Jump to content

Brak samic a wybarwienie ryb

iquitos68

Recommended Posts

Tak jak w temacie. Możliwa sytuacja, że samie nie mając samic i innych samców w akwarium w ogóle się nie wybarwi? Pytam bo mam pojedyńczego samca Protomelas lobochilus hertae, który ma już 14-15 cm i jest blady jak papier. 

Ciekawy temat. Myślę, że zależy to od gatunku, ale niektóre rzeczywiście mogą się nie wybarwić- zwłaszcza w towarzystwie silniejszych i agresywniejszych od siebie ryb. Zazwyczaj jednak wystarczy chociażby samica innego gatunku, żeby pobudzić hormony.

Nie masz chyba w zbiorniku nic co mogłoby znacząco zdominować tą rybę. Może to samica?

Edited by bakus_44

33 minuty temu, marcin73m napisał:

ciekawe dlaczego najczęściej są to protomelasy.. ?

Może nie lubią relacji "interracial " faszystowskie ryby :P

Ale @marcin73m powiem Ci, że u mnie jeden chyba zaczyna się przeobrażać :D

Edited by bakus_44

W wyniku różnych agresywnych zachowań, przenosiłem pomiędzy akwariami kilka samców. Zarówno Chindongo Saulosi 2 samce przeniesione do dużego akwarium były bladziutko niebieskie bez pasów, jak też Maingano przeniesiony do Sauloskarium z dużego baniaka, stracił barwę i był znacznie jaśniejszy.

Także potwierdzam, że może to być pewna prawidłowość.

Coś jak wyjazd z kolegami na piwko :) nikt się nie stroi, nie goli bo i po co ;), co innego jak pojawi się płeć piękna...

hert1.JPG.1cfd034ce516ed3a854a127195065400.thumb.JPG.06c96b69dbfaf58d5b22e1fb8f79e666.JPGJakiś czas temu była samica dla u tego pana, ale się zawinęła. Na pewno jest to samiec bo widzę po płetwie odbytowej. Jak była samica to różnica płci też była mocno zauważalna. Ten samiec nie jest zdominowany. Pewnie czuje się w akwarium i czasami nawet zawalczy z innym samcem. 

9 minut temu, Pleziorro napisał:

Także potwierdzam, że może to być pewna prawidłowość.
Coś jak wyjazd z kolegami na piwko :) nikt się nie stroi, nie goli bo i po co ;), co innego jak pojawi się płeć piękna...

Może niekoniecznie, a co z amerykańskimi gejowskimi wynalazkami - all male tank ;)

2 minuty temu, troad napisał:

Może niekoniecznie, a co z amerykańskimi gejowskimi wynalazkami - all male tank ;)

Mam kolegę który praktykował takie podejście częściej. Twierdził, że dobrze jak w zbiorniku jest jakakolwiek samica- mniejsze problemy z wybarwianiem, choć wiadomo, że nie wszystkim się spodoba. Stwierdził również, że bez samic ryby wybarwiają się później, a to że jakaś nie wybarwi się wcale też nie dziwi. Generalnie jednak zbiorniki all male istnieją i są popularne, więc zapewne większość wybarwi się i bez samic.