Skocz do zawartości

niska twardosc..reszta chyba ok...wsad kubełka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

Właśnie zakupiłem 240l z kubełkiem fluvala 403. Mam tylko wątpliwości co do klasy mojej wody z kranu.

ph= 7,4

KH= UWAGA 2 stopnie niemieckie

i właśnie odnośnie KH jest mój post..

Czy wrzucenie wapieni czy piaskowców do akwa podniesie KH do właściwego poziomu ?

A może jakieś inne sposoby ? Czytałem o żwirku koralowym do kubełka,ale

podobno się wypłukuje po jakimś czasie..

Jakie polecacie TANIE wypełnienie kubła:D ? zakup akwa już nie za bardzo pozostawił pola finansowego :D

Opublikowano

zależy gdzie mieszkasz, ale można całkiem za darmo muszelek...

byłem wczoraj po sztormie i łopatą można było zagarniać - przytachałem miskę czyściutkich pokruszonych muszelek... do filtra dal stabilizacji parametrów jak znalazł...

Opublikowano

i tak..dziś stałem się posiadaczem 4 kg grysu dolomitowego..

wiec w kubełku będzie w pierwszym koszu ceramika, w drugim grys, w trzecim grys.. myślę że jako biolog będzie ok a i bufor będzie normalny.

Mam jeszcze keramzyt w domu, gdyby trza było a coś by zmieniło.

Jakieś sugestie ?

Opublikowano
Mam jeszcze keramzyt w domu, gdyby trza było a coś by zmieniło.

Jakieś sugestie ?

Uruchom to co masz i zobaczysz.

Natomiast keramzyt do kubełka jest słabym pomysłem.

Keramzyt jest słabym medium jeśli chodzi o wypełnienie kubełka, co innego zastosowanie keramzytu w sumpie gdzie daje sie go dużo dużo wiecej niż do kubełka.

Opublikowano

wiec już coś wiem..w 1 koszu grys w drugim grys a na wylocie ceramika...

a na wlocie dać grys grubszy czy drobniejszy? mam 2 granulacje( nie moglem się zdecydować więc kupiłem różne:) ) .

Opublikowano
zależy gdzie mieszkasz, ale można całkiem za darmo muszelek...

byłem wczoraj po sztormie i łopatą można było zagarniać - przytachałem miskę czyściutkich pokruszonych muszelek... do filtra dal stabilizacji parametrów jak znalazł...

Ja sie juz gubię co znaczy u CIebie filtr :lol: Miales juz chyba wszytsko..

Nie mniej jednak, napisz cos o tych muszelkach, potrzebuje bufora, kiedys myslalem o muszlach, ale balem sie bałtyckiego syfu(to samo mialem z piachem).

Zeby nie mieszac mam 305tke w 100% zasypana ceramika, do jednego kosza dosypac popsorstu muszelki, czy wymienic ceramike(cala z jednego koszyka) na muszelki?

Opublikowano

...a ja tak w cieniu tematu zapytam czy jest sens (chodzi mi o znaczącą różnicę) rezygnować z 2,5-3l ceramiki w kuble zastępując ją wspomnianym grysem dolomitowym w przypadku gdy akwarystyczny grys dolomitowy (o małej granulacji) stanowi 50kg podłoża???