Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj wydawało mi się ze jedna rybcia jakoś bardziej trzyma się na uboczu podczas karmienia, dziś było to już bardziej wyraźne zachowanie.
Rybcia (mphanga) trzyma się na uboczu, nie podpływa do jedzenia, ma wyraźnie powiększone hmmmm jak to określić, podgardle? chowa się w okolicy grzałki i ciężko zrobić zdjęcie, udało mi się tylko takie fotki pstryknąć

IMG_20180528_151320.thumb.jpg.b8b733e2074371cf104f4e3c1e6fe023.jpgIMG_20180528_151341.thumb.jpg.cf536208ef34f5e33d44db3f1e85d06f.jpgIMG_20180528_151408.thumb.jpg.025bc2702fe0bd1db03832fe6a2b4802.jpg 

no i teraz pytanie... czy to pierwsza moja kotna samiczka, czy jakieś choróbsko przypętało się??

Opublikowano

No niekoniecznie jeszcze ;)  dużo zależy od towarzystwa innych ryb, wystroju i tego, czy młode będą na tyle sprytne żeby uchować się przed dorosłymi.

Opublikowano

wybaczcie powielanie teamu, wiem że takich tematów sporo takich na forum, ale to pierwsza inkubacja w moim zbiorniku, więc wolałem się upewnić u wyjadaczy tematu :)

Opublikowano

Młode to akurat mały powód do uciechy, wiele bym dał aby zmniejszyć przeżywalność narybku w moim akwarium. Nie mam co robić z tymi maluchami, akwarium się przerybia.

• Lubię to 1
Opublikowano
22 godziny temu, karolus napisał:

pewnie masz rację, ale pierwszy raz zawsze cieszy :)

Bezapelacyjnie, każde młode i każde tarło cieszą, ale potem nadchodzi refleksja jak masz 20-30 rybek różnej wielkości z różnych miotów i powoli robi się przerybienie :) 

Opublikowano

hehe, true.... przerabiałem to w ogólnym, po pierwszych kliku miesiącach miałem 30-40 żyworódkowych przecinków, potem zmniejszyłem karmienie i....... antykoncepcja działa :)