Skocz do zawartości

Malawi 200l

Lukasz22

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Lukasz22 napisał:

Znalazłem ten filtr wewnętrzny co dostałem od kolegi :) JP-025F 1600l/h . To może on jako mechaniczna filtracja plus prefiltr na zasys do tego jbl w nim tylko ceramika i tą gąbka 30 ppi , wystarczy ? Ta jp-025f kolega mówi że w 420l dawała radę i mocna jest. 

Jak masz to szkoda wydawać pieniądze na nowy. Taki układ wystarczy spokojnie.

• Lubię to 2

Ten wewnętrzny wypełnić wata czy jeden koszyk gąbka drugi wata ? 

Czyli cyrkulator już mi nie potrzebny ? Ustawie wylot wewnętrznego wzdłuż akwarium żeby popychal wodę do zasysu JBL.

A jeszcze takie pytanie bo koleś od którego kupiłem akwarium jak usłyszał że chce Malawi zrobić to zasugerował żeby piasek przepłukać w wodzie z solą kuchenną i trochę mnie to zdziwiło bo nigdzie o takim czymś nie słyszałem. Teraz nie wiem czy ja czegoś nie doczytałem czy sprzedawcy się coś pomyliło :) jak to jest ?

Edytowane przez Lukasz22

6 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Ten wewnętrzny wypełnić wata czy jeden koszyk gąbka drugi wata ? 

Czyli cyrkulator już mi nie potrzebny ? Ustawie wylot wewnętrznego wzdłuż akwarium żeby popychal wodę do zasysu JBL.

Wewnętrzny zostaw z gąbkami...Potem w razie czego można kombinować...

Co do JBL'a to dodaj tylko gąbkę na zasys i gra gitara jeśli chodzi o filtrację...

Dałbym gąbkę ppi 45 np. http://allegro.pl/wklad-filtracyjny-gąbka-12x7x7-45ppi-i6805360751.html

Z falownikiem się wstrzymaj...

Zobaczysz wpierw jak obecna filtracja którą będzie funkcjonowała w zbiorniku...

6 godzin temu, Lukasz22 napisał:

A jeszcze takie pytanie bo koleś od którego kupiłem akwarium jak usłyszał że chce Malawi zrobić to zasugerował żeby piasek przepłukać w wodzie z solą kuchenną i trochę mnie to zdziwiło bo nigdzie o takim czymś nie słyszałem. Teraz nie wiem czy ja czegoś nie doczytałem czy sprzedawcy się coś pomyliło :) jak to jest ?

Co do piasku to też pierwszy raz słyszę żeby ktoś go płukał w wodzie z solą...

Zapytam tylko czy piasek od sprzedawcy akwarium masz aktualnie w wiaderkach?

Godzinę temu, Lukasz22 napisał:

Piasek mam od kolegi który go miał w 420l i jest w workach na śmieci , dlatego muszę go przeplukac. Sprzedawca samego akwarium mówił że w soli co też się zdziwiłem:) 

Zobaczę czy w zoologicznym będzie taka gąbka. 

Piach leżał 4 lata więc zapewne zalecenie płukania go w soli było profilaktyczne sól ma m. In właściwości bakteriobójcze, nie mniej jednak lepiej i łatwiej profilaktycznie będzie go wygotowac, lub zalac wrzątkiem. Jak masz pewność że z piaskiem wszystko ok, nie ma żadnych pleśni itp to nie ma takiej konieczności 

7 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Piasek mam od kolegi który go miał w 420l i jest w workach na śmieci , dlatego muszę go przeplukac. Sprzedawca samego akwarium mówił że w soli co też się zdziwiłem:) 

Umknął mi Twój wcześniejszy wpis o piasku który leżał 4 lata,więc osobiście bym go przepłukał pod wodą,oraz dla pewności zalał wrzątkiem... 

Tak naprawdę to akwarium zakładam szwagrowi , udało mu się wyskrobac jeszcze trochę kaski od rodziców i domowilem hw-603 bo nie chciał gabki przy zasysie , dla mnie też to trochę brzydko by wyglądało . Także będzie prefiltr i przejście do jbl e901 plus ten wewnętrzny . Dostaliśmy jeszcze od kumpla stary eheim 2026 jak się nie myle, ale coś z nim nie tak , jeśli go zrobię to zrezygnujemy z wewnętrznego i eheim będzie mechaniczny, a jbl biolog. W czwartek ruszamy ze startem to jakieś zdjęcia podeślę :)

Pytanie co do wody ro , muszę ją mieć przy starcie zbiornika i czy w ogóle muszę ją robić ? Nie wystarczy sama podmianka co tydzień 15-20% wody na swieza , kranu ?

