Skocz do zawartości

Malawi 200l

Lukasz22

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem to co piszesz. Z jednej strony chcesz odpalić akwarium beż zbędnych kosztów ( to akurat rozumiem) z z drugiej robisz chaotyczne zakupy typu zeolit , prefiltr HW. Proszę czytaj to co jest napisane w postach i się zastanów czy ktoś polecił Tobie zakup HW albo zeolitu? Zamiast HW możesz użyć korpusu narurowego. Musisz podjąć decyzję jak ma wyglądać Twoja filtracja. Czy chcesz prefiltr wewnątrz akwarium czy na zewnątrz ? W zależności od wybory masz kilka różnych opcji . W zasadzie wszystko (również świetlówki) jest opisane na forum.

• Lubię to 2

Witaj na naszym forum!

13 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Witam, mam zamiar wystartowac zbiornik 200l 100x40x50 . Trochę poczytałem, ale jak wiadomo jest dużo opinii dlatego prosiłbym o małą pomoc. 

Filtracja : JBL e901 - 1koszyk - ceramika, 2- zeolit , 3- gąbka 30ppi , 4- włóknina filtracyjna 
Do tego filtr wewnetrzny tutaj nazwy nie pamietam, ale dość silny (nie wiem czy nie za mocny bo kolega miał go w 420l) z włókniną, albo gabką 30ppi.

Podłoże oczywiście piasek , raczej biały chociaż nie wiem co kolega miał w swoim 420 l bo od niego go wezmę. 

Oświetlenie to belka 2x30w t8 świetlówki będą po jakimś czasie do wymiany ponieważ na tą chwile będą : degenbao - coral blue lamp i D-HG Water Plant aquarium lamp 

To więc tak :) 

Posiadam taki sam litraż jak Ty...

Jako biologa mam Midikani 800.W niej mam 1l ceramiki, purolite A520E,gąbka,małą warstwę waty filtracyjnej,oraz gąbka jako prefiltr na zasysie...

Jako filtrację mechaniczną posiadam Ikola 600 maxx+prefiltr HW-603A...Ikola pracuje z pustymi koszami,a w prefiltrze oprócz trzech gąbek z zestawu mam między dwiema gąbkami dodaną cienką warstwę waty filtracyjnej...

Dodatkowo posiadam falownik Jebao/Jecod RW-4...Napędza on cyrkulację wody w zbiorniku,oraz zmiata syf z podłoża wprost do zasysów filtrów...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeśli JBL ma służyć jako biolog to zostaw w nim tylko 1l ceramiki+gąbki,oraz ewentualnie watę,no i wiadomo gąbka na zasysie jako prefiltr...

Wstaw fotkę tego filtra wewnetrznego,to zobaczymy co posiadasz :) 

Ogólnie Twój zestaw powinien sobie poradzić...

Co do oświetlenia to są zwolennicy świetlówek,modułów led,power led itd.

Moim zdaniem obojętnie jakiego światła użyjesz z w.w to dąż do tego,aby ryby pod danym oświetleniem miały naturalne kolory a nie podkręcone cukierkowe i inne cuda na kiju...Kieruj się w temperaturę barwową 8500-9000K...

Godzinę temu, suricade napisał:

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem to co piszesz. Z jednej strony chcesz odpalić akwarium beż zbędnych kosztów ( to akurat rozumiem) z z drugiej robisz chaotyczne zakupy typu zeolit , prefiltr HW. Proszę czytaj to co jest napisane w postach i się zastanów czy ktoś polecił Tobie zakup HW albo zeolitu? Zamiast HW możesz użyć korpusu narurowego. Musisz podjąć decyzję jak ma wyglądać Twoja filtracja. Czy chcesz prefiltr wewnątrz akwarium czy na zewnątrz ? W zależności od wybory masz kilka różnych opcji . W zasadzie wszystko (również świetlówki) jest opisane na forum.

Kolego spokojnie :) zeolit kupiłem w promocyjnej cenie dlatego też się na niego skusiłem , może jest zły gatunkowo , nie wiem . Jak mam to już zuzyje . Co do prefiltr hw-603 To spytałem czy kupić bo obejrzałem temat 240l kolegi AquaLobuz i polecał.  Taki filtr nie jest drogi tym bardziej bez pompki dlatego mógłbym go zakupić i nie musiałbym mieć filtra wewnętrznego tylko falowniki. 

Nie wiem niestety co oznacza korpus narurowy ? Prefiltr wewnętrzny polega na owinieciu koszyka zasusu gąbka ? Bo też nie bardzo wiem o co chodzi. 

Co do oświetlenia to jak pisałem mam belkę 2x t8 90cm . Szczerze nie przeglądałem tematów o oświetleniu bo zmianę świetlówek planuje za jakiś czas , najpierw start i ryby . 

21 minut temu, Lukasz22 napisał:

Kolego spokojnie

..to akurat jest koleżanka:)

:) zeolit kupiłem w promocyjnej cenie dlatego też się na niego skusiłem , może jest zły gatunkowo , nie wiem . Jak mam to już zuzyje 

Łukasz..zeolit przy starcie niedojrzałego akwa nie jest wskazany ze względu na swoje właściwości absorbowania. Później tak. Ja mimo wszystko nawet później go odradzam z dwóch podstawowych powodów dla mnie istotnych: jego struktura jest taka ,że po namoczeniu spowalnia znacząco przepływ i co ważniejsze musisz go mniej więcej  co 3 miesiące wymieniać ze względu na utratę właściwości absorbowania  co dla mnie wiąże się z upierdliwym odpinaniem kubełka i całym zamieszaniu jakie temu towarzyszy.

. Co do prefiltr hw-603 To spytałem czy kupić bo obejrzałem temat 240l kolegi AquaLobuz i polecał.  Taki filtr nie jest drogi tym bardziej bez pompki dlatego mógłbym go zakupić i nie musiałbym mieć filtra wewnętrznego tylko falowniki.  

To jest prefiltr..i on Ci nie zastąpi filtra mechanicznego. Filtr mechaniczny ma swój napęd i swoje możliwości. W przypadku tego prefiltra jest on uzależniony od napędu filtra z jakim współpracuje i od cyrkulacji jaka jest w akwa. On czyści tylko to co wpada do filtra..a wpada poprzez ten prefiltr.

Nie wiem niestety co oznacza korpus narurowy ? Prefiltr wewnętrzny polega na owinieciu koszyka zasusu

Tak... prefiltr wewnętrzny polega na owinięciu koszyka  zasysu jakąś gąbką lub  kupienie i założenie prefiltra takiego jak na zdjęciu niżej. TYLKO ZARAZ NIE BIEGNIJ I NIE KUPUJ. Przeczytaj to co jest o nim napisane. Masz u góry funkcję SZUKAJ  i tam wszystko znajdziesz. te tematy były setki razy wałkowane:

Nie wiem niestety co oznacza korpus narurowy ?

Na wężu sasysającym montujesz taki korpus:

https://www.google.pl/search?q=korpus+narurowy+10&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiS8KGvgIDbAhVEVSwKHWe7BzMQ_AUoAXoECAAQAw&biw=1296&bih=674&dpr=1.11#imgrc=B2M_otMsjB9m8M:

Wypełniasz go jakimś medium filtracyjnym. Wszystko masz opisane..wystarczy szukać i wtedy dopytywać:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2

Przepraszam za pomyłkę :)

Znalazłem ten filtr wewnętrzny co dostałem od kolegi :) JP-025F 1600l/h . To może on jako mechaniczna filtracja plus prefiltr na zasys do tego jbl w nim tylko ceramika i tą gąbka 30 ppi , wystarczy ? Ta jp-025f kolega mówi że w 420l dawała radę i mocna jest. 

Edytowane przez Lukasz22