Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie kamieni i glonów to od jakiegoś czasu chodzi po mnie wniosek, że glony znacznie lepiej prezentują się właśnie na ciemnych lub czarnych kamieniach. Niektórzy piszą, że nieważne jakie go koloru kamienie wrzuci się do akwarium i one w końcu obrosną glonami i będą ładnie wyglądać. Miałem tak przez pewien czas i powiem szczerze glony na jasnych kamieniach nie wyglądają ładnie - z jednej strony kamienia glony są, a tam gdzie światło nie dociera znajdują się jasne brzydkie plamy.

To tak na marginesie, bo tu w akwarium glonów nie ma ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, bakus_44 napisał:

Dokładnie, jak napisał kolega powyżej. Brak glonów jest w moim przypadku celowy i zamierzony :)

Aha, sorry nie doczytałem wcześniej 😉.

Opublikowano
7 godzin temu, iquitos68 napisał:

Odnośnie kamieni i glonów to od jakiegoś czasu chodzi po mnie wniosek, że glony znacznie lepiej prezentują się właśnie na ciemnych lub czarnych kamieniach. Niektórzy piszą, że nieważne jakie go koloru kamienie wrzuci się do akwarium i one w końcu obrosną glonami i będą ładnie wyglądać. Miałem tak przez pewien czas i powiem szczerze glony na jasnych kamieniach nie wyglądają ładnie - z jednej strony kamienia glony są, a tam gdzie światło nie dociera znajdują się jasne brzydkie plamy.

Na ciemnych kamieniach glony wyglądają tak samo nieładnie ja na jasnych ;)

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak to jest z msobo, przy tym litrażu spróbuj  z 3 samcami.  Kawanga  niestety  przy msobo  może  się nie wybarwic, będzie  zdominowana  przez samca msobo. 

Opublikowano
9 godzin temu, Tom74 napisał:

Tak to jest z msobo, przy tym litrażu spróbuj  z 3 samcami.  Kawanga  niestety  przy msobo  może  się nie wybarwic, będzie  zdominowana  przez samca msobo. 

Msobo nie ma podjazdu do kawangi, przerósł go już i wcale nie ustępuje mu temperamentem. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że staje się hersztem zbiornika.- zajął centralną grotę maisona. Niestety wciąż nie prezentuje się jak na mój gust zbyt okazale- nawet podczas tarła, ale to zapewne wina genów/jakości ryby, a nie towarzystwa.

Co do trzech samców, to raczej odpuszczę. Wciąż nie mam pewności, czy poobgryzane płetwy są zasługą samca, czy raczej agresji wewnątrzgatunkowej samic. Pewnie jedno i drugie, z tym, że samic jest dużo więcej.

Godzinę temu, marcin73m napisał:

Koleżanki były takie miłe dla niej..? 😕

Ciężko powiedzieć, ale całkiem możliwe.