Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcialbym się dowiedziec czy ta obsada bedzie dobra w tym akwarium. Jesli bedzie za duzo ryb to prosze o skorygowanie obsady poniewaz jestem poczatkujacym w pyszczakach.

1+4 pyszczak saulosi

1+2 pyszczak yellow 

1+3 Melanochromis cyaneorhabdos - maingano

Jesli te pyszczaki nie pasuja do siebie to takze prosze o skorygowanie tej obsady i zaproponowanie swojej. Dziekuje z gory za pomoc

Opublikowano
1 minutę temu, Robson79 napisał:

Do akwarium o pojemności 200l proponowałbym obsadę jednogatunkową w tym przypadku Chidongo Saulosi 3+7-8...

Tylko nie chcialbym miec akwarium jednogatunkowe za bardzo. Przy aranzacji akwa postaram się o zadbanie aby tw gatunki mialy swoje terytoria.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Hexuss1 napisał:

1+3 Melanochromis cyaneorhabdos - maingano

..uwierz mi ,że to jest zbyt małe akwa do tych ryb. Owszem...póki małe  możesz trzymać..ale dosyć szybko pokażą na co je stać. Jeżeli połączysz jak niżej:

9 godzin temu, Hexuss1 napisał:

1+4 pyszczak saulosi

1+2 pyszczak yellow 

..to będziesz miał dwa kolorystycznie ( żółte) gatunki. W takim akwa fajnie jest zrobić układ dwusamcowy  "saulosi" np. 2+ 10 . Jak pomyślisz nad fajnym aranżem to będziesz miał super klimatyczne akwa. Układ 1+2/3  przy tego typu rybach i np. agresywności samca "saulosi"  podczas  tarła spowoduje , że będziesz  oglądał ryby tylko podczas karmienia.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..uwierz mi ,że to jest zbyt małe akwa do tych ryb. Owszem...póki małe  może trzymać..ale dosyć szybko pokażą na co je stać. Jeżeli połączysz jak niżej:

..to będziesz miał dwa kolorystycznie ( żółte) gatunki. W takim akwa fajnie jest zrobić układ dwusamcowy  "saulosi" np. 2+ 10 . Jak pomyślisz nad fajnym aranżem to będziesz mieć super klimatyczne akwa. Układ 1+2/3  przy tego typu rybach i np. agresywności samca "saulosi"  podczas  tarła spowoduje , że będziesz  oglądał ryby tylko podczas karmienia.

Mozesz mi dokladniej opowiedziec o co chodzi z ukladem 1+2/3. I twierdzisz ze maingano jest az tak agresywne? A po drugie saulosi jest z grupy mbuna? Oraz zeby stworzyc ten klimat to kamien lawa oraz delikatnie niebieskie wody by byly chyba fajne?

Edytowane przez Hexuss1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Hexuss1 napisał:

I twierdzisz ze maingano jest az tak agresywne?

Tak. Miałem w 240 litrach i też kiedyś maiłem nadzieję ,że będzie OK. Miałem samca( został mi do tej pory) i kilka samic. Do czasu było OK. Doróslł..wybił wszystkie samice....po prostu je zajechał. Jest bardzo terytorialny i akwa powinno być bardzo dobrze "zagruzowane" . 200 czy też 240 litrów jest niestety zbyt małe..Też kiedyś tej myśli nie dopuszczałem ale niestety...sam się o tym ( nie tylko ja) przekonałem.

A po drugie saulosi jest z grupy mbuna?

..tak.

Mozesz mi dokladniej opowiedziec o co chodzi z ukladem 1+2/3.

Chodzi mi o to ,że przy takich układach "saulosi" samiec podczas tarła jest bardzo agresywny i potrafi tak sterroryzować swoje samice i inne ryby ,że po prostu chowają się. Owszem..jest to naturalne zachowanie i możesz je obserwować.  Ale jak w takim akwa będziesz miał dwa samce i 10 samic to jego agresja rozłoży się na drugiego samca ( będą walczyć , kombinować) ..a nigdy nie wiadomo który będzie i czy będzie dominatem  i na samice. Wtedy ryby są widoczne co nie oznacza ,że nie zaobserwujesz naturalnych zachowań. Stąd nasza rada aby w tym litrażu był jeden gatunek a 2 może trzy samce.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, Hexuss1 napisał:

Oraz zeby stworzyc ten klimat to kamien lawa oraz delikatnie niebieskie wody by byly chyba fajne?

Panowie..dla porządku..W tym dziale omawiamy tylko obsadę:) Aranż omawiajmy w odpowiednim do tego dziale.

Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Tak. Miałem w 240 litrach i też kiedyś maiłem nadzieję ,że będzie OK. Miałem samca( został mi do tej pory) i kilka samic. Do czasu było OK. Doróslł..wybił wszystkie samice....po prostu je zajechał. Jest bardzo terytorialny i akwa powinno być bardzo dobrze "zagruzowane" . 200 czy też 240 litrów jest niestety zbyt małe..Też kiedyś tej myśli nie dopuszczałem ale niestety...sam się o tym ( nie tylko ja) przekonałem.

..tak.

Chodzi mi o to ,że przy takich układach "saulosi" samiec podczas tarła jest bardzo agresywny i potrafi tak sterroryzować swoje samice i inne ryby ,że po prostu chowają się. Owszem..jest to naturalne zachowanie i możesz je obserwować.  Ale jak w takim akwa będziesz miał dwa samce i 10 samic to jego agresja rozłoży się na drugiego samca ( będą walczyć , kombinować) ..a nigdy nie wiadomo który będzie i czy będzie dominatem  i na samice. Wtedy ryby są widoczne co nie oznacza ,że nie zaobserwujesz naturalnych zachowań. Stąd nasza rada aby w tym litraży był jeden gatunek a 2 może trzy samce.

Dobea czyli dac 2 samce i do tego okolo 10 samic tak?

Opublikowano
1 minutę temu, Hexuss1 napisał:

Dobea czyli dac 2 samce i do tego okolo 10 samic tak?

..tak. Ale tu mowa o dorosłych. Czyli albo kupujesz dorosłe ( nie polecam) albo 15 szt. narybku i z nich z biegiem czasu  wyselekcjonujesz układ poprzez redukcję do wspomnianego układu.