Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uruchomiłem 1000 litrowy zbiornik /263-60-65/ z SUMPEM około 220 litrów /130-50-35/ składa się z 4 komór :

1.filtr gąbkowy

2.złoże biologiczne - keramzyt

3.też keramzyt

4. komora techniczna - pompa eheim 1262 i grzałka 300 W

Jeden z akwamaniaków zasugerował aby w komerze 2 / największej/ złoże umieścic na plastikowym stelażu tak aby znajdował się 10 cm nad dnem sumpa. Zasugerował zainstalowanie pompy która mieszałaby wodę pod tym złożem, zasugerował dyfuzor - tak aby złoże było natleniane ?

Co o takim rozwiazaniu sądzicie ?

Co spowoduje umieszczenie pompy z natlenieniem pod tym złożem ?

Proszę o poparte doświadczeniem porady.

sump%20Mirona_550.jpg

Opublikowano

Niestety nie z praktyki, ale z teorii:

Im lepiej natleniona woda tym lepsza praca bakterii, efektywniejsze/szybsze usuwanie NH4/NO2. Stąd filtry zraszane i pulsacyjne.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Doświadnzenia nie mam ale woda napowietrzy się w kominie troszke, przelewając się w sumpie też się ponapowietrza. Pozatym tlenu w wodzie nigdy nie zamało złoże filtracyjne w sumpie napewno będzie pracowało efektywniej.

Pomysł mi się podoba, sam się nad tym zastanawiam.

Opublikowano
zasugerował dyfuzor - tak aby złoże było natleniane ?
niech mnie ktoś poprawi jak się myle, ale do mieszania i napowietrzania takiej objętości wody jak w jednej komorze prezentowanego sumpa, w zupełności wystarczy brzęczyk 2W i 3-4 kamienie napowietrzające
Opublikowano

wysokie natlenienie wody sprzyja lepszej pracy bakterii nitryfikacyjnych, czyli lepszej filtracji do momentu kiedy związki azotowe przechodzą w NO3

Co do opisanego pomysłu ja mam akurat inne podejście do tematu, tzn wyskoie natlenienie woda uzyskuje podczas przelewania się do komina i to włąsnie komin mam zasypany biobalami które pracją praktycznie jako złoze zraszane i woda tam jest natleniona w sopsób bardzo wysoki, podzcas spływu z komina do sumpa następuje dalej natlenieni bo u mnie wodaz małej wysokości przelewa się na gąbki które wstępnie filtrują mechanicznie a następnie są złoza biologiczne. Biorąc pod uwagę wielkosc tego złoża to nigdy nie miałem problemu aby sump nie wyrabiał z filtracją, a więc jesli wyrabia to po co kombinować z dodatkowym napowietrzaniem itd, myśle ze jest to już przerost dziań. Jako że w tym momecie przy sprawnie działjącej filtracji pozostaje problem NO3 to ja kombinuje w przeciwnym kirunku niż opisałeś tzn w samym sumpie w ostatniej komorze secjalnie myślę o wydzieleniu części złoża aby część ta była niedotleniona i mogło tam dośc do denitryfikacji.

Pomysł opisany przez ciebie miałby uzasadnienie tylko kiedy sump by był malutki i istaniał by konieczność maxymalnego wykorzystania możliwości złoża

Opublikowano

A moim zdaniem facet coś słyszał , ale nie do końca:)

Wydaje mi się , że chodziło bardziej o budowę plenum , lub DSB w tej komorze , ale może się mylę?

Ale jeśli to ma być plenum , to żadnego tlenu pod złoże nie pakujemy , bo zarówno ono , jak i DSB pracują jako denitryfikatory.

Jeśli zaś ma być ten tlen transportowany pod złoże , to może się okazać , że równocześnie z wodą , podniesiony przez powietrze piasek , zawędruje do komory pompy i ją zatrze:(

no chyba , że masz bardzo wysoką przegrodę w sumpie , to wtedy opadnie z powrotem :D

Ale jeśli chcesz postawić taki filtr to czy nie łatwiej zbudować obok sumpa FBF ?

IHMO prościej.

Opublikowano

A ja tak patrze na tego sumpa, i tak sie dziwie ... żadna przegroda nie ma przepływu dołem, a ostatnie (lub pierwsza) ma zrobione jakiess szykany drastycznie zmniejszające jego przepływ. Czy możesz mi wyjaśnic jak przez tego sumpa ma przepływac woda?

kot.

Opublikowano

Teraz dopiero otwarte mam zdjęcie:)

Ten sump , to typowy sump do solniczki , z buble stopem , oraz DSB lub refugium z miracle mud:)

Do słodkiego to on raczej nie pasi :(