Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam...zaczynam się zastanawiać czy w tym nowo zalozonym akwarium 240l (120x40x50) Malawi wystarcza mi te moje filtry .Wewnetrzny JP-023F ..1000l/h oraz zewnętrzny Ikola 250 ..410l/h i o ten właśnie filterek się martwie.....czy moze lepiej zakupic Aqua Nova NCF-1500 lub Ikola 400 maxx albo Jebao 404...czy jednak się wstrzymac i zobaczyc jak to bedzie chulac...w poniedzialek chcialem wypuści rybki.

Edytowane przez danielek1512
Opublikowano
5 godzin temu, danielek1512 napisał:

...czy jednak się wstrzymac i zobaczyc jak to bedzie chulac...w poniedzialek chcialem wypuści rybki.

A masz dojrzałe akwarium , że chcesz wpuszczać ryby?

• Lubię to 2
Opublikowano

Nawet z tym przeplywem 410l/h przy tym 240 litrazu ??? Wszedzie gdzie czytam to biolog to minimum 800l/h  przy tym akwarium.....w sobote bedzie dwa tygodnie od zalania baniaka ...testy kropelkowe wszystkie ok ??. ...ph 7.8-7.9...

Opublikowano

Ikola 250 jako biolog da radę...Oczywiście do niej rozłóż w wszystkie kosze po równo 1l ceramiki i to wszystko...Na jego zasysie wskazany jest prefiltr w postaci gąbki...

Jako mechanik dałbym mocniejszy filtr o przepływie 2000l/h...

No i sprawa załatwiona...

Opublikowano
14 godzin temu, danielek1512 napisał:

Wszedzie gdzie czytam to biolog to minimum 800l/h  przy tym akwarium

Ja od dłuższego czasu studiuje to forum i wydawało mi się że 300l/h spokojnie wystarczy na biologię. Może z innych źródeł korzystasz 

Opublikowano

Tak jak wczesniej mi radziles egon44 w ikoli mam podzielony 1 l ceramiki..zeolit i wegiel wyciągnąłem...u samej gory dalem wate a na wlocie do orginalnego koszyczka dalem czarna gabke....a mechanika lepszego już szukam.hmm jakies sprawdzone macie moze ?