Skocz do zawartości

Obsada 290l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam klubowiczów . Bardzo bym chciał połączyć aulonocare z pyszczakami. Przeglądając internet dowiedział się że jest taka możliwość tylko trzeba spełnić pewne warunki. Warunki te są spełnione ryby które bym chciał połączyć to

iodotropheus sprengerae X8 

Pseudotropheus saulosi X8

Pseudotropheus acei X6

aulonocara red burgund X4-5 

Czy mój pomysł by się udał ? 

Wymiary 120x40x60

Edytowane przez Kamil003

Przepraszam ale jakie warinki mwdz spełnoone bo ja wodzę ru konflikt żywieniowy. Z Acei jako roślinożercą nie polecam łączyć mięsożernej aulonacary. Saulosi też w takim mixie słabo widzę. Zamiast acei polecam takie ryby jak

Labidochromis caeruleus 

Labidochromis chisumulae 

Labidochromis sp. Perlmutt i może Labidochromus joanjohnsonae. 

Edytowane przez Bezprym

2 godziny temu, Bezprym napisał:

Przepraszam ale jakie warinki mwdz spełnoone bo ja wodzę ru konflikt żywieniowy. Z Acei jako roślinożercą nie polecam łączyć mięsożernej aulonacary. Saulosi też w takim mixie słabo widzę.

Chodzi mi o warunki w akwarium kamienie potrzebne groty itp... Pisze ponieważ nie wiedziałem czy mogę je razem trzymać . Zamiast Pseudotropheus acei ile ryb bym mógł np Labidochromis chisumulae ?

6 godzin temu, Bezprym napisał:

No tak naturalnie trzy gatunki to Maks 

Już nie przesadzajcie... Akwarium prawie 300l to jest kolos . na taki wielki zbiornik tylko 15 ryb... Do takiego akwarium wpuściłbym 8-10 paletek + 100-150 neonkow Wiem bo mój tata hodował paletki . Znam osoby które w 450 l 150 l więcej od mojego zbiornika trzymają 50-60 ryb to jest tylko 150l to jeśli ja mam mieć 15 ryb to on ile 25? 

Edytowane przez Kamil003
  • Smutny 1

Pyszczaki to ryby terytorialne i znacznie bardziej agresywne i ruchliwsze niż paletki u kt{rych ruchliwość jest na poziomie bojownika. Ja mam w niewiele mniejszym akwarium 4 gatunki ale tylko z tego powodu że przechodzę na większy baniak i sam widzę że w takin litrażu mają za ciasno. Nie zapomnij jeszcze że zawsze jakiś narybek też ci się uchowa. Akwarium 300l w naszym biotopie do dużych nie należy raczej jednych z akceptowalnego minimum dla mbuny. Dasz za dużo gatunków, trafi ci się terminator to wytłucze ci obsadę. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1

32 minuty temu, Kamil003 napisał:

Znam osoby które w 450 l 150 l więcej od mojego zbiornika trzymają 50-60 ryb to jest tylko 150l to jeśli ja mam mieć 15 ryb to on ile 25? 

To przelicz sobie teraz ile litrów w takiej 300l przypadnie netto na rybę, po odjeciu żwiru i kamieni, które są niezbędne. Netto to wypadnie jakieś 200l, to ile chcesz tam ryb władować? Przy 20 to  jest jakieś 10 l to jest dużo dla terytorialnej ryby? To ile chcesz, na rybę litrów przeznaczyć pięć? 

Edytowane przez Bezprym