Skocz do zawartości

powrót do Malawi przygotowania do akwarium 260x70x70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@BombeLnorm w tym zakresie nie ma, ale masz racje co do tego że 12mm wystarczy ;).
Ponadto dużo zależy od wzmocnień, tj. czy wzdłużne do końca? poprzeczne jedno czy dwa?

Opublikowano
18 minut temu, troad napisał:

@BombeLnorm w tym zakresie nie ma, ale masz racje co do tego że 12mm wystarczy ;).
Ponadto dużo zależy od wzmocnień, tj. czy wzdłużne do końca? poprzeczne jedno czy dwa?

No powtarzam tylko co mówili producenci? ja jeszcze słyszałem o wzmocnieniach przy dnie bo tam jest najwieksze cisnienie ...

Opublikowano (edytowane)

Ok, z tego co wiem PN dotyczy m.in. badań wytrzymałościowych szkła, ale nie nie budowy zbiorników np. akwarium
Zgadza się że przy dnie parcie hydrostatyczne jest największe, ale wklejanie tam wzmocnień nic specjalnego nie da (może dotyczyło to zbiorników z dzielonym dnem).
Przeglądając oferty w necie dla akwarium o wymiarach jak w temacie, można natknąć się na oferty zarówno ze szkła 12 jak i 15.
Jak już wcześniej napisałem dużo będzie zależało od typu/ilości wzmocnień.

Edytowane przez troad
Opublikowano

Łukasz, ja takiego akwarium jeszcze nie widziałem.
Nawet jeśli takie są, to wg mnie wklejanie wzmocnień przy dnie nie ma "wytrzymałościowego" uzasadnienia.
Wzmocnienia wklejane są po to aby zwiększyć sztywność w miejscach gdzie ugięcia będą maksymalne, czyli u góry zbiornika.
Dół akwarium nie ma prawa się rozkleić na skutek ciśnienia hydrostatycznego (no chyba że jest źle sklejone).
Dobra nie spierajmy się tutaj o to.
Niech autor wątku zdecyduje ile i jakie wzmocnienia chce mieć.
Może pomocny będzie też wątek:

• Lubię to 1
Opublikowano
Nawet jeśli takie są, to wg mnie wklejanie wzmocnień przy dnie nie ma "wytrzymałościowego" uzasadnienia.
Wzmocnienia wklejane są po to aby zwiększyć sztywność w miejscach gdzie ugięcia będą maksymalne, czyli u góry zbiornika.
Dół akwarium nie ma prawa się rozkleić na skutek ciśnienia hydrostatycznego (no chyba że jest źle sklejone).

Wg mnie ma wytrzymałościowe uzasadnienie, ponieważ dzięki wzmocnieniom wzdłużnym przy dnie uzyskujemy szerszą spoinę = bardziej wytrzymałą i temu właśnie służą wzmocnienia na dole.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, troad napisał:

Miałem akwarium 90 cm wysokości , były na dole wklejone wzmocnienia.

Opublikowano
7 godzin temu, timi napisał:

Wg mnie ma wytrzymałościowe uzasadnienie, ponieważ dzięki wzmocnieniom wzdłużnym przy dnie uzyskujemy szerszą spoinę = bardziej wytrzymałą i temu właśnie służą wzmocnienia na dole.

Możesz pokazać jakiego rodzaju wzmocnienia polecasz? Czytałam ostatnio podobny temat i nie wiem czy chodzi o to samo.

Opublikowano
Możesz pokazać jakiego rodzaju wzmocnienia polecasz? Czytałam ostatnio podobny temat i nie wiem czy chodzi o to samo.

Takie same pasy szkła jak na górze akwarium, przyklejone do dna wzdłuż krawędzi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk