slawek gorol Opublikowano 24 Lutego 2008 #1 Opublikowano 24 Lutego 2008 Witam.. Właśnie zakupiłem 240l z kubełkiem fluvala 403. Mam tylko wątpliwości co do klasy mojej wody z kranu. ph= 7,4 KH= UWAGA 2 stopnie niemieckie i właśnie odnośnie KH jest mój post.. Czy wrzucenie wapieni czy piaskowców do akwa podniesie KH do właściwego poziomu ? A może jakieś inne sposoby ? Czytałem o żwirku koralowym do kubełka,ale podobno się wypłukuje po jakimś czasie.. Jakie polecacie TANIE wypełnienie kubła:D ? zakup akwa już nie za bardzo pozostawił pola finansowego
mutra Opublikowano 24 Lutego 2008 #2 Opublikowano 24 Lutego 2008 koral(granulacja 5-10mm) 8-16zł za kilogram (kilogram zajmuje około 1,5l) grys dolomitowy(granulacja 5mm) 1,5-4zł za kilogram
makok Opublikowano 24 Lutego 2008 #3 Opublikowano 24 Lutego 2008 zależy gdzie mieszkasz, ale można całkiem za darmo muszelek... byłem wczoraj po sztormie i łopatą można było zagarniać - przytachałem miskę czyściutkich pokruszonych muszelek... do filtra dal stabilizacji parametrów jak znalazł...
slawek gorol Opublikowano 24 Lutego 2008 Autor #4 Opublikowano 24 Lutego 2008 no niestety 2 koniec Polski-Oświęcim.
slawek gorol Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor #5 Opublikowano 27 Lutego 2008 i tak..dziś stałem się posiadaczem 4 kg grysu dolomitowego.. wiec w kubełku będzie w pierwszym koszu ceramika, w drugim grys, w trzecim grys.. myślę że jako biolog będzie ok a i bufor będzie normalny. Mam jeszcze keramzyt w domu, gdyby trza było a coś by zmieniło. Jakieś sugestie ?
yaro Opublikowano 27 Lutego 2008 #6 Opublikowano 27 Lutego 2008 Mam jeszcze keramzyt w domu, gdyby trza było a coś by zmieniło. Jakieś sugestie ? Uruchom to co masz i zobaczysz. Natomiast keramzyt do kubełka jest słabym pomysłem. Keramzyt jest słabym medium jeśli chodzi o wypełnienie kubełka, co innego zastosowanie keramzytu w sumpie gdzie daje sie go dużo dużo wiecej niż do kubełka.
mutra Opublikowano 27 Lutego 2008 #7 Opublikowano 27 Lutego 2008 na ostatnim przed wylotem powinna być ceramika. Im bliżej "wyjścia" tym bardziej "porowato"
slawek gorol Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor #8 Opublikowano 27 Lutego 2008 wiec już coś wiem..w 1 koszu grys w drugim grys a na wylocie ceramika... a na wlocie dać grys grubszy czy drobniejszy? mam 2 granulacje( nie moglem się zdecydować więc kupiłem różne:) ) .
sabotage Opublikowano 27 Lutego 2008 #9 Opublikowano 27 Lutego 2008 zależy gdzie mieszkasz, ale można całkiem za darmo muszelek... byłem wczoraj po sztormie i łopatą można było zagarniać - przytachałem miskę czyściutkich pokruszonych muszelek... do filtra dal stabilizacji parametrów jak znalazł... Ja sie juz gubię co znaczy u CIebie filtr Miales juz chyba wszytsko.. Nie mniej jednak, napisz cos o tych muszelkach, potrzebuje bufora, kiedys myslalem o muszlach, ale balem sie bałtyckiego syfu(to samo mialem z piachem). Zeby nie mieszac mam 305tke w 100% zasypana ceramika, do jednego kosza dosypac popsorstu muszelki, czy wymienic ceramike(cala z jednego koszyka) na muszelki?
1Rumun1 Opublikowano 28 Lutego 2008 #10 Opublikowano 28 Lutego 2008 ...a ja tak w cieniu tematu zapytam czy jest sens (chodzi mi o znaczącą różnicę) rezygnować z 2,5-3l ceramiki w kuble zastępując ją wspomnianym grysem dolomitowym w przypadku gdy akwarystyczny grys dolomitowy (o małej granulacji) stanowi 50kg podłoża???
Rekomendowane odpowiedzi