Skocz do zawartości

Malawi 200l

Lukasz22

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co widać rośnie No2, czyli powili startuje, jak już No2 opadnie do poziomu 0.025 lub niewykrywalnego a No3 nieznacznie podskoczy to znaczy że cykl nitryfikacyjny się zamknął i możesz zarybiać. 

Mam tylko taką małą dygresję, bo wcześniej nie śledziłem wątku. Nikt z tu piszących nie wspomniał Ci o pewnej dość ważnej kwestii, nie masz przykrycia akwarium, te dwa centymetry dzielące ryby od krawędzi to 100% gwarancja, że zbierasz suszone ryby z podłogi. Pyski skaczą i to dość często.

5 godzin temu, Lukasz22 napisał:

widziałem bez pokrywy i nie słyszałem aby to było bardzo uciążliwe. 

Czy uciążliwe ? zależy czy lubisz zbierać suszone ryby z podłogi ;).

Chodzi mi o to, że masz bardzo blisko krawędzi lustro wody, a nasze ryby lubią się czasem przegonić, gdzie goniony osobnik często wyskakuje ponad taflę. W obu akwariach odławiałem już po kilka razy ryby z filtracji, a to tylko 10cm szansy na wskoczenie, u Ciebie tych cm jest więcej a po drugiej stronie nie ma filtra tylko podłoga... 

Na lato zdejmuję jedną płytę nakrywową, pozostawiając w tym miejscu samą koronę o wysokości około 12 cm od tafli wody. Na razie żadna tak wysoko nie skoczyła, więc tyle uważam za bezpiecznie.

6 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Zrobiłem także testy w sobotę i wyniki są następujące . Z tego co widzę to no3 zaczyna rosnąć, a nh4 i no2 delikatnie malec czyli zbliżamy się ku końcowi ?

Jesteś prawie na finiszu...

Możesz zrobić ponowne testy i sprawdzić czy NO3 bardziej wzrosło,a NO2/NH3/4 jest prawie na niewykrywalnym poziomie...

Jeśli tak będzie to możesz zarybiać :) 

Dzisiaj po raz kolejny zrobiłem testy . Jak widać No2 jest jeszcze mniejsze , dolewam kolejna dawkę bakterii to już trzecia. Dodatkowo uruchomie niedługo drugiego jbl 901 jako mechanik bo ten hw 303b jednak nie przypadł mi do gustu ... plus do tego idzie do mnie jebao rw4 także za tydzień już będzie wszystko w komplecie :)20180616_211031.thumb.jpg.a755d23afe19b4f1459a8dbfcefa8ee4.jpg

• Lubię to 1

• 2 tygodnie później...

Witam , stało się :) czyli rybki sobie już pływają :) Ostatecznie wygląda to tak : 

1- filtr jbl e901 jako biolog ( w środku lawa, ceramika i węgiel ) jak skończy mi się węgiel włóże zeolit. Przed filtrem jest prefiltr hw 603 

2- filtr jbl e901 jako mechanik w środku gąbki 20ppi i wata 

3- skimmer eheim350

4- cyrkulator jebao rw4 

Tak wygląda filtracja . 

Mam jednak kilka pytań . 

1- co ile i ile podmieniac wody ? 

2- co ile czyścić filtr mechaniczny i prefiltr ? 

Witaj!

Jeśli filtr Jbl e901 służy jako biolog,to w nim starczy Tobie tylko i wyłącznie 0,5l-1l złoża biologicznego(np.ceramiki),i to jest max co bym do niego dał,bo szkoda zapychać go do pełna i dławić przepływ,szczególnie że posiadasz jeszcze prefiltr HW z gąbkami które oczyszczają mechanicznie wodę...Później wywaliłbym lawę,węgiel,i nie dawałbym zeolitu,a zostawiłbym samą ceramikę...Bez obaw...Tyle wystarczy...

1- co ile i ile podmieniac wody ?  

Przeważnie wodę podmienia się cotygodniowo,a wszystko uzależnione jest od parametrów wody(głównie poziomu NO3,bo jego nadmiar usuwamy właśnie podmianami)...

2- co ile czyścić filtr mechaniczny i prefiltr ? 

Nie kumam tego co napisałeś...

Skoro JBLa e901 masz jako biologa,to prefiltr HW masz jako mechanika,i jego czyścimy w zależności od tego czy jest on zapchany,oraz czy spadł Tobie przepływ...Ja swój prefiltr HW czyszczę co dwa tygodnie,więc to już max moim zdaniem...

Filtr biologiczny nie wymaga tak częstego czyszczenia(starczy go czyścić co 4-6 miesięcy),bo prefiltr mechaniczny(w tym przypadku HW) zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne,które mogłyby się dostać do biologa z ceramiką...