Skocz do zawartości

niska twardosc..reszta chyba ok...wsad kubełka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...a ja tak w cieniu tematu zapytam czy jest sens (chodzi mi o znaczącą różnicę) rezygnować z 2,5-3l ceramiki w kuble zastępując ją wspomnianym grysem dolomitowym w przypadku gdy akwarystyczny grys dolomitowy (o małej granulacji) stanowi 50kg podłoża???

a czemu ta myśl - czy mimo tych 50 kg masz problem z parametrami wody, bo jak tak to powatpiewam czy te dodatkow 2,5-3 l cos zmieni a jak takich problemów parametrowych nie masz to całkiem mija sie to z celem.

Opublikowano
:D dzięki mars za odp. myśl taką miałem..profilaktycznie-porównawczo...narazie nie mam problemów z parametrami bo zbiornik dopiero startuje od czterech dni a jako podłoże dałem właśnie drobny grys dolomitowy i ciekawiło mnie czy spełni identyczną rolę jaką spełnia u niektórych zajmując miejsce w kuble....Twoja odp. bardzo mnie ucieszyła :lol:
Opublikowano

witam

Właśnie skompletowałem kubełek..więc tak...

w pierwszym koszu jest grys dolomitowy,w drugim grys/ceramika, w trzecim ceramika ;]

Wiem,że optymalnie byłoby dać ceramikę wszędzie,ale niestety jak na razie jest droooooooooga :)

Jak myślicie? Będzie dobrze ? :?:

Opublikowano
na ostatnim przed wylotem powinna być ceramika. Im bliżej "wyjścia" tym bardziej "porowato"

teraz takie troche pytanie a'la blondi... w tetrze1200 ktory kosz jest najblizej wejscia.. ten do dole czy ten u gory? wydaje mnie sie ze ten u gory, bo tam orginalnie byla wata? mam racje? zastosowalem sie do tej zasady i (od dolu) mam 1koralit , 2koralit , 3ceramika a na niej gąbka , 4biobale na samej gorze... wate wywalilem i wsadzilem prefiltr zeby czesti filtra nie otwierac...

zrobiłem to w miare z głową ?

Opublikowano
hmm... to jak na mój gust zrobiłeś dokładnie odwrotnie.

aha mam prosbe.. moglby mnie ktos na pw poinstruowac jak to wszystko w miare poukladac? dzieki z gory :)

Opublikowano

zasada jest taka : wkłady układasz od najmniejszej do największej powierzchni filtracyjnej, od wlotu wody do filtra do wylotu wody do filtra.chodzi o to żeby najbardziej porowate(czyli mające największą powierzchnię)materiały opływała jak najczystsza woda, zapobiega to nadmiernemu zamulaniu wkładów

Nie orientuje się jak krąży woda w tetrze ale wymienione wkłady powinieneś układać(idąc od wlotu brudnej wody) tak:

gąbka, koralit,koralit, ceramika/biokule