Waclaw Opublikowano 8 Lipca 2018 #1 Opublikowano 8 Lipca 2018 Witam. Szukam informacji jak rozwiazujecie koledzy zasys do filtracji narurowej . Pojedynczy czy moze podwójny? Przez otwór w dnie zbiornika, czy podejście z tylu? Jestem na takim etapie, ze mogę zrobić w każdej wersji. Mimo iż przeglądam często dyskusje na forum, nigdzie nie spotkałem bliższej informacji na tem temat.
egon44 Opublikowano 9 Lipca 2018 #2 Opublikowano 9 Lipca 2018 @marcin73m , @JemioloSeba , @mlody.czub , @eazeo83
marcin73m Opublikowano 9 Lipca 2018 #3 Opublikowano 9 Lipca 2018 Ja mam z tyłu od góry, pojedynczy, zasys ok. 5 cm nad dnem. Sprawdza się.
kwiq Opublikowano 9 Lipca 2018 #4 Opublikowano 9 Lipca 2018 Ja mam zasys wpuszczony od tyłu przez pokrywę do akwarium. Jako sam zasys używam przyciętego sitka spływu:
Waclaw Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor #5 Opublikowano 9 Lipca 2018 Wykonanie super . To jakiś oryginalny zasys, rurka termo, czy jeszcze cos innego? A jakie jest Twoje ( Wasze ) zdanie o zasysie instalowanym w otworze w dnie baniaka? Nie ma wtedy problemu z odpowietrzaniem instalacji ?/ robię filtrację narurową /. Rozważam też podwójny, równoległy zasys- dwa punkty ssące w odległości ok 15 cm jeden od drugiego.
patec Opublikowano 9 Lipca 2018 #6 Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) Ja mam zrobiony z płyty hips, z której mam tło. Jest to rura w kształcie trapezu zaślepiona od spodu, w niej włożona jest rura od zasysu oraz rura od przelewu. U góry dodatkowo wycięty skimmer. Edytowane 9 Lipca 2018 przez patec Poprawa literówek
Waclaw Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor #7 Opublikowano 9 Lipca 2018 2 minuty temu, kwiq napisał: Ja mam zasys wpuszczony od tyłu przez pokrywę do akwarium. Jako sam zasys używam przyciętego sitka spływu: Rozumiem ze u Ciebie pracuje w pozycji pionowej? Co sądzisz o położeniu takiego sitka w poziomie, np około 5 cm nad dnem? W każdej wersji zmierzam do zwiększenia powierzchni ssania możliwie blisko dna. Oczywiście w granicach rozsądku, zeby piasek nie był zaciągany.
kwiq Opublikowano 9 Lipca 2018 #8 Opublikowano 9 Lipca 2018 Wiesz zwiększenie powierzchni ssania jest równe zmniejszeniu siły zasysu. Ja dlatego swojego przycinałem żeby zwiększyć uciąg.
Waclaw Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor #9 Opublikowano 9 Lipca 2018 23 minuty temu, kwiq napisał: Wiesz zwiększenie powierzchni ssania jest równe zmniejszeniu siły zasysu. Ja dlatego swojego przycinałem żeby zwiększyć uciąg. Fakt . A gdybym przyciął z długości / jak u Ciebie / i położył w poziomie ? Liczę na lepsze zbierania gówienek z piasku .
marcin73m Opublikowano 9 Lipca 2018 #10 Opublikowano 9 Lipca 2018 1 godzinę temu, Waclaw napisał: To jakiś oryginalny zasys, rurka termo, czy jeszcze cos innego? Jeśli to pytanie do mnie, to wyjaśniam zwykła rurka PCV 3/4" z jakich zrobiona jest u mnie cała instalacja + kolanko 90 st. Wszystko w czarnej koszulce termokurczliwej. Sitko zasysu to wycięte i wklejone denko od koszyczka do roślin akwariowych 1
Rekomendowane odpowiedzi