Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium roślinne można założyć w 12l akwarium, malawi nie, badyle kupić w zoologu za kilkanaście zł. Do takiego akwarium nie potrzeba nawet żarówki osram, wystarczy byle co, piasek z piaskownicy albo żwirku z budowy. 

Ryby to cała obsada koszt naszej ryby lub góra harem. 

Powiedz mu, że ludzie u nas mają akwaria wartości tego o czym może sobie pomarzyć by mieć w garażu, a tak ma akwarium dla biedaka z roślinami. 

:)

Opublikowano

Widzę, że jedynie @AndrzejGłuszyca zrozumiał o co chodziło w stwierdzeniu "dla ubogich". Chodziło, że smutno w środku, pustawo, nic się nie dzieje oprócz samych ryb. Co to za licytowanie się ile co kosztuje. Popieram kolegę @raidersi nie zgadzam się z @yaro. Wystarczy wejść na forum roslinyakwariowe i sam przekonasz się, że takie pustawe, "ubogie" w środku akwaria jak nasze to nic. Za niektóre pokazane tam to niezłe auto można kupić. Określenie HT nabiera tam innego wymiaru i malawijskie narurowce HT to jedyny sprzęt jakim możemy zaimponować. Prawdziwy holender to fortuna i ogrom pracy. Tak jak wcześniej pisałem bawienie się w ogrodnika to nie dla mnie jednak naśmiewanie się z innego biotopu jest nie na miejscu. Powtórzę jeszcze raz, że koledze chodziło o prostotę a nie taniochę.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie chodziło o wygląd zbiornika bo dla niego nieliczną się ryby tylko wystrój u nas jest na odwrót.Zresztą prowadziłem roślinka prawie 2 lata miałem i miałem już dosyć ciągłego zajmowania się roślinami.Ryby to jest to co mnie naprawdę kręci dlatego wybór padł na malawi.

IMG_20180302_171503.thumb.jpg.ca1c695d4c586b5e06c1d162cf172614.jpg

A tu zdjątko mojego dawnego rośliniaka.

Zdjęcie zaraz po przycince tylko takie mi zostało ?

Edytowane przez mwojciechowski47
Opublikowano
2 godziny temu, raiders napisał:

Haba bzdury kolego piszesz jakich mało.

Załóż sobie Holendra Prowadź przez min. rok i w tedy będziesz mógł coś powiedzieć o łatwości prowadzenia zbiornika roślinnego.

Bzdury takie same jak opinia nieznanego mi akwarysty. 

Po podstawówce nauczyłem się czytać ze zrozumieniem i potrafię zrozumieć kontekst. Akwarium dla biednych to dla mnie nie to samo co biedne akwarium. 

Co do holendra mogę co nieco powiedzieć, obok 720l malawi stoi 112l holender, bulgocze CO2, rośliny rosną jak należy a ryby wcale nie są dodatkiem a niezbędnym uzupełnieniem.

W temacie w pierwszym poście padło pytanie, co my na to. 

Więc mój post to nie próba wykazania wyższości jednego biotopu nad drugim, tylko moja odpowiedź na pytanie. 

Nie mam możliwości przekazania swojej opinii koledze, więc ironię przelałem w tym temacie, a to co napisałem było by moją odpowiedzią dla niego po tak postawionej tezie. 

Co do odpowiedzi jerrego, nic co stosujesz w holendrze nie jest do nie wykorzystania u nas. No może poza CO2. 

To nie tylko narurowce, na naszym forum poczytasz o oświetleniu spełniające zadanie takie same jak tam, na dodatek kilka osób chłodzi je wodą, o rodzajach filtracji nie wspomnę, bo u nas musi działać w znacznie bardziej wydajny sposób niż w roślinnym, o chłodzeniu, suplementacji solami i witaminami, automatyczną podmianką i wieloma innymi rzeczami nie będę wspominał. 

Odpowiadając kolegom na zarzuty, nie widzę różnicy w akwarystyce żadnej, dla każdego biotopu można poświęcić masę pieniędzy, bez względu na to czy to same kamienie, korzenie czy rośliny. 

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, yaro napisał:

To nie tylko narurowce, na naszym forum poczytasz o oświetleniu spełniające zadanie takie same jak tam, na dodatek kilka osób chłodzi je wodą, o rodzajach filtracji nie wspomnę, bo u nas musi działać w znacznie bardziej wydajny sposób niż w roślinnym, o chłodzeniu, suplementacji solami i witaminami, automatyczną podmianką i wieloma innymi rzeczami nie będę wspominał. 

Wszystkie pozostałe rzeczy pomijając filtrację to tylko fanaberie użytkowników. Chłodzenie światła wodą - dobre sobie. Akurat ten pomysł jest potrzebny ... chyba tylko samemu pomysłodawcy. A może wodę będziemy chlodzic wodą? Sole i witaminy good job dla polepszenia sobie samopoczucia. Już kilka razy okazało się, że stała podmiana może wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Tak więc wszystkie wymienione rozwiązania rocket science są raczej niepotrzebne w przypadku malawi.

Jak dla mnie temat rzeka i nie ma co się przekrzykiwac które lepsze. Wszyscy wiedzą o co chodziło.Będąc jednak po podstawówce warto czytać dokładnie posty. Było napisane ubogie i co kolega miał na myśli więc przeinacznie słów, że niby biedne to znaczy po taniosci jest bez sensu. 

Opublikowano
22 godziny temu, mwojciechowski47 napisał:

powiedział cytuję tu jego słowa ;o jakie masz ładne akwarium dla ubogich; 

Ja tam widzę akwarium dla ubogich, nie ubogie akwarium. 

W słowniku synonimów również znajdziesz synonim słowa ubogi

https://www.synonimy.pl/synonim/ubogi/

Co do fanaberii, to akwarystyka nią jest. Dla naszej ludzkiej zachcianki (synonim słowa fanaberie) trzymamy ryby w akwariach, więc jeżeli dla własnej przyjemności ktoś grzeje sobie wodę czy to prażokiem, czy to oddawanym przez ledy ciepłem jest to to samo co wszelkiego rodzaju HT w innych biotopach. 

Gdy zacznę tłumaczyć Ci o błędach popełnianych przez akwarystów  związanych z podmiankami to zrobimy drugi temat, dla mnie umiejętne poprowadzenie stałej podmianki to wygoda, nie patrzę na tych co nie potrafili a potem mieli kłopoty. 

• Lubię to 1
Opublikowano
37 minut temu, mwojciechowski47 napisał:

Yaro o co chodzi z tymi błędami przy podmiance wody?

nie wiem, ale może w założonym nowym temacie się dowiemy.

Opublikowano
22 godziny temu, mwojciechowski47 napisał:

W późniejszej rozmowie spytałem się go dlaczego tak sądzi,powiedział mi, parę kamieni z pola, trochę żwiru z torowiska,żarówka osram i już masz malawi.

A dlaczego nie zacytowales wyjaśnienia? Na początku kolega może użył nie tego słowa jednak później dokładnie wyjaśnił co miał na myśli. Słownik słownikiem ale liczy się to co autor faktycznie chciał wyrazić. Na szczęście jesteśmy na forum akwarystyczny a nie polonistycznym dlatego tez wszelkie wyjasnienia sa zbędne. Kto chciał ten zrozumiał i nie musi szukać prawdy w slownikach.  Ja temat wyczerpalem i wszelkie dodatkowe komentarze są zbędne.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.