Edytowane przez Lukasz22

Przejrzałem z ciekawości inny temat o starcie akwarium i wspominali tam o bakteriach które się dolewa do startu akwarium . Moje pytanie czy mam takie coś dolewać przez okres normowania się parametrów ? Mam takie pytanie jak to wygląda z czyszczeniem filtrów i podmianka ? Podczas startu czyli około 4 tyg. Czyści się jakieś filtry i podmienia wodę ? Prosiłbym o odpowiedź ponieważ w czwartek albo piątek zalewam zbiornik :(

W dniu 14.05.2018 o 21:38, Lukasz22 napisał:

Tak naprawdę to akwarium zakładam szwagrowi , udało mu się wyskrobac jeszcze trochę kaski od rodziców i domowilem hw-603 bo nie chciał gabki przy zasysie , dla mnie też to trochę brzydko by wyglądało . Także będzie prefiltr i przejście do jbl e901 plus ten wewnętrzny . Dostaliśmy jeszcze od kumpla stary eheim 2026 jak się nie myle, ale coś z nim nie tak , jeśli go zrobię to zrezygnujemy z wewnętrznego i eheim będzie mechaniczny, a jbl biolog. W czwartek ruszamy ze startem to jakieś zdjęcia podeślę :)

Piszesz troszkę chaotycznie i czasami trudno coś zrozumieć...

Troszkę już się pogubiłem :) 

Jak dobrze skumałem to masz JBL e901 jako filtr biologiczny,do którego planujesz podpiąć prefiltr HW-603...

Jako filtrację mechaniczną planujesz filtr wewnętrzny lub tego Eheima 2026...

Czy ten Eheim 2026 to model  professionel II z deklarowanym przepływem 950 l/h?

W dniu 14.05.2018 o 21:38, Lukasz22 napisał:

Pytanie co do wody ro , muszę ją mieć przy starcie zbiornika i czy w ogóle muszę ją robić ? 

Woda RO moim zdaniem nie jest potrzebna z uwagi na to,że w większości przypadków mamy w wodzie kranowej odpowiednie parametry wody dla ryb z naszego biotopu...

Wlewając wodę RO będziesz musiał bawić się w jej uzdatnienie buforami,solami aby uzyskać odpowiednie parametry wody,co moim zdaniem mija się z celem...

Wpierw musisz podać jakie masz parametry wody w kranie(NO2,NO3,NH3/4,pH),a potem mogę coś doradzić... 

2 godziny temu, Lukasz22 napisał:

Przejrzałem z ciekawości inny temat o starcie akwarium i wspominali tam o bakteriach które się dolewa do startu akwarium . Moje pytanie czy mam takie coś dolewać przez okres normowania się parametrów ? Mam takie pytanie jak to wygląda z czyszczeniem filtrów i podmianka ? Podczas startu czyli około 4 tyg. Czyści się jakieś filtry i podmienia wodę ? Prosiłbym o odpowiedź ponieważ w czwartek albo piątek zalewam zbiornik :(

Wiesz startując zbiornik zalewasz go wodą z kranu przepuszczoną przez wkład węglowy lub uzdatnioną antychlorem...

Potem dodajesz bakterie startowe z pożywką(ja używam od kilku lat BactoActive Tropical),ustawiasz temperaturę na minimum 25C i czekasz...

Możesz też iść w drugą opcję startu zbiornika czyli na metodę wody amoniakalnej...Wtedy dodajesz bakterie bez pożywki np.Prodibio Digest(warto zakupić ich kilka szt więcej),z tym że jako samą pożywkę wlewasz kilka kropel wody amoniakalnej...Temat startu na WA masz w linku który podał kolega w poście nr.29...

Trzecia opcja startu zbiornika to pożyczenie/lub zamiana od znajomego akwarysty dojrzałego złoża z pracującego filtra(na Twój litraż starczy 0.5-1l ceramiki)...Wtedy jest szansa że zbiornik wystartuje szybciej bo w dojrzałym złożu będą już jakieś bakterie...Oczywiście i tak wskazane by było przy tej metodzie jak i powyższych dodawać przynajmniej co tydzień bakterii do zbiornika...

W czasie startu nie grzebiesz w zbiorniku łapkami,nie czyścisz filtrów,nie podmieniasz wody tylko co 4-5 dni mierzysz parametry wody dobrymi testami kropelkowymi (tutaj na forum najczęściej polecamy testy JBL'a NO2,NO3,NH3/4) i na bieżąco podajesz nam tutaj wyniki...

Co do testów to żeby troszkę zaoszczędzić to można kupić tą walizkę https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html

+ dodatkowo uzupełnienia na pH z zakresu skali 7.4-9.0 https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-test-ph-7-4-9-0-p-1562.html z uwagi na to,że test pH z walizki nie jest tak dokładny jak uzupełnienie które masz w linku...

Priorytetem jest to,abyś podał nam teraz informacje jakie masz parametry wody w kranie(NO2,NO3,NH3/4,pH)...

Edytowane przez egon44