Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki Junior8. Bardzo jestem ciekawy Twoich uwag.

Severall- w inny wątku pisałeś o swoim rozwiązaniu i nie ukrywam ze bardzo mnie tym zainspirowaleś. Według mnie- doskonale to zrobiłeś. W najbliższym czasie poskładam ten fragment filtracji i zrobię próby z grzałką i bez. Ciekawy jestem wyników- na ile grzałka powoduje tłumienie przepływu i jest efektywna. . Z pewnoscią podzielę się uwagami na forum. Nie chcę więcej zaśmiecać wątku koledze Junior8, wiec poczekam na próby. 

Opublikowano (edytowane)

Tez jestem ciekaw jak taka grzalka zda egzamin. Mam o tyle dorze, ze Piotrka znam osobiscie i mamy dobry kontakt, wiec bede na biezaco :)

Edytowane przez marcinbon
Opublikowano

Grzałka jest na baipasie wiec tlumienie przepływu wskazane bo woda pojdzie na biologie :). Musze cos z ustawieniami pokombinowac bo bardzo szybko się grzałka wyłącza na najniższym biegu pracy pompy. Zobacze jak na najwyzszym biegu bedzie to wyglądało. 

Opublikowano

Ja założyłem ze przepływy w poszczególnych gałęziach będę regulować zaworami. Moze bedzie ich trochę więcej, ale nie będę skazany na, do pewnego stopnia, przypadkowe przepływy wynikające z miejscowych oporów na poszczególnych krztaltkach. A to bez policzenia, jest przypadkowe i intuicyjne. 

Z pewnością zwiększenie przepływu poprawi u Ciebie skuteczność załączania grzałki. Sterujesz grzałką przez jej regulator i termostat, czy dodatkowo dedykowanym sterownikiem ? 

Opublikowano

Grzałka jest z regulacją i tylko w taki sposób ustawiam podgrzewanie wody. Musi to troche potrwać zanim dojdę do wprawy na ile podkrecic zeby podnosic temperature. Inaczej tez będzie jak już będzie się mieszkało i ta temperatura w domu będzie wyższa. Narazie jestem zadowolony rybki tez chyba bo livingstonii samice noszą małe w pyskach a już jede maluszek się uchował :) z poprzedniego tarła