Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, AndrzejGłuszyca napisał:

..tak. Ale tu mowa o dorosłych. Czyli albo kupujesz dorosłe ( nie polecam) albo 15 szt. narybku i z nich z biegiem czasu  wyselekcjonujesz układ poprzez redukcję do wspomnianego układu.

A czemu raczej nie polecach doroslych

Opublikowano

Od małego ryby "znają" się od początku, ustalają swoje rewiry i łatwiej jest utrzymać układ wielosamcowy... Przy doroslych rybach silniejszy samiec ustali dominację i reszta samców a nawet samic będzie miała z nim ciężko... 

Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, Hexuss1 napisał:

A czemu raczej nie polecach doroslych

Możesz mieć od razu dorosłe. Ale sprecyzuję to o czym myślałem: nie polecam dorosłych bo wiele można doświadczyć obserwując ryby od narybku. Czyli okres wybarwiania, ustalania hierarchii ( dorosłe też), pierwszego tarła itp. Po prostu widzisz  jak dorastają i zmieniają się w Twoich oczach:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Możesz mieć od razu dorosłe. Ale sprecyzuję to o czym myślałem: nie polecam dorosłych bo wiele można doświadczyć obserwując ryby od narybku. Czyli okres wybarwiania, ustalania hierarchii ( dorosłe też), pierwszego tarła itp. Po prostu widzisz  jak dorastają i zmieniają się w Twoich oczach:)

Czyli w tych 15 rybach wyselekcjonuje te 10 ryb czy raczej lepiej kupić te 20 dla pewnosci ale co ja mam zrobic z reszta rybek. Ile cm one maja miec kolo 3 lub 4? Jesli tak to samca się już rozpozna

Opublikowano
Teraz, Hexuss1 napisał:

Czyli w tych 15 rybach wyselekcjonuje te 10 ryb czy raczej lepiej kupić te 20

:) pewności nie ma i nikt nawet sprzedający Ci tego nie zagwarantuje.

1 minutę temu, Hexuss1 napisał:

ale co ja mam zrobic z reszta rybek

..możesz odsprzedać, oddać do sklepu , oddać koledze itp. Byle nie wyrzucać.

3 minuty temu, Hexuss1 napisał:

Ile cm one maja miec kolo 3 lub 4? Jesli tak to samca się już rozpozna

...różnie bywa ale przy tej wielkości pewności jeszcze nie będziesz miał. I widzisz..tutaj też masz odpowiedź dlaczego warto zaczynać od narybku :)

Opublikowano

Ja bym kupił 20 młodych gdyż jest większe prawdopodobieństwo trafienia na większą ilość samic. Nadwyżkę samców sprzedajesz lub oddajesz do zoologa.... ?

• Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

:) pewności nie ma i nikt nawet sprzedający Ci tego nie zagwarantuje.

..możesz odsprzedać, oddać do sklepu , oddać koledze itp. Byle nie wyrzucać.

...różnie bywa ale przy tej wielkości pewności jeszcze nie będziesz miał. I widzisz..tutaj też masz odpowiedź dlaczego warto zaczynać od narybku :)

Przeczytalem jakie tyasz alwa masz tylko  w sumie 240 l i masz dosc pomieszane te pyszczki czy jest to raczej nie aktualne

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Hexuss1 napisał:

Przeczytalem jakie tyasz alwa masz tylko  w sumie 240 l i masz dosc pomieszane te pyszczki czy jest to raczej nie aktualne

...to już nie jest aktualna obsada i akwa.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

...to już nie jest aktualna obsada i akwa.

Dobra to dzieki za podpowiedzi podejrzewam ze zrobie wlasnie te 2/8 albo 3/9 moze to byc  ciekawe w sumie jeszcze zobaczymy jak bedzie z selekcja ?

Opublikowano
Teraz, Hexuss1 napisał:

Dobra to dzieki za podpowiedzi podejrzewam ze zrobie wlasnie te 2/8 albo 3/9 moze to byc  ciekawe w sumie jeszcze zobaczymy jak bedzie z selekcja

..sam się przekonasz ,że jest to bardzo fajny układ. Jeżeli Ci się znudzi zawsze będziesz mógł zrobić wg swojej wizji. My Ci podpowiadamy na podstawie naszego doświadczenia z pyszczakami.