Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowicze jaki polecacie filtr wewnętrzny który będzie pełnił funkcję biologiczną i mechaniczną zarazem w akwa 150-160l. Obsada pseudotropheus saulosi. Zależy mi na tym by był praktycznie nie słyszalny. Akwarium stoi przy samym łóżku a zależy mi na komforcie snu. A wyłączanie na noc raczej odpada. Zastanawiam się nad filtrami aquael turbo 1000, 1500, 2000. Wiem że zalecany jest zewnętrzny, niestety nie mam na niego miejsca w komodzie a na podłodze nie może stać bo mam małe dziecko które raczkuje po całym domu i z ciekawości mógł by zrobić coś sobie albo dla filtra. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witaj na forum.

Dobre filtry zanurzone w wodzie sa prawie nieslyszalne, halas powstaje kiedy wibracje z filtra przenosza się jakos na rezonujace elementy, np szafke, sciany akwarium albo pokrywe. Wspomniane przez ciebie aquaele turbo montowane sa na przyssawkach, ktore halas tlumia ale nie w 100%.

Najcichszym rozwiazaniem dla ciebie bylby chyba kaseciak. W moim pompa (Atman 306) stoi na gabce i w zadnym miejscu nie styka się ze sciankami. Zegar scienny tyka glosniej niz ten filtr pracuje. Pamietaj tylko, ze kompletnie bezglosne akwarium nie bedzie nigdy, szum wody bedzie zawsze bo musi byc. 

EDIT: Kaseciaka najlepiej zbudowac samemu. Nie jest to trudne a moze byc w 100% dostosowany do potrzeb twoich i akwarium. Tu masz temat o budowie:

Edytowane przez hilux
Opublikowano

Ja w tym tygodniu odpaliłem turbo-kaseciaka na pompie Jecod DCP i jestem w szoku, bo nigdy nie miałem tak cichego akwarium :D nawet jak ucho przyłożę do samego akwarium, to nie słychać praktycznie nic.

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą.

Mam Turbo Filter 2000.Dobry filtr do filtracji mechanicznej ale do najcichszych to on niestety nie należy.

Opublikowano
3 godziny temu, egon44 napisał:

No i woda nie opuszcza zbiornika

..oj Andrzej Andrzej:)

3 godziny temu, Tonny24 napisał:

Obsada pseudotropheus saulosi.

Wg najnowszego nazewnictwa jest to teraz Chindongo saulosi i tej nazwy używamy.  A przedewzystkim witam na naszym forum:)