Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie rozwiązanie grzałki w filtrze sprawdza się rewelacyjnie. Na bajpasie grzałki mam rurę 25mm, całość na 32 mm.

Grzałka jest sterowana elektonicznie dodatkowo jest tak wysterowana (w razie padu elektroniki), iż nie przekracza 26 stopni w akwarium.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

jaka to grzałka? parametry poproszę bo sam sobie chce zastosować takie rozwiązanie zanim zacznę zgrzewać moją filtracje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Update.

Kolejnym krokiem było wstępne zalanie zbiornika i testowe uruchomienie narurowca. Niestety pierwsze uruchomienie okazało się totalną porażką i potrzebna była pomoc kolegów z forum. Po uruchomieniu układ sikał mniej więcej tak, chuczał jak czołg, a pompa za nic w świecie nie chciała pchać wody tak jak to widziałem na edukacyjnych filmach o narurowcach.

IMG_1204.thumb.JPG.a0596de1ca465a06317028ae3edfe11b.JPG

Opisany przezemnie problem - słabe ciśnienie wody, głośno chodząca pompa, po zatrzymaniu pompy wracające bomble na zasysie najszybicej i najtrafniej zdiagnozował kolega @bakus_44. Okazało się, że układ był bardzo mocno zapowietrzony a sama pompa nie była sobie wstanie z tym faktem poradzić mimo moich prób odpowietrzania korpusów narurowych. 

Rozwiązanie problemu okazało się bardzo proste, a mianowicie należało wspomóc pompę w przepchnięciu powietrza za pomocą podłączenia zewnętrznego źródła wody do zasysu a następnie wtłoczenie wody pod większym ciśnieniem w układ przy działającej pompie. Po takim zabiegu pompa układ zaczął działać tak jak tego oczekiwałem :)

Poniżej parametry przepływu uzyskane na poszczególnych biegach pompy (bez zamontowanych wkładów filtracyjnych):

• bieg 1 ~ 1200L/h, 5W
  • bieg 2 ~ 2000L/h, 15W
  • bieg 3 ~ 2250L/h, 18W

Pomiar był wykonywany przy pomocy garnka o pojemności 10 litrów i ręcznego mierzenia czasu napełnienia go do pełna.

Poniżej link do filmu  jak to w chwili obecnej śmiga - 

Edytowane przez rekawiczka
  • Lubię to 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Update - oświetlenie.

Długo myślałem co i jak. Z pewnych opcji był jedynie sterownik od @RomanoLindano. Finalnie stwierdziłem, że najbardziej podobają mi się zbiorniki z niedoświetlonymi bokami oraz tyłem i taki efekt spróbuję osiągnąć u siebie. 

W fabertec zamówiłem odpowiednio wycięte spienione pcv tak abym mógł osadzać diody bez konieczności klejenia ich do belek. Wycięcia zostały wykonane na podstawie przygotowanego rysunku technicznego. Dodatkowo, dokleiłem pasek pod kątem 90stopni aby ograniczyć ilość światła padającego na tył. Doklejony pasek spełnia również jeszcze jedną bardzo ważną funkcję, a mianowicie usztywnia całość konstrukcji. 

Efekt jak na zdjęciu poniżej.

IMG_1327.thumb.JPG.58da54986b0dfbb1e8387fe95129254e.JPG

A tak wygląda to 'od góry' z osadzonymi już diodami.

IMG_1330.thumb.JPG.73c7862bb354591bb6824b6b9459f670.JPG

Aby dobrze spasować diody konieczne było delikatne poszerzenie wyciętych otworów przy pomocy pilnika do paznokci. W ten sposób skonstruowaną belkę mogę dowolnie przesuwać wewnątrz korony akwarium.

Ostatecznie zmieściło mi się w ten sposób 19 naprzemiennie zamontowanych modułów RGB oraz białych.

