Skocz do zawartości

Malawi 200l

Lukasz22

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem 5 szt tych ślimaków bo już mam całe kamienie brązowe do tego brązowy już się zrobił falownik , i zasysy wody od filtrów jbl , masakra:( Mam inne pytanie bo sporo odchodow mam za kamieniami i teraz pytanie czy kupić jakiś odmulacz? Jeśli tak to jaki ? Ja znalazłem coś takiego https://www.akwarystyczny24.pl/ebi-profi-cleany-263-111291--odmulacz-na-baterie-p-5283.html

Czy może kupić jeszcze jeden falownik i ustawić go niżej żeby unosił odchody do zasysow? 

P.s co do ryb to narazie spokój:)

Widzisz to jest to o czym pisałem wcześniej...Nie ma co walczyć z glonami na kamieniach,bo to nieodzowny element tego biotopu...Helmety może ograniczą go na kamieniach,ale prędzej czy później będzie powtórka z rozrywki...

Dalej masz tyle złoża w JBLu o czym pisałeś w wczęśniejszych postach?Jeśli tak to masz dużo za dużo złoża...Zostaw w JBLu 1l ceramiki i to wszystko...W prefiltrze wiadomo gąbki +cienka warstwa waty filtracyjnej...

Co do odchodów między kamieniami to albo masz źle ustawioną cyrkulację wody w zbiorniku,albo źle ułożone kamienie co powoduje,że odchody zamiast trafiać do zasysów lądują pod/obok kamieni...Masz filtr wewnętrzny o przepływie 1600l/h i dziwi mnie to że masz problem z zalegającymi odchodami...

Jak masz ułożone wloty/wyloty z kubełka,a jak z filtra wewnętrznego?

W dniu 22.07.2018 o 12:13, egon44 napisał:

Widzisz to jest to o czym pisałem wcześniej...Nie ma co walczyć z glonami na kamieniach,bo to nieodzowny element tego biotopu...Helmety może ograniczą go na kamieniach,ale prędzej czy później będzie powtórka z rozrywki...

Dalej masz tyle złoża w JBLu o czym pisałeś w wczęśniejszych postach?Jeśli tak to masz dużo za dużo złoża...Zostaw w JBLu 1l ceramiki i to wszystko...W prefiltrze wiadomo gąbki +cienka warstwa waty filtracyjnej...

Co do odchodów między kamieniami to albo masz źle ustawioną cyrkulację wody w zbiorniku,albo źle ułożone kamienie co powoduje,że odchody zamiast trafiać do zasysów lądują pod/obok kamieni...Masz filtr wewnętrzny o przepływie 1600l/h i dziwi mnie to że masz problem z zalegającymi odchodami...

Jak masz ułożone wloty/wyloty z kubełka,a jak z filtra wewnętrznego?

Filtr wew usunalem po zakupie falownika , włożyć go z powrotem? Biolog na chwile obecna się nie zmienił dalej jest koszyk ceramiki , 2 koszyki lawy i 200g węgla który wymieniam co 4 tyg. 

8 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Filtr wew usunalem po zakupie falownika , włożyć go z powrotem? 

Ja bym go włożył,skoro masz problem z zalegającymi odchodami...

Z której strony masz wlot/wylot z JBLa,a z której masz falownik?

8 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Biolog na chwile obecna się nie zmienił dalej jest koszyk ceramiki , 2 koszyki lawy i 200g węgla który wymieniam co 4 tyg. 

W biologu czyli JBLu zostawiłbym 1 kosz ceramiki,gąbki +ewentualnie watę filtracyjną i to wszystko...Oczywiście na zasysie prefiltr...W ten sposób nie będziesz miał potrzeby co chwilę otwierać kubełka w celu czyszczenia mediów...Ogólnie biologa rzadko otwieramy...

Raz na 4-5 miesięcy starczy,jak go otworzysz i przepłuczesz ceramikę,gąbki w wodzie odlanej z akwarium...

Wyloty z biologa mam po lewej stronie z tylu w rogu , skierowany jest po skosie na przednią szybę i także po lewej mam falownik skierowany w górę żeby tafle wody ruszal. Dlatego po tej samej stronie co biolog bo z biologa bardzo słabo plynie woda przez prefiltr. Mechanik wylot ma z prawej strony i skierowany jest po skosie na przednią szybę. Wloty czyli zasys są po bokach , jeden z lewej drugi z prawej , oba na dole. Zastanawiam się czy falownik nie obnizyc niżej. 

Ja tam uważam (ale to tylko moje zdanie), że im niżej masz wyloty i to nie ważne z filtra czy z falownika tym lepiej. Akwarium to nie szklanka o wysokości 10cm gdzie ruszając wodą u góry masz również wir na dole. Wylot gdy jest tuż przy tafli lub nad nią nic innego nie zrobi jak tylko będzie rozbijał film bakteryjny a przy dnie będzie cisza. Sprawdzałem to u siebie. Co z tego, że falownik dam na środku wysokości i skieruję na taflę. Tafla będzie falować a na dnie kupy. Ja u siebie jeden z falowników dałem na 3/4 wysokości i skierowałem pod skosem w dół - obmywa mi przednią część akwa. Drugi dałem tuż nad zasysem filtra i obmiata tył akwa. Są miejsca gdzie czasami jakąś kupę zobaczę jednak gdzie są kamienie i to dużo tam i można spotkać kupska.