rafalniski Opublikowano 21 Czerwca 2018 #1 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Niestety czekam mnie za kilka dni dosyć spory remont w domu. O ile ekipa remontowa twierdzi, że wszystko będzie tak zabezpieczone żeby się nie kurzyło to jednak mam pewne obawy W jaki sposób najlepiej zabezpieczyć akwarium w czasie remontu, szczególnie podczas prac prowadzonych w jego najbliższym sąsiedztwie (ściana z tyłu i sufit)? Remont ma trwać w sumie 2-3 tygodnie, ale prace w pobliżu samego akwarium (salon/kuchnia) będą prowadzone przez kilka dni po kilka godzin dziennie i będą obejmować głownie szpachlowanie i malowanie.Czy wystarczy przykryć akwarium folią albo owinąć streczem, czy potrzebne jest dodatkowe napowietrzanie zbiornika? Czy ktoś ma doświadczenia na tym polu, którymi mógłby się podzielić? Cytuj
luck83 Opublikowano 21 Czerwca 2018 #2 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Pierwsza moja myśl, skrajna co prawda, to obłożenie szkła styropianem ... Widziałem niejednokrotnie fachmajstrów w akcji - a to drabina im poleci i coś rozbije, a to coś wywrócą, a to obracając się z poziomicą strącą coś z półek... Cytuj
rafalniski Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor #3 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Teraz, luck83 napisał: Pierwsza moja myśl, skrajna co prawda, to obłożenie szkła styropianem ... Widziałem niejednokrotnie fachmajstrów w akcji - a to drabina im poleci i coś rozbije, a to coś wywrócą, a to obracając się z poziomicą strącą coś z półek... Weź mnie nie strasz Moja żona wpadła natomiast na świetny pomysł i stwierdziła żebym po prostu przesunął akwarium Nawet jak zleję połowę wody to i tak mam 50 kg szafka ze stelażem, 50 kg samo akwarium, 50 kg skały i piasek, do tego jeszcze 100 litrów wody i już mam 250 kg Cytuj
luck83 Opublikowano 21 Czerwca 2018 #4 Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Jak będziesz przesuwał, to podłoż coś pod płytę dolną szafki, żeby nie porysować paneli/parkietu Ja u siebie podłożyłem kawałki filcu i raz że gładko się sunęło, to dwa- żadnych rysek. W taki sposób przesunąłem swoją 240stkę (ciężka szafka, kamieni z 120kg, woda, piach, itd.) No chyba, że masz dywan/wykładzine to powinno sunąć jak po śniegu :). Edit: doczytałem, że masz stelaż. Hm, no to podłóż pod nóżki poziomujące grubszy filc, chyba, że masz płytę pod nózkami jeszcze:) Edytowane 21 Czerwca 2018 przez luck83 Cytuj
rafalniski Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor #5 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Na podłodze mam panele, a od spodu stelaża mam przyklejoną gąbkę taką jak na górze. Pewnie da się całość przesunąć, ale obawiam się, że te gąbki mogą się pozrywać No chyba żeby jakimś cudem udało mi się podnieść akwarium z jednej strony i podłożyć coś pod spód i to samo zrobić z drugiej strony? Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Czerwca 2018 #6 Opublikowano 21 Czerwca 2018 ..tu jest w miarę fajny patent pokazany: http://nano-reef.pl/forums/topic/36248-przesuwanie-akwarium/ 2 Cytuj
rafalniski Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor #7 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Kurcze chłopaki nie pomagacie mi z tym przesuwaniem, bo wychodzi na to że żona ma rację Cytuj
mlody.czub Opublikowano 21 Czerwca 2018 #8 Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) 2 godziny temu, rafalniski napisał: Kurcze chłopaki nie pomagacie mi z tym przesuwaniem, bo wychodzi na to że żona ma rację Po co przesuwac? Sprzedaj to i postaw wieksze ktore bedzie stalo na starym i na nowym miejscu. Bedzie i wilk syty i owca cala Edytowane 21 Czerwca 2018 przez mlody.czub 1 Cytuj
rafalniski Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor #9 Opublikowano 22 Czerwca 2018 12 godzin temu, mlody.czub napisał: Po co przesuwac? Sprzedaj to i postaw wieksze ktore bedzie stalo na starym i na nowym miejscu. Bedzie i wilk syty i owca cala Pomysł fajny, ale niestety nie mam miejsca na większe akwa Cytuj
mlody.czub Opublikowano 22 Czerwca 2018 #10 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Na pierwszy rzut oka nasowa się oblozenie styropianem. Z drugiej strony jednak ktos się wypowiadal już na ten temaz. Zakryl akwarium na kilka dni kocem i po odkryciu rybki byly non stop bardzo plochliwe i dziwnie się zachowywaly. Z tego co pamietam to trwalo to u niego bardzo dlugo wiec nie wiem czy jest dobrym pomyslem zakrywac akwarium na dluzsza mete. Moze tylko zabezpiecz baniak przed kurzem, a reszte szyb zostaw otwarte. Gdy cos oslonisz automatycznie przestajesz uwazac, gdy jest odsloniete uwazasz caly czas. Sam robie w budowlance wiec przykladam uwage do takich rzeczy. Mozesz zawsze na godzine czy dwie zakryc kocem gdy trzeba cos zrobic bezposrednio przy akwarium - tak tylko na chwile. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi