasz nowy gatunek +dodanie samic do tych gatunków które już posiadasz...

to ciekaw pomysł, na pewno się zastanowię nad tym, bo w takim układzie gdy sauloski pójdą do 300l, muszę coś żółtego rzucić do 600l :P

Opublikowano
5 minut temu, michaladam napisał:

to ciekaw pomysł, na pewno się zastanowię nad tym, bo w takim układzie gdy sauloski pójdą do 300l, muszę coś żółtego rzucić do 600l :P

Może popularnego Labidochromis caeruleus kakusa ;) 

Opublikowano
W dniu 18.07.2018 o 22:47, Bartek_De napisał:

Wystarczy spojrzeć na zbiornik kolegi @BombeL

Z całym szacunkiem do Łukasza ale jego akwarium jest za małe na jego nie które drapole i nie dawał tego akwarium za przykład dobrej obsady. Zresztą z tego co wiem Łukasz szykuje się do większego akwarium, a to jest przechodnie.