Skocz do zawartości

Wysoki poziom fosforanu w zbiorniku .

Korasek1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zbiornik (200 l) działa od października , w tym tygodniu po raz pierwszy wykonałem test na PO4 i brakło skali ( test zoolek zakres 0-5 mg/l) .

Dziś podmieniłem 50 % wody , wykonałem test i nadal ponad 5mg/l !!! Sprawdziłem poziom PO4 w wodzie wodociągowej i wynik to 0.25 .

Mam również problem z ph które w kranie wynosi niewiele poniżej 7,4 a w akwarium mierzone przed podmianą (podmiana co 2 tyg po 15%) wynosi również poniżej 7,4 przez co do podmian wody dodaję sodę oczyszczoną .

Filtracja to dwa razy filtr wew Aqua Nova NBF - 1800, falownik RW-4 i biolog zasypany jednym litrem matrixa + 0,5 kg purolite A520e . 

Nh4 - 0,05mg/l

No2 - 0.01 mg/l

No3 - 30

Kh -  8 ( woda wraz z sodą oczyszczoną. Bez sody 4 )

Gh - 10 (  ( woda wraz z sodą oczyszczoną. Bez sody 9 )

Obsada to 26 sztuk metriaclima estherae red blue i świderki , wszyscy  czekają na przeprowadzę razem ze mną do większego mieszkania i akwa .

Pokarmy to TROPICAL Super Spirulina Forte , Ocean Nutrition Cichlid Vegi Pellets , TROPICAL DISCUS GRAN D-50 i TROPICAL D-ALLIO PLUS karmione raz dziennie . Głodówka w sobotę .

Ryby zdrowe , jeszcze nie było żadnej choroby . Do uzdatniania wody wodociągowej używam preparatu Seachem Prime i raz w tyg leje 20ml Seachem Stability . Rośliny w akwarium to gałązki po moczarce kanadyjskiej która została obgryziona . Kamienie lekko posypane zielonymi glonami , oświetlenie to dwie świetlówki razem 60 w częściowo zakryte folią aluminiową .

F5514B61-6565-41E5-BAB3-DF7DDF30B450.jpeg

FA2435BC-EE3E-4A67-9944-BFBBB3FD1522.jpeg

D43613B8-6A3D-4A44-9A04-37262A81F1B9.jpeg

6CC0976B-47CF-4B0E-97B3-3682D84C1DDE.jpeg

94BC0B78-807F-4229-BF27-A5C87B1C47A3.jpeg

4B144D93-560D-4482-8082-4619117F1665.jpeg

Edytowane przez Korasek1989

Obawiam się że z tą skalą barwną testu Zooleka może być problem o czym jest tutaj napisane http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?p=257294

Sam posiadam test Zooleka PO4 ale skalę mam bardziej przejrzystą i łatwiej odczytać rzeczywisty wynik PO4...

Druga sprawa to masz dużo za dużo ryb jak na ten litraż,a nie wspomnę już o tym że ten gatunek do 200l się nie nadaje...Fajnie że zmieniasz zbiornik na większy...

Poziom NO3 też wysoki mimo tego,że posiadasz purolite...Wygląda na to że złoże się zapchało...

Co do podmianek wody to warto zainwestować w ustrojstwo do nalewania wody z wkładem węglowym,wtedy możesz zrezygnować z uzdatniaczy...

Przede wszystkim musisz obniżyć poziom PO4,NO3...

W dniu 6.05.2018 o 14:28, Korasek1989 napisał:

Ryby zdrowe , jeszcze nie było żadnej choroby .

W dniu 6.05.2018 o 14:28, Korasek1989 napisał:

Kamienie lekko posypane zielonymi glonami

Po co robisz zamieszanie z PO4? Ryby są zdrowe, akwarium jest stabilne, prosisz się o kłopoty. Rozumiał bym, gdybyś miał wysyp sinic, ale w tej sytuacji, to nie ma sensu. Zostaw te testy i ciesz się rybami.

Duża ilość fosforanów to super pożywka dla glonów.

Oczywiście rybom fosforany nie przeszkadzają ale jak chcesz mieć czyste szyby przez dłuższy czas to warto się pobawić.

U mnie PO4 mam w granicach od 0,2 do 0,5 mg/l 

Na początek zmień filtrację z wewnętrznej na zewnętrzną. Filtr wew. Może być tylko jako wspomagający.

Nie zgodzę się z kolegą co do wystroju. Szyby z glonami wyglądają tragicznie a czyszczenie co drugi dzień mija się z celem.

Akwarium między innymi jest elementem wystroju mieszkania. Gdybym chciał stworzyć pyszczakom idealne warunki to wolałbym aby pozostały w jeziorze.

• Lubię to 1

2 godziny temu, Pleziorro napisał:

Nie wiem, jak trzeba by świecić aby szyby zarastały w dwa dni, ja czyszczę szyby z glonów co dwa tygodnie i nie mam nalotu. 

Stężenia Po4 mam na poziomie ~1PPM, No3 ~20-30PPM

Jakiej mocy masz oświetlenie i jaki rodzaj( led,świetlówka).