IMG_1331.thumb.JPG.7c6fc1f1d6b7273df03e588a4988c07c.JPG

Muszę pozbyć się jeszcze nadmiarowych modułów, choć zastanawiam się czy jednak nie zamówić drugiej wersji w opcji z bardziej zagęszczonym ułożeniem modułów. W chwili obecnej odległość pomiędzy modułami wynosi 15mm, modulów jest 19, a zbiornik ma długość 185cm.

IMG_1329.thumb.JPG.6ffc50f6203237721b9273f0dd7fbd0b.JPG

IMG_1328.thumb.JPG.ab4b0558e6f784bd1765ae00f9d7bdce.JPG

• Lubię to 4
Opublikowano

Przyklejenie do aluminiowego profila miało też jeden zasadniczy atut. Działało troszkę jak radiator i pozwalało rozejść się generowanemu z modułów ciepłu. One co prawda się bardzo nie grzeją ale ciekaw jestem czy w powyższym rozwiązaniu nie wpłynie to na ich żywotność.

Opublikowano (edytowane)

Profil teoretycznie zawsze mogę położyć (jeżeli żywotność rzeczywiście byłaby jakoś dramatycznie niska). Zastanawiam się, czy sumarycznie te 19 modułów wystarczy, wszak zbiornik ma długość 185cm. W każdym razie koronę mam zaprojektowaną w sposób umożliwiający dodanie kolejnych modułów ;)

Edytowane przez rekawiczka
Opublikowano
16 godzin temu, rekawiczka napisał:

Zastanawiam się, czy sumarycznie te 19 modułów wystarczy, wszak zbiornik ma długość 185cm.

Moim zdaniem taka ilość modułów wystarczy,bo z tego co pisałeś chcesz mieć boki niedoświetlone...Trzeba pamiętać też o tym,że moduły RGB posiadają również kolor barwy białej wprawdzie o mniejszym natężeniu mocy jak pojedynczy biały moduł,więc wszystko można ustawić na sterowniku...

Ps.Jeśli chcesz to sprawdź Sobie mój plik oświetlenia ;) 

egon-nowe-aktualne-630-do-24.ldp

• Dziękuję 1
Opublikowano

Korzystając z weekendu działałem dalej w obszarze oświetlenia pracując nad połączeniem wszystkich kabli oraz właściwym ich zabezpieczeniem przed wilgocią.

Sposób łączenia - najpierw sciąganie koszulek, a nastepnie zawlekanie/zawijanie kabelów tak aby stanowiły spójną całość.

IMG_1332.thumb.JPG.b7287b2be80d0eed1457a671433c1eb7.JPG

Tutaj już po zawinięciu.

IMG_1334.thumb.JPG.6eeabee42becfae7be02e87993c008a8.JPG

Następnie całość była oblutowana, a po zastygnięciu ponaciągałem i zgrzałem koszulki termo kurczliwe.

IMG_1335.thumb.JPG.e72d2433359b42cb93391eda0a2bf833.JPG

W analogiczny sposób zabezpieczyłem kable wychodzące z modułów RGB.

IMG_1337.thumb.JPG.0beba99b92dfc0bcfe8570a7ae9eae1a.JPG

IMG_1339.thumb.JPG.359aa15902b55be9fc7f13d3f8daa21e.JPG

IMG_1340.thumb.JPG.68723403dba721126e25e270d71f09ec.JPG

Jedyne co to chyba, za mocno przypaliłem koszulki w przypadku modułów RGB. Rozważałem tutaj również zalewanie końcówek kabli klejem na gorąco, jednakże nie dysponowałem stosownym urządzeniem. 

Aby kable schodzące do sterownika nie szwędały się luzem pod pokrywą zostały obwinięte taśmą. W chwili obecnej zastanawiam się czy będzie to docelowe rozwiązanie czy też skorzystam z opcji awarynej jaką jest puszczenie ich wężykiem o średnicy 1/4 cala.

IMG_1343.thumb.JPG.5ea3070e84d93404d175ec6dae7ddbf1.JPG

• Lubię to 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.