Lukasz22 Opublikowano 11 Maja 2018 #1 Opublikowano 11 Maja 2018 Witam , posiadam akwarium 200l 100x40x50 i planuje do niego taką o tą obsadę: Obsada docelowo : - yellow caeruleus - 1 + 4 -Saulosi coral- 1+4 -aulonocary fire fish - 1+4 Jeśli coś by było nie tak z obsadą chociaż starałem się dobrać tak aby nie było demolki to mam jeszcze do wyboru Aulonocary Hansbeanschi, Calico, Melanochromis Johanni , demasoni , maylandia lombardoi, socolofi. Takie ponieważ są najjbliżej mnie . Chyba że zupełnie inna to wtedy będę się musiał dalej wybrać po ryby
Bezprym Opublikowano 11 Maja 2018 #2 Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Pomijając to że dwa wybrane gatunki są sztuczne to masz za małe akwarium na aulonacary, lombardoi i socolofi i obawiam się że też na johanni. Edytowane 11 Maja 2018 przez Bezprym
Robson79 Opublikowano 11 Maja 2018 #3 Opublikowano 11 Maja 2018 Ja bym proponował obsadę jednogatunkową Chindongo Saulosi w układzie 3/6-8 oczywiście czyste gatunkowo a nie jakieś sztuczne Coral... 3
Lukasz22 Opublikowano 12 Maja 2018 Autor #4 Opublikowano 12 Maja 2018 A jakbym chciał chociaż 2 gatunki to z jakich można wybierać ?
egon44 Opublikowano 12 Maja 2018 #5 Opublikowano 12 Maja 2018 Godzinę temu, Lukasz22 napisał: A jakbym chciał chociaż 2 gatunki to z jakich można wybierać ? Labidochromis Caeruleus-yellow Labidochromis Caeruleus Nkhata Bay Chindongo saulosi Iodotropheus Sprengerae Labidochromis Chisumulae Labidochromis Perlmutt Pseudotropheus Elongatus Neon Spot Pseudotropheus Elongatus Mphanga Chindongo demasoni(ale jako obsada jednogatunkowa)...Ogólnie z tym gatunkiem moga być problemy,ale spróbować można... Poczytaj też ten dział http://forum.klub-malawi.pl/search/?q=200l
Lukasz22 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor #6 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Witam, start zbiornika jest na finiszu i czas rozejrzec się nad obsada i pokarmem . Najpierw obsada. Chcialbym jednak 3 gatunki chyba ze jednak bardzo odradzacie to 2 w wiekszej ilosci. Na pewno chcialbym : Pseudotropheus Elongatus MPHANGA Labidochromis Caeruleus i do nich zastanawiam się nad : Lodotropheus Sprengerae RED lub Gephyrochromis LAWSI Nkhata Bay Co myslicie ? Pozdrawiam
przemo-h Opublikowano 17 Czerwca 2018 #7 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Witaj! Pseudotropheus elongatus Mphanga nie pasuje dietą do Labidochromis caeruleus i Gephyrochromis lawsi. 1
Lukasz22 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor #8 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Czytałem że są to wszystkozerne i roslinozerne to już sam nie wiem ... ehh
przemo-h Opublikowano 17 Czerwca 2018 #9 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Sprostuję trochę, bo walnołem byka. Gephyrochromis lawsi z Pseudotropheus elongatus Mphanga możesz połączyć. Są to ryby roślinożerne. Lawsi przesiewa głównie piasek i muł w poszukiwaniu glonów. Z Pseudotropheus elongatus Mphanga może to być bardzo dobre połączenie, gdyż ten jest terytorialistą żyjącym wśród skał. Do tego możesz dać wszystkożernego Iodotropheus sprengerae jeśli chcesz trzeci gatunek i będzie to grać. O ile twój zbiornik ma 120cm. Jeśli jest mniej dna, to zdecydowanie lepie pozostać przy dwóch.
egon44 Opublikowano 17 Czerwca 2018 #10 Opublikowano 17 Czerwca 2018 W takim litrażu jednak najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie obsada dwu gatunkowa... Trzy gatunki to będzie naprawdę już za dużo... Szedłbym w Labidochromis Caeruleus + Iodotropheus sprengerae. Oba powyższe gatunki żywieniowo dadzą radę... 2
Rekomendowane odpowiedzi