Jump to content

Witam wszystkich :)

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) Mam nadzieję, że dużo się od was dowiem doświadczonych akwarystów Malawi, bo ja to dopiero świeżynka od pół roku :P Moje szkiełko ma 200l i zafascynowałem się Malawi jakieś 2 lata temu i dążyłem do celu małymi kroczkami zakupując potrzebny sprzęt :) od stycznia pływają już powoli dorastające Saulosi (około 5cm) :) I od razu na wstępie chciałbym się zapytać czy jest to prawdą, że samca odróżnię po plamce na płetwie odbytowej? Na 10 rybek co pływa to chyba 9/10 posiada taką plamkę, a dwie z nich zaczynają się wybarwiać. Reszta jest zupełnie żółta. Jakichkolwiek wskazań na samca czarnych pasków na płetwach itp itd tylko te plamki mnie zastanawiają. Z góry dziękuję za pomoc :) 

Witaj.

Atrapy jajowe nie są 100% wyznacznikiem płci, ponieważ samice też je miewają... Jeśli chodzi o filmik to ciężko cokolwiek określić z tej odległości ale na pewno widać jednego samca... ?

• Like 1

Filmik tylko na pokazanie akwarium tak na szybko zrobione :) Samców na pewno jest dwóch :)  Już wrzucam fotki, które udało mi się zrobić. Ciężko jest je złapać :P

717881706_20180605_1219241.thumb.jpg.24fdc0d583024b16463a3c770fbfda03.jpg

1693932483_20180605_1220021.thumb.jpg.a1901ede21c36debbca3cb20d4cc8c14.jpg

tu jeszcze udało mi się uchwycić drugiego samca :) widać czarne pręgi na płetwach :)

20180605_122515[1].jpg

No witam sąsiada z Trójmiasta. ?

Paczę, paczę na ten Twój baniak no i mi się podoba. Co prawda osobiście bym termometr dał na boczną szybę i z własnego doświadczenia usunął bym piasku i zostawił tak ok. 1 cm ale jeżeli Tobie się podoba to ok. Może napisz coś więcej jaka filtracja, oświetlenie itp. Widać, że lekcje odrobiłeś i wszystko przygotowane super.

Edited by Guest

Witaj!

Oprócz tego co napisał kolega powyżej to w większości przypadków atrapy jajowe posiadają samce...Dodam jeszcze że samce mają bardziej zaostrzone płetwy grzbietowe,a samice bardziej okrągłe...

Patrz foto moim ryb

Samica

30177094_1620688238026549_730458161_o.thumb.jpg.0d1165af9ba1b72d361ca8f5e750c3d2.jpg

Samiec

30224008_1624639824298057_1121850815_o.thumb.jpg.f386053629ef847de8c21773a2c654a1.jpg

Masz młode ryby i musisz czekać aż troszkę podrosną, aby potem w pełni określić płeć rybek... 

Cierpliwości :) 

Widzę że masz ten sam litraż co ja,i również tą samą obsadę...Sugeruję iść w układ kilku samcowy np. 3/4samce+10samic...

Oświetlenie led 2x24w al korzystam w sumie z jednego, ponieważ daje lepszy efekt. Filtracja to kubel jbl e901, wewnetrzny eheim biopower 200 i napowietrzacz happet 30b. Zastanawiam się nad dokupieniem jeszcze jednego kubelka ale to narazie musi wystarczyc :) woda wymieniana systematycznie okolo 20% co tydzień więc wszystko gra i buczy :) Rybki karmię naturefood premium cichlid plant, o.s.i. spirulina flakes i o.s.i. vivid color flakes. Wczesniej miałem tropicala ale był bardzo słaby. Nie dość, że pełno kupska to jeszcze ryby nie rosły... Teraz jak karmie tymi trzema wszystko jest super :)

14 osobników to nie będzie już za dużo? Z tego co wywnioskowałem to 2+8 jest najlepszym rozwiązaniem ale mogę się mylić. Jak pisałem, że jestem świeżak jeszcze :)

6 godzin temu, johny.wayne napisał:

14 osobników to nie będzie już za dużo? Z tego co wywnioskowałem to 2+8 jest najlepszym rozwiązaniem ale mogę się mylić. Jak pisałem, że jestem świeżak jeszcze :)

W tym dziale tylko się przedstawiamy i swoje akwarium. Co do obsady i i innych pytań to zadawaj je w odpowiednich działach a będzie porządek:)

Edited by AndrzejGłuszyca
  • Like 1