Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Możliwa sytuacja, że samie nie mając samic i innych samców w akwarium w ogóle się nie wybarwi? Pytam bo mam pojedyńczego samca Protomelas lobochilus hertae, który ma już 14-15 cm i jest blady jak papier. 

Opublikowano (edytowane)

Ciekawy temat. Myślę, że zależy to od gatunku, ale niektóre rzeczywiście mogą się nie wybarwić- zwłaszcza w towarzystwie silniejszych i agresywniejszych od siebie ryb. Zazwyczaj jednak wystarczy chociażby samica innego gatunku, żeby pobudzić hormony.

Nie masz chyba w zbiorniku nic co mogłoby znacząco zdominować tą rybę. Może to samica?

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, marcin73m napisał:

ciekawe dlaczego najczęściej są to protomelasy.. ?

Może nie lubią relacji "interracial " faszystowskie ryby :P

Ale @marcin73m powiem Ci, że u mnie jeden chyba zaczyna się przeobrażać :D

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

W wyniku różnych agresywnych zachowań, przenosiłem pomiędzy akwariami kilka samców. Zarówno Chindongo Saulosi 2 samce przeniesione do dużego akwarium były bladziutko niebieskie bez pasów, jak też Maingano przeniesiony do Sauloskarium z dużego baniaka, stracił barwę i był znacznie jaśniejszy.

Także potwierdzam, że może to być pewna prawidłowość.

Coś jak wyjazd z kolegami na piwko :) nikt się nie stroi, nie goli bo i po co ;), co innego jak pojawi się płeć piękna...

Opublikowano

hert1.JPG.1cfd034ce516ed3a854a127195065400.thumb.JPG.06c96b69dbfaf58d5b22e1fb8f79e666.JPGJakiś czas temu była samica dla u tego pana, ale się zawinęła. Na pewno jest to samiec bo widzę po płetwie odbytowej. Jak była samica to różnica płci też była mocno zauważalna. Ten samiec nie jest zdominowany. Pewnie czuje się w akwarium i czasami nawet zawalczy z innym samcem. 

Opublikowano
9 minut temu, Pleziorro napisał:

Także potwierdzam, że może to być pewna prawidłowość.
Coś jak wyjazd z kolegami na piwko :) nikt się nie stroi, nie goli bo i po co ;), co innego jak pojawi się płeć piękna...

Może niekoniecznie, a co z amerykańskimi gejowskimi wynalazkami - all male tank ;)

Opublikowano
2 minuty temu, troad napisał:

Może niekoniecznie, a co z amerykańskimi gejowskimi wynalazkami - all male tank ;)

Mam kolegę który praktykował takie podejście częściej. Twierdził, że dobrze jak w zbiorniku jest jakakolwiek samica- mniejsze problemy z wybarwianiem, choć wiadomo, że nie wszystkim się spodoba. Stwierdził również, że bez samic ryby wybarwiają się później, a to że jakaś nie wybarwi się wcale też nie dziwi. Generalnie jednak zbiorniki all male istnieją i są popularne, więc zapewne większość wybarwi się i bez samic.

Opublikowano

Też mnie to zastanawia, czemu  te samcze zbiorniki nie mają problemu z wybarwianiem, bo tak jak opisałem, w moim przypadku samce zbladły jak nie miały swoich gatunkowych dziewczyn.