Jump to content

Dziwne kropki

Recommended Posts

Przepraszam. Wszystkie parametry podam jutro. A co do kropek to zauważyłem je dziś, wczoraj tej rybki nie widziałem. W akwa pływa jeszcze jedna taka rybka. Ale ona nie wygląda aż tak tragicznie. Kropki ma tylko w okolicach głowy. Dokładniej mówiąc każda taka kropka wygląd jakby była wyzarta. Co do tego że mogła dostać lanie, jest to mało prawdopodobne. W akwa pływa tylko para 1+1. Więc jedyne co to mogła dostać od innej rybki. 

Uaktuaniam temat. 

Akwarium 450l

Filtraccja:mechanik Fx6. Wypelniony samymi gąbkami. 

Biologia JBL1501e . Przed nim prefiltr wypelniony wata JBL i jedną 

gąbką.JBL wypelniony 2l matrix i jednym koszem                                                             gąbką.

Skimer Eheim

Prefiltr JBL czyszczony co 7 dni. FX 6 czyszczony co 2 tyg.

Aktualna obsada   

Cynotilapia Zebroides Cuba 1 szt

Labidochromis Hongi Super Red

Labidochromis Caeruleus Kakus 3 szt

Pseudotropheus Johanni Gome 1 szt

Pseudotropheus Elongatus  Neon Spot 1 szt

Pseudotropheus Demassoni  10 szt

Pseudotropheus Elongatus Mphanga 5 st

Pseudotropheus Acei  Ngara 5 szt.

Pokarm: OSI Cichlid Flakes,OSI Spirulina gran,Tropical Cichlid gran,Tropical Malawi Chips,OSI Red Power gran. Karmione 2-3razy dziennie.

Parametry wody No2-0,01 mg/l

No3-40mg/l

Po4-2mg/l

Ph-7.5

Woda podmieniana raz w tyg w ilosc 20-30% 

Temperatura wody 27st.

Ilosc rybek +- 1szt.

I od wczoraj wiele się zmienilo. Praktycznie wszystkie tak wygladaja. Dodatkowo dzis wyłowiłem 5 szt rybek. Ale nie mozna zidentyfikowac gatunku bo są całe białe. Z kazdej bialej kropki wystaje jakby nitka, i co na nie ktòrych wydawac by się moglo ze im łuski odpadają. Dodatkowo wszystkie pływaja pod lustrem wody i kompletnie nie przyjmują pokarmu.W sklepie zakupiłem cos takiego jak   eSHa EXIT. Lecz jeszcze nie podalem.  Spotkał się już ktos z takim czymś?  

IMG_20180707_190540.jpg

IMG_20180707_190520.jpg

IMG_20180707_190506.jpg

Edited by Piotr775
  • Like 1

Mała aktualizacja. Nie ma już Pseudotropheus Johaani.  Chcialem jeszcze dodać ze akwarium zalane ponad rok temu. W ciagu ostatnich 9 miesiecy do akwarium nie bylo dodawanej zadnej rybki. Tak ze obsada,wystruj jak i wyposarzenie nie bylo zmieniane. Zostal tylko odłączony blok z Purolite tydzien temu.    

I znow aktualizacja. Obsada zmniejszyla się o nastepne 4 rybki. I widze ze rano na bank odejda nastepnie. Co to za dziadostwo ktore tak szybko wykancza mi pociechy. We czwartek wszystko bylo oki,wczoraj pojawilo się to cos. A dzis zdechla wiekszosc ryb. Czytam wszystko o chorobach ryb. I nigdzie nie pisza  ze jakas choroba rozwija się tak blyskawicznie.  Nie majac innego wejscia zaaplikowalem rybkom eSHa EXIT  w ilosc 80 kropelek tak jak byla w instrukcji. Ale zapewne to nic nie da. Cos  mi się wydaje ze bedzie wyparzanie, dezynfekcja i zakladanie malawi na nowo. Szkoda.