Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

malawi trochę inaczej?wolne żarty!!!!!!!!!!!!! Przecież to typowa instrukcja dokarmiania sierściuchów naszymi ulubionymi rybeczkami!!!!!!!!!!!Takich ,,AKWARYSToW,, proponóję zamknąć do podobnego akwa.

Opublikowano

Na pewno nie przesadzamy ... my jesteśmy akwarystami a ten ktoś ma akwarium. Moja pierwsza przygoda z pyszczakami zdarzyła mi się około 25 lat temu i ... pyszczak ( do tej pory zastanawiam sie co to było istawiam na johannii ) pozył ze 3 tygodnie z kiryskami, danio, gurami, prętnikami. Nie był nawet agresywny bo pływał w wodzie urągającej wszelkim zasadą przyzwoitości i tak na prawde poprostu walczył ze środowiskiem o życie. Jestem w stanie wyobrazić sobie jednak wiekszy zbiornik z dobra wodą gdzie obok tych ryb żyją pyszczaki. Ich temperament byłby wyładowywany od czasu do czasu na słabszych mieszkańcach, może nawet co jakiś czas pływałyby jak danio ;). Kupowałbym co jakiś czas nowe danio i nowe gurami i gra muzyka. Tylko czy to wtedy przypomina wycinek życia tych ryb czy przyrost naturalny zapewniony dzięki pobliskiemu sklepowi akwarystycznemu to szczyt naszych ambicji. Czy ogłupiały pyszczak w towarzyskim akwarium to marzenie klubowicza ? Gdybym teraz odpowiedział PRZESADZAMY miałbym pobiec do sklepu i kupić pielęgniczki kakadu kolcobrzuchy i neony innesa ( najlepiej z 50 żeby za często nie biegać ;) ). Marek poco pytasz skoro znasz odpowiedź "wygląda na to że rybki są zdrowe, dość szczęśliwe" to jednak ciagle za mało. Nasze rybki mają się czuć co najmniej znakomicie i być bardzo szcześliwe ;) ... zawieś poprzeczkę trochę wyżej. Chcesz pokombinować to kup ryby problemowe nie kombinuj jednak w kierunku odwrotnym bo stado ogłupiałych pysiów w akwa towarzyskim to jednak znaczne uwstecznienie.

Opublikowano

Panowie - to co my robimy to próba stworzenia maxymalnie dobrych warunków dla naszych pupili. I żeby nie było, ja oczywiście też zmierzam w tym kierunku. Tylko jak się widzi coś takiego to mimo wszystko człowiek zaczyna się zastanawiać. Przyjrzyjcie się dokładnie tym rybom: po mojemu naprawdę wyglądają na zdrowe, wyrośnięte, nie mają poobgryzanych płetw, mają doskonały apetyt, zdecydowanie nie są płochliwe, woda w akwa jest klarowna a kondycja ryb nasuwa przypuszczenie że parametry wody również są ok (tylko czemu to zielsko takie wyrośnięte???)

I przychodzi do głowy, że można się cieszyć malawi trochę inaczej i wcale nie oznacza to męczenia ryb.

Opublikowano

Myślę że nie masz racji można cieszyć się rybami trochę inaczej i wcale ich nie męczyć ale co to ma wspólnego z Malawi, w przypadku tego faceta można powiedzieć że to jest typowy wręcz modelowy dworzec kolejowy . Facet ma spory baniak makabryczne przerybienie zamieszane biotopy z przewagą malawi. Przy bardzo wydajnej filtracji stałej podmianie wody może uda mu się utrzymać odpowiednią wodę. Jednak po pierwsze to nie jest Malawi a dwa te ryby nie mają szans zachowywać się naturalnie są najedzone ale nie do końca szczęśliwe niektóre sa pojedyńcze nie mają rewirów pływają ogłupiałe i pozbawione sensu życia. Ich sytuacja nie wiele poprawiła sie od tej w sklepie. Pewnie że można i tak ale nie ma się wtedy uprawnień do nazywania tego czegoś akwarium miłośnika Malawi to taka rybia Warszawa - Centralna ;).

Opublikowano
Myślę że nie masz racji można cieszyć się rybami trochę inaczej i wcale ich nie męczyć ale co to ma wspólnego z Malawi, w przypadku tego faceta można powiedzieć że to jest typowy wręcz modelowy dworzec kolejowy . Facet ma spory baniak makabryczne przerybienie zamieszane biotopy z przewagą malawi. Przy bardzo wydajnej filtracji stałej podmianie wody może uda mu się utrzymać odpowiednią wodę. Jednak po pierwsze to nie jest Malawi a dwa te ryby nie mają szans zachowywać się naturalnie są najedzone ale nie do końca szczęśliwe niektóre sa pojedyńcze nie mają rewirów pływają ogłupiałe i pozbawione sensu życia. Ich sytuacja nie wiele poprawiła sie od tej w sklepie. Pewnie że można i tak ale nie ma się wtedy uprawnień do nazywania tego czegoś akwarium miłośnika Malawi to taka rybia Warszawa - Centralna ;).

no dobra - masz rację

Opublikowano

no dobra - masz rację

Jestem dokładnie tego zdania co Harii - czyli ze dużej grupie spośród nas przyświeca inny cel niż tylko mieć dekoracyjne akwarium z kolorowymi rybkami - bo tak tez się da robiąc "dworzec" itd itp można i mieszać biotopy itd ale ..... no własnie .. .. można próbowac choć trochę upodobnic ten kawałek akwa do natury choć czasmi moze byc brzydziej niz na takich akwa jak powyżej pokazane

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.