Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawno sobie nie podyskutowałem na forum a, że majówka to mam więcej czasu.

W innym temacie z kolegą @Jerry_jerryporuszyliśmy temat tego co w malawi jest zbyteczne lub nie.

Najbardziej mnie a po pytaniu innego użytkownika przekonałem się, że nie jestem jedyny chciałbym rozwinąć temat tego co często robimy dla ryb i dla siebie z akwariami. Dowiedziałem się o szkodliwości stałej podmianki, przynajmniej w kilku przypadkach.

Ja uważam jednak, że stała podmianka ma więcej zalet niż zagrożeń, a poprawnie ją konstruując, zagrożenia jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować.

O innych niepotrzebnych rocket science, które są raczej niepotrzebne w przypadku malawi, może sam autor tego stwierdzenia się wypowie szczegółowiej.

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie tematów ale wiem, że komuś zdarzały się duże skoki PH. W innym przypadku chyba stale podmiany dokładamy duże ilości krzemianow a te doprowadzaly do wysypu okrzemek. W kilku tematach kolega @deccorativowypowiadał się odnośnie podmian przy nie do konca super wodzie.

Poprzez zbyteczne rzeczy rozumiem wodę RO i inne buffery plus sole.  Ustrojstwo jak dla mnie wystarczy. Super hiper belki na diodach full spectrum ze sterownikami. Im więcej elektroniki i cytowania tym większe szanse, że coś pójdzie nie tak. Może źle się wyraziłem i nie chodzi o super wynalazki ale niepotrzebne cudowanie.

Opublikowano

A teraz Cię już trochę rozumiem :) z akwarystyką jest jak z każdym hobby, można dążyć do minimalizmu, ale nie każdemu to wystarcza, porównując to do motoryzacji to jak z tuningiem, niepotrzebne a i tak dokładają.

Jeżeli przy podmiance co tydzień wymieniasz 20% wody na raz to jest to samo jeżeli przez tydzień woda będzie kapać stale do akwarium i wleje się do niej 20%, więc jeżeli problemem miały by być krzemiany to wg mnie wlejemy ich tyle samo, z tą różnicą , że raz wlewamy określoną ich liczbę na raz, a w drugim przypadku tę samą ilość na przestrzeni tygodnia.

Opublikowano

Dla mnie największą fanaberią w malawi jest przekombinowane oświetlenie, zmierzch, świt, nocne , ledy takie i owakie, a najprostsze  oświetlenie daje często lepszy efekt niż te super belki.Przykładem niech będzie zbiornik kolegi @D@wid, jedna świetlówka piękne ryby i ciekawa aranżacja,dla mnie to jeden z piękniejszych zbiorników no forum.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
13 godzin temu, Sławol napisał:

Dla mnie największą fanaberią w malawi jest przekombinowane oświetlenie, zmierzch, świt, nocne , ledy takie i owakie,

Tutaj się nie zgodzę,ale szanuję Twoje zdanie :D 

Sam posiadam moduły Led + sterownik świtu i zmierzchu i jest to dla mnie super sprawa i udogodnienie...Raz ustawiłem sterownik i niczym się już nie martwię...

Moduły led wybrałem z tego powodu,bo moim zdaniem dają lepszy efekt w zbiorniku niż świetlówki.Oczywiście zdania są podzielone,bo sądząc po Twoim wpisie jesteś zwolennikiem świetlówek :)...

Moduły w parze z sterownikiem dają sporo możliwości właśnie takich opcji jak świt,zmierzch,moc świecenia itp. ,dlatego nie nazwałbym to aż taką fanaberią... 

5 minut temu, suricade napisał:

Większość preparatów akwarystycznych jest zbędna w prawidłowo prowadzonym akwarium.

Masz całkowitą rację Agnieszko...

Tak na koniec napiszę jeszcze w tym temacie że największą fanaberią w tym biotopie dla mnie jest walka z glonami,które są kwintesencją w Malawi...

Pozdrawiam ;) 

Opublikowano (edytowane)

Co do stałej podmiany to jest ona lepsza jeśli mamy dobrą wodę w kranie, bo zmieniamy parametry w baniaku bardzo wolno w przeciwieństwie do podmian cotygodniowych. Jeśli woda ma dużo za niskie ph to łatwiej jest nam to skorygować preparując ją przed wlaniem do akwa, czyli tu podmiany cotygodniowe są  bezpieczniejsze. 

Stosowanie wody RO to w przypadku dobrego kranowitu typowa fanaberia, strata czasu i pieniędzy.

Wypasione oświetlenie z punktu widzenia ryb to też fanaberia ;) ale z punktu widzenia akwarysty to wygoda i efekt łał :) .

No i walka z glonami to fanaberia i antymalawizm ;).

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, egon44 napisał:

Tutaj się nie zgodzę,ale szanuję Twoje zdanie :D 

Sam posiadam moduły Led + sterownik świtu i zmierzchu i jest to dla mnie super sprawa i udogodnienie...Raz ustawiłem sterownik i niczym się już nie martwię...

Moduły led wybrałem z tego powodu,bo moim zdaniem dają lepszy efekt w zbiorniku niż świetlówki.Oczywiście zdania są podzielone,bo sądząc po Twoim wpisie jesteś zwolennikiem świetlówek :)...

Moduły w parze z sterownikiem dają sporo możliwości właśnie takich opcji jak świt,zmierzch,moc świecenia itp. ,dlatego nie nazwałbym to aż taką fanaberią... 

Masz całkowitą rację Agnieszko...

Tak na koniec napiszę jeszcze w tym temacie że największą fanaberią w tym biotopie dla mnie jest walka z glonami,które są kwintesencją w Malawi...

Pozdrawiam ;) 

Ja Twoje również szanuję:)

Nie twierdze, że świetlówki są lepsze od ledów pomimo tego że do nich wróciłem po kilku latach.Tylko te kombinacje z ustawieniami to taka fanaberia jest;) ale każdy robi jak lubi.

Co do największej fanaberi...myślę, że jak ktoś ściągnie wodę z jeziora i zaleje nią baniak to przebije całą reszte:)

• Lubię to 